Differences Between SoFo

Differences Between SoFo, SoVo & SoHo

12:58 PM


With so many types of preperties available in malaysia such as landed properties, condominiums, serviced apartments and so on, it can be confusing when it comes to choosing the right property to invest in. The rising of property new trend such as SoFo, SoVo and SoHo has gained popularity in the past 5 years. Although these properties are commonly known in the western countries, it is still relatively a new trend in Malaysia. Many people are still asking questions such as "What is SoFo, what is SoVo or what is a SoHo". This article will guide you through the difference between SoFo, SoVo and SoHo.




Before I explain the differences between SoFo, SoVo and SoHo, it is essential to know that these properties share similar built up areas, ranging from 37 square metre to 74 square metre. They are priced approximately RM480 per square feet to RM700 per square feet. However, prices for properties may vary, depending on the locations of the properties. 


1 | SoFo 

First of all, a SoFo, also known as small office, flexible office is a small unit that gives great flexibility for the owners to decide how they want to utilize the space. As the name suggests, it can also be used for residential purpose. They can either use is for commercial purposes, residential purposes, or both. Due to its size, most people invest in a SoFo and use it for business purpose as an office. 

Each unit has a partition that can be broken down to provide the owners the flexibility to renovate or customize the unit as they wish. That being said, owners can choose to buy two SoFo units side by side to build an internal connection between the two units to enlarge the space.


2 | SoVo 

SoVo, also known as small office, virtual office is very similar to SoFo in terms of size and price. The only difference between a SoVo unit and a SoFo unit is that SoVo units are only allowed to be used for commercial purposes, unlike SoFo units, where they can be used for residential purpose as well.

As SoVo units can only be used for commercial purposes, most people invest it for business purposes. SoVo units are mainly used as small offices as they are fully equipped with infrastructural facilities and telecommunication that will allow business start ups to start immediately.

As SoVo units are considered as commercial properties, the Developer Interest Bearing Scheme (DIBS) is readily available to interested buyers. This scheme allows the buyer to only pay 10% of the price until the completion of project. However, the owners of SoVo units are required to pay the water, electricity, telephone as assessment bills based on commercial rates, where they are typically higher than the rates for residential properties.


3 | SoHo 

SoHo, also known as small office, home office is unit that has a strata title. SoHo units are also suitable and convenient for newly weds, young singles or professionals to incorporate their work space into their living area. SoHo units that are built on commercial land are allowed to function as both a workplace and also a home. The sizes of most SoHo units are the results of the confluence of the current lifestyle and economic. Thanks to the great interior design innovations of SoHo units, there is no need for large floor areas.

It is also important to know that only SoHo units come with residential title. In addition, SoHo units are also protected by the Housing Development Act (HDA). As for SoVo and SoFo units, they come with commercial title with no Housing Development Act (HDA). Moreover, there is also no standard Sales and Purchase Agreement (SPA) for SoFo, SoVo and SoHo. This could be a concern for prospective buyers as there is no protection from the Housing Development Act (HDA). 

***************

In conclusion, SoFo, SoVo and SoHo are different from one another, though they share some similarities such as the size and price. The functionality of each development is different depending on the owner’s intention of buying the property. SoFo, SoVo and SoHo are made more affordable for first time investors and also for young working adults who have just started working. That being said, although prices for SoFo, SoVo or SoHo are relatively cheaper than buying a condominium or a landed property, do plan your finances ahead before you purchase a unit. This is to prevent you from getting into a huge debt. After all, buying a property requires a huge sum and commitment. 


Cannis

Aplikasi Cannis 7 dalam 1 Bakal Tersenarai Dalam NASDAQ 2021

10:08 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ke KLCC Convention Center bagi menyaksikan majlis menandatangani MOU dan persidangan oleh Cannis. Cannis yang kini trending si dunia merupakan aplikasi 7 dalam 1 yang bakal tersenarai di dalam NASDAQ pada tahun 2021 nanti. Aplikasi Cannis ini trending serata dunia kerana berjaya mengumpulkan seramai 100 ribu orang pengguna dalam tempoh lebih kurang 2 bulan sahaja.


Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalaam pertanian dan macam-macam lagi. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di NASDAQ tidak lama lagi.


Ketia Pegawai Eksekutif Dato' Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in NASDAQ" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan preventif dan juga industri kecantikan.


Pada suku tahun ketiga tahun 2018 ini, aplikasi Cannis telah mencatatkan peningkatan muat turun pengguna daripada  Apple Store dan Google Play seluruh dunia sebanyak 29 billion, iaitu peningkatan sebanyak 10% berbanding suku tahun sebelumnya. Malah perkembangan yang memberangsangkan ini telah membuktikan kemampuan Cannis dalam menarik lebih ramai pengguna beralih kepada aplikasi 7 dalam 1 mereka sekaligus mendapat sokongan dan kepercayaan daripada Google.


Sepanjang hari tersebut selain memeterai MOU, aku juga dapat melihat produk-produk yang dihasilkan oleh Cannis antaranya LongTV Box dan Power Bank Box. LongTV Box bakal menjadi persaingan kepada internet tv yang ada di Malaysia tak lama lagi. Dengan memperkenalkan 300 saluran tv seluruh negara, LongTV Box bakal memenuhi permintaan dan mendapat sambutan pasaran tempatan. LongTV Box telah mendapat kelulusan SIRIM dan kini mula berada di dalam pasaran Malaysia.


Selain daripada itu, tak lama lagi Malaysia akan digegarkan dengan teknologi Power Bank Box. Konsepnya seperti 'mesin gedang' minuman yang terdapat di pusat membeli belah dan tempat tumpuan orang ramai. Pengguna boleh mendapatkan power bank pada harga yang ditetapkan melalui mesin yang disediakan. Pengguna boleh menggunakan power bank tersebut pada bila-bila masa sahaja. Jika power bank tersebut kehabisan bateri, ia boleh dipulangkan kembali kepada Power Bank Box dan duit kita akan dikembalikan. Nice kan? Lepas ni tak perlu la kita bawa power bank sendiri ke mana-mana kan?


Aku pasti Cannis akan bawa lebih banyak perubahan kepada cara hidup kita pada masa akan datang dengan teknologi yang mereka perkenalkan dan aku yakin kita akan dapat banyak manfaat daripada teknologi Cannis yang telah mula mendapat tempat di Malaysia kini.

Syabas Cannis!!

Damansara Jaya

Mueang Kao Thai Cuisine : Menu Masakan Central Thailand HALAL

1:08 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ada ke Damansara Jaya atas urusan kerja. Balik pun dah lewat petang. Seusai Maghrib aku menggelupur cari tempat makan kat area Damansara Jaya tu. Ye la seharian tak makan, perut plak dah menjerit-jerit minta diisi. Mana tempat makan best area Damansara Jaya ni ye? Memandangkan aku sorang, so tak perlu lah nak bergaduh ngan puan isteri dan Jasmeen untuk cari tempat makan haha. Google punya Google aku baca pasal menu masakan Thailand kat sana. Menarik gak dapat pekena tomyam panas time macam ni kan? Aku tak buang banyak masa terus shoot ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya.



Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni terletak di deretan bangunan kedai dalam kawasan perumahan je. Aku pun tak bajet ada restoran best kat area situ. Nampak terpencil je. Mungkin lepas waktu kerja kan, parkir pun banyak tak payah nak berebut-rebut. Bila aku masuk ke dalam restoran Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya tu terkejut gak aku sebab susun atur restoran tu sempoi sesangat. "Betul ke restoran ni?", sampai macam tu sekali aku fikir haha. Tapi kalau korang tengok kat Facebook, memang tinggi rating yang customer bagi. Bak kata orang Don't judge a book by its cover gitoohh. Actually buat masa ni Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya merupakan restoran yang muslim friendly sebab mereka masih menunggu certificate HALAL daripada JAKIM. Korang tak perlu risau kerana mereka menggunakan bahan-bahan yang halal, tiada daging khinzir dan juga arak.


Untuk pengetahuan korang Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya memperkenalkan menu masakan negara Thai tengah tau (central Thailand). Kebiasaanya kita makan masakan Thai kat warung-warung dan restoran biasa tu adalah menu selatan Thai dan aku juga pernah cuba sebuah restoran yang mengenengahkan menu masakan utara Thailand di Kajang. Aku diberitahu yang menu masakan central Thai ni lebih seimbang berbanding menu dari utara Thailand yang lebih banyak menggunakan rempah dan daun-daun dan menu selatan Thailand yang lebih ringan rasanya disebabkan pengaruh daripada menu tempatan (negeri Kelantan). So kalau korang nak rasakan perbezaan dan perbandingan antara ketiga-tiga menu dari negara Thailand ni, korang kena datang dan cuba sendiri menu-menu yang ada di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni ye.


Ok masa aku sampai ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya tu orang tak ada lagi. So aku cepat-cepatlah buat pesanan sambil minta recommendation daripada pelayan restoran mengenai menu-menu yang patut aku pesan. Aku pesan Poh Pia Sod, Coconut Prawns With Thai Mango, BBQ Saba Fish, Spicy Minced Beef Salad, Thai Style Sweet Chilli Tofu, Deep Fried Paku Pakis, Spicy Fried Rice With Thai Basil, Australian Jade Perch Thai Style Salted Egg dan Geng Some Cha Om Goong. Haha jangan kata korang, aku pun baru first time dengar nama-nama menu kat Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni. Serius lah takkan la aku nak makan semuanya kan? Ni aku order pun sebab kawan aku nak join makan skali sebab dorang pun ada kat area situ gak.


Ok dalam banyak-banyak menu yang aku pesan ni, paling kick adalah Geng Some Cha Om Goong. Mula-mula aku ingatkan kind of tomyam macam tu. Rupa-rupanya bukan, rasanya macam asam pedas yang dimasak bersama telur dadar. Dia punya pedas sekali ko telan memang tak rasa tapi masuk dua tiga kali telan mula rasa pedih. Owner Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya bagitau resepi tu dimasak bersama gabungan beberapa jenis cili. Pergh patutla pedas dia lain maciam haha. Tapi yang pedas tu la kita mahukan ye tak. Kalau tak nak pedas jangan makan kat restoran Thailand macam Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni.


Then korang kena cuba beberapa menu lain seperti Australia Jade Perch Thai Style Salted Egg dan BBQ Saba Fish. Untuk menu Australia Jade Perch Thai Style Salted Egg ni, dia punya rasa telur masin kuning tu tak kuat sangat. Pada aku sedap tapi ada juga sesetengah orang suka rasa kuat telur masin kuning tu. Tapi ni first time la aku rasa Australian Jade Perch ni. Ikan Jade Perch ni femes kat Australia dan Australia merupakan pengeluar ikan ini di dunia. Tetapi atas inisiatif rakyat tempatan, ikan Jade Perch ni muka dibela dan dikomersilkan di Malaysia. Nak tau wakil penternak ikan Jade Perch Australia kagum dan mengakui ikan Jade Perch yang dihasilkan di Malaysia ni mempunyai kualiti dan baka yang lebih baik berbanding Australia. Haa nak rasa? Ikan Jade Perch ni hanya boleh didapati di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ye. Lagi satu menu thorbaek kat Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni adalah BBQ Saba Fish. Ikan Saba ni femes kat Jepun tau kini korang boleh cubanya di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya.



amacam menarik kan menu-menu dia. Actually ada lagi menu-menu lain yang menarik perhatian aku macam ketam nipah tapi kena booking terlebih dahulu. Nampak gayanya next time la kot haha. So kalau korang nak cuba menu-menu masakan central Thailand boleh la ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya. 



Mueang Kao Thai Cuisine
No 21 (Ground Floor, Jalan SS 22/11, 
Damansara Jaya, 47400 Petaling Jaya,
Selangor

Opening Hours :
11am-3pm & 5pm-11pm

Contact For Booking/Event :
014-273 1512


USE FAVE COUPON CODES FOR MORE
DEALS ON HOTEL

buffet steamboat

D'Kayangan Steamboat & Grill : Steamboat Murah Di Shah Alam

1:02 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berpeluang ke Shah Alam untuk urusan kerja. Kali ni aku bawa anak isteri sekali memandangkan urusan kerja aku habis awal. Boleh lah bawa dorang jalan-jalan pusing Shah Alam seusai habis kerja nanti. Sebelum habis kerja, aku minta puan isteri untuk decide tempat makan yang dia nak pergi nanti. Then dia cadang nak makan steamboat. Steamboat kat area Seksyen 13 Shah Alam? Aku got it ada satu lokasi yang menyediakan menu steamboat iaitu D'Kayangan Steamboat & Grill.



Actually aku pernah pergi ke D'Kayangan Steamboat & Grill sebelum ni. Tapi time tu aku pergi ngan kengkawan. So kali ni kira ok la dapat bawa puan isteri dan Jasmeen makan kat situ. Lagi pun memang feveret dorang. Lagipun D'Kayangan Steamboat & Grill tak jauh daripada tempat urusan kerja aku tu. Ada la dalam 10 ke 15 minit. Senang nak cari dan banyak parkir. Selain daripada tu, di D'Kayangan Steamboat & Grill tu ada kemudahan tandas dan surau. Walaupun kecik tapi boleh la nak tunaikan solat fardhu tu kan.


Aku dapat tau yang D'Kayangan Steamboat & Grill baru tukar management. So kali ni boleh la aku cuba kelainan yang dibawa oleh management baru. Menu-menunya steamboatnya masih sama, ada banyak seafood dan bahan perapan. Malah makanan siap sedia pun aku lihat lebih banyak daripada sebelumnya. Ada nasi lemak, nasi daging, mee goreng dan kuey teow goreng. Ada ABