baby coconut briyani

Baby Cocunut Briyani Sedap Di Restoran Mahesha TTDI, Kuala Lumpur

11:43 AM


Bismillah,

Ni sebenarnya aku dapat tau, ada restoran masakan India nak bagi makan FREE Jumaat akan datang ni. Aku dapat tau pun sebab kawan aku yang inform sebelum ni. Tapi sebelum aku cerita lebih-lebih pasal makan FREE tu kan, ni aku nak cerita apa yang menariknya pasal menu yang akan disajikan pada hari tersebut nanti.



Actually aku nampak kawan aku post kat Facebook pasal restoran ni. Yang buat aku terliur tengok dia makan tu. Menunya Nasi Briyani tapi yang peliknya Nasi Briyani dia tu dimasak dalam kelapa muda. Aku ni pantang nampak menu-menu rare dan pelik-pelik, mula lah rasa macam nak cuba. Obvious nak tau tu menebal kemahen. Tapi restoran India tu.. err mula rasa was-was. Halal ke?


Macam-macam aku tanya kawan aku pasal restoran tu. Oh sebelum tu, nama restoran tu ialah Restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur. Kawan aku ni pun melayu Islam, so sebab dia dah pergi dan makan.. nak gak aku tau status restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur. Owner Restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur Mr Ganesh tu kawan kepada kawan aku. Mr Ganesh maklumkan restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur masih belum dapat status halal lagi tapi dia berani katakan yang menu-menu yang dihidangkan di restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur itu mesra pelanggan muslim (muslim friendly). Tiada hidangan yang tidak halal seperti babi dan arak di situ, bahan basah seperti ayam diperolehi daripada Ayamas dan bahan basah yang lain seperti kambing, ikan dan itik diperolehi daripada SEGI Fresh. Ok senang hati aku bila Mr Ganesh sudi untuk layan soalan-soalan sensitif aku ni. Ye la makan kena jaga wak, jadi darah daging kita nanti kan?


So aku pun plan nak cuba gak Baby Coconut Briyani di Restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur tu. Ada sesetengah orang bagitau harga makanan di Restoran Mahesha ni mahal. Tu pun aku baca review pelanggan yang pernah ke Restoran Mahesha ni. Alahai jangan la mahal sangat, aku bawak duit pun cukup-cukup je ni. Agaknya cukup tak RM50? Rupa-rupanya dengan RM50 tu aku boleh pesan 3 menu Baby Coconut Briyani tau! Actually harga dia pada aku biasa je kot. Ala kalau biasa makan kat restoran hipster, takkan la terkejut dengan harga RM16 untuk Baby Coconut Briyani kat Restoran Mahesha ni kan? Haha.


Baby Coconut Briyani ni di sediakan dengan mencampurkan nasi briyani dan bahan-bahan yang lain seperti ayam, itik, kambing atau ikan beserta kuah dan sebiji telur ke dalam kelapa muda. Lalu bahan-bahan ni dikukus dalam satu tempoh masa yang ditetapkan. Rasa dia perghh memang sedap la kan. Nasi Briyani dia peroi lembab-lembab sikit sebab ada campuran kuah dan wap air kukusan. Rasa dia sedikit pedas, kalau tak salah aku Mr Ganesh bagitau ada lada hitam. So kalau korang nak pesan menu Baby Coconut Briyani ni untuk anak-anak korang atau bagi mereka yang tak boleh makan terlalu pedas, korang inform kat waiter tu tahap kepedasan macamana yang korang mahukan eh. Pada aku portion Baby Coconut Briyani ni boleh makan untuk dua orang, tapi kalau korang betul-betul lapar.. makan sorang je pun boleh habis haha.


Ok kalau korang teringin nak cuba macamana la rasa Baby Coconut Briyani ni kan, esok Restoran Mahesha akan bagi makan PERCUMA sempena majlis perasmian Restoran Mahesha. Details mengenai event ni aku attach sekali di bawah ni ye. Kalau berkesempatan insyaAllah aku akan join sekali. Ai dah sekali pekena Baby Coconut Briyani ni, rasa nak makan hari-hari hahaha.


MAKAN BABY COCONUT BRIYANI PERCUMA
Restoran Mahesha TTDI Kuala Lumpur
36, Jalan Tun Mohd Fuad 1
Taman Tun Dr Ismail (TTDI)
60000 Damansara.

Tarikh
28 Sept 2018

Hari
 Jumaat

Masa
12 tgh - 2 ptg

  • Sebanyak 69 Baby Coconut Briyani PERCUMA akan dihidangkan kepada para pelanggan
  • 1st come 1st serve. Setiap orang layak menebus 1 Baby Coconut Briyani sahaja.
  • Hanya 69 Baby Coconut Briyani yang pertama sahaja PERCUMA.
  • Minuman dan makanan lain akan dikenakan caj seperti biasa.


beli sambal hitam pahang ori online

Min'z Sambal Hitam Pahang Original Kini Boleh Dibeli Melalui Potboy Groceries

10:22 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku dijemput untuk menjadi food tester di event Potboy Groceries, dengan merasa salah satu produk yang baru sahaja dipasarkan melalui Potboy Groceries iaitu Min'z Sambal Hitam Pahang Original . Actually aku sebenarnya regular customer Min'z Sambal Hitam Pahang Original ni since beberapa bulan yang lalu. So melalui event ini, aku dapat kongsikan kesedapan dan keenakan Min'z Sambal Hitam Pahang Original .


Potboy Groceries pula merupakan portal atas talian yang berlokasi di sekitar Lembah Klang dan fungsinya adalah untuk memasarkan produk dan barangan dapur secara atas talian kepada pengguna tanpa caj penghantaran dan sebarang pesanan minimum. Maknanya korang boleh dapatkan Min'z Sambal Hitam Pahang Original ni melalui Potboy Groceries walaupun pesanan korang hanya sebotol sahaja.


So malam tu Potboy Groceries mengajak penonton-penonton bersama Min'z Sambal Hitam Pahang Original untuk melihat beberapa menu dan resepi yang boleh dimakan atau dimasak menggunakan Min'z Sambal Hitam Pahang Original. Antara menu-menu yang telah dikongsi oleh Puan Min Shamsudin iaitu pengasas dia ni adalah :

▶️ Sandwich Sambal Hitam Cheese
▶️ Bubur Nasi Sambal Hitam
▶️ Oglio Olio Sambal Hitam Ikan Talang
▶️ Kangkung Goreng Sambal Hitam
▶️ Pulut Berinti Sambal Hitam


Sebenarnya ada banyak resepi-resepi tempatan yang boleh dihasilkan menggunakan Min'z Sambal Hitam Pahang Original ini. Daripada semudah-mudah cara sehingga menu yang paling rumit bergantung pada tahap dan kemampuan korang untuk memasak. Tapi bagi mereka yang sibuk dengan urusan harian dan kerja, aku sangat cadangkan korang dapatkan Min'z Sambal Hitam Pahang Original ni. Korang boleh makan menu ni hanya dengan roti kosong je tau. Kalau korang nak makan dengan nasi pun boleh. Makan ngan nasi panas-panas, tambah plak ngan telur mata kerbau goyang.. perghh kalau aku kompom 2 kali tambah tu hoho.


Sebenarnya Min'z Sambal Hitam Pahang Original ni ada beberapa jenis antaranya :

👉 Sambal Hitam Ikan Bilis Kering
👉 Sambal Hitam Ikan Bilis Basah
👉 Sambal Hitam Ikan Talang

Untuk Sambal Hitam Ikan Bilis Kering, ia sedap dimakan ngan nasi bubur ada something yang basah-basah. Tapi nak kapit ngan roti pun sedap. Tekstur dia macam serunding ikan. Untuk Sambal Hitam Ikan Bilis Basah, sangat marvellous kalau dapat makan ngan nasi panas-panas. Maaf aku tak dapat teruskan sebab nanti terbayang-bayang haha. Ok paling epik adalah Sambal Hitam Ikan Talang. Dalam sambal hitam tu ada ketul-ketul ikan talang yang fresh. Rasa masin-masin ikan talang tu ditambah plak ngan rasa pedas sambal hitam boleh bangkitkan selera korang lagi-lagi kalau dapat makan time hari hujan perghh.


Okay untuk harga plak, Sambal Hitam Ikan Bilis Basah dan Ikan Bilis Kering adalah RM15 manakala Sambal Hitam Ikan Talang pula RM20. Korang boleh terus beli sambal ni thru FB Page atau Instagram Min'z Sambal Hitam Pahang Original yang akan aku kongsikan di bawah nanti atau terus dapatkan melalui laman web Potboy Groceries dengan harga yang sama tanpa caj penghantaran mahupun minimum order. Lagi best kan? Asal habis je korang boleh order lagi.


So kat bawah ni adalah link-link Min'z Sambal Hitam Pahang Original kot-kot la korang nak dapatkan satu sebagai tester. Tapi aku nasihatkan jangan beli satu sebagai tester sebab korang akan menyesal sebab tak beli lebih.. macam aku huhu.


Min'z Sambal Hitam Pahang Original
No.106-G, Jalan Setia Permai U13/BS
Setia Alam Seksyen U13
40170 Shah Alam
Selangor

Contact
014-666 7772

Min'z Sambal Hitam Pahang Original

Potboy Groceries




hotel tenera

Tempat Makan Best Di Bangi : Restoran Selasih Garden Seafood

10:08 AM


Bismillah,

Kalau korang berada di sekitar Bangi, Kajang atau Putrajaya tetiba teringin nak makan menu seafood dan ikan bakar, apa kata aku cadangkan korang ke Restoran Selasih Garden Seafood yang terletak di sebelah Hotel Tenera, Bangi. Tapi kalau korang tak sure arah mana, korang boleh je waze. Restoran Selasih Garden Seafood tak jauh dengan KipMall Bangi.



Kenapa aku cadangkan Restoran Selasih Garden Seafood ni?


  • Ada ruang berhawa dingin
  • Ruang makan yang luas, bersih dan selesa
  • Ada kemudahan surau dan tandas yang bersih
  • Ruang parkir yang banyak
  • Ada banyak pilihan seafood yang segar
  • Ada banyak menu masakan
  • Tak perlu bersesak dan berebut tempat
  • Boleh walk in atau buat tempahan seawal sehari.


Kat Restoran Selasih Garden Seafood ada banyak pilihan ikan, sotong, udang, ketam yang segar2. Dah tu ada banyak gak pilihan jenis masakan yang boleh korang cuba. Antaranya :

👉 Bakar
👉 Bakar Terung Pipit
👉 Kava Selasih
👉 Kukus Halia Betung
👉 Kukus Jeruk Nipis
👉 Goreng Butter
👉 Goreng Baba
👉 Goreng Pedas Masam
👉 Goreng Crackup
👉 Goreng Bawang Putih
👉 Masak Telur Asin
👉 Masak Butter
👉 Masak Semesta Rasa
👉 Pilihan nasi putih @ nasi halba
👉 6 jenis pilihan sos pencicah
👉 Tidak menggunakan MSG, bahan perasa.
👉 Sup dan kuah tomyam PERCUMA


Aku cari gak menu-menu yang biasa aku makan kalau kat restoran ikan bakar biasa tapi tak jumpa contohnya macam Ikan Bakar Petai atau Masak 3 Rasa. Semua menu-menu yang ada di Restoran Selasih Garden Seafood baru pertama kali aku dengar hahaha. So rasa macam nak cuba semua pun ada. Korang boleh lihat beberara menu yang direcommend oleh chef, menu pedas dan menu biasa. Kiranya kita tak risau la kerana di Restoran Selasih Garden Seafood ada juga menyediakan menu untuk kanak-kanak.


Tiada sebarang minimum pax. Nak tempah persendirian boleh, nak tempah berkumpulan atau majlis makan korporat pun boleh. Ada kemudahan surau, toilet dan live band gak 😍


Di Restoran Selasih Garden Seafood ni ada ruang makan berhawa dingin dan ruang makan terbuka dan ia mampu menempatkan sehingga 150 orang dalam satu-satu masa.


Best2 😍 kalau korang nak cuba rasa keenakan menu-menu yang disajikan di Restoran Selasih Garden Seafood  ni bolehlah walk in atau buat tempahan di 03-89299600 ext 871 @ 0193854796.


Restoran Selasih Garden Seafood
Persiaran Kemajuan
Bandar Baru Bangi
43650 Selangor.

Waktu operasi
5pm - 12am
(Isnin cuti)

Instagram | Facebook


BMAR Empire Trading

SHAKEITZ Selfie Drinks | Atasi Masalah Sembelit & Masalah Berat Badan

3:24 PM


Bismillah,

Ni apa yang nak aku kongsikan adalah testimoni aku sendiri ye. Orang lain aku tak tau la ye. Setiap orang kesannya berlainan. Actually pada asalnya aku nak cuba SHAKEITZ Selfie Drinks ni sebab nak kurus je. Yela ke hulu ke hilir keje makan. Kalau tak pergi event, mesti dipanggil food review. Berat badan pun makin naik dah ni tapi 'keluar' nya jarang haha.



Tapi bila aku minum SHAKEITZ Selfie Drinks ni selama 2 hari, aku dah boleh rasa perubahan lebih-lebih lagi ketika nak membuanh air. Lawas rasanya. Aku pun banyak buang air kencing. SHAKEITZ Selfie Drinks ni boleh diambil sebagai minuman ataupun korang boleh makan macam tu sahaja.


Actually SHAKEITZ Selfie Drinks adalah supplement makanan tambahan yang mengandungi Gluthathione, Vitamin C dan Apple Stemcell. Ia berfungsi untuk meningkatkan kadar motabolisme badan selain membantu melancarkan sistem perkumuhan dan menyingkirkan sisa toksik yang terperangkap di dalam badan. SHAKEITZ Selfie Drinks ni telah diluluskan oleh KKM dan mendapat sijil GMP (Good Manufacturing Practise).


SHAKEITZ Selfie Drinks ni baik diambil sebelum korang makan sarapan pagi sebab ia boleh terus diserap dan dicernakan usus. Ye la perut pun kosong lagi kan? Ni antara kebaikan-kebaikan SHAKEITZ Selfie Drinks yang aku tau :


👉 Membekalkan tenaga
👉 Mencegah dehidrasi
👉 Mengusir kolesterol jahat
👉 Mencegah diabetis
👉 Dapat mengurangkan asam lambung
👉 Sebagai antioksidan
👉 Bantu mencegah penyakit kanser
👉 Bantu pembentukan kolagen
👉 Tingkatkan penyerapan zat besi
👉 Cegah kulit menjadi kering

Sedap rasanya. Rasa jus epal hijau gitu. Masam2 manis. Rasa macam gula-gula serbuk yang biasa kita beli kat kedai Ah Keong pun ada haha. Kiranya senang nak telan bagi mereka yang fobia nak makan ubat-ubatan atau supplement macam ni.


So aku dah consume SHAKEITZ Selfie Drinks selama seminggu. So dalam seminggu consume ni, korang nak tau apa yang aku rasa?

👉 Aku punya najis rasa licin macam berlendir
👉 Senang nak buang air besar semudah ABC
👉 Rasa haus. Kena banyak minum air kosong 
👉 Kerap kencing. Bukan kencing member ye.

Ni apa yang aku rasa la. Penerimaan badan setiap orang kan lain-lain. Apa plak yang korang alami selepas cuba SHAKEITZ Selfie Drinks ni? Korang patut cubanya lebih-lebih lagi bagi mereka yang mengalami masalah sembelit dan masalah berat badan. Aku tengok dalam seminggu consume ni berat badan aku turun sebanyak 2 ke 3 kilo. Ok sangat dah tu sebab badan aku ni susah nak turun berat badan. Pada aku ni pun merupakan satu kejayaan selepas consume SHAKEITZ Selfie Drinks.

Kalau korang nak cuba untuk mengatasi masalah sembelit atau nak turunkan berat badan korang, korang boleh rujuk maklumat yang aku kongsikan di bawah ni ye.

BMAR EMPIRE TRADING
018-766 0532


Harga SHAKEITZ Selfie Drinks
Semenanjung (RM140) | Sabah/S'wak (RM150)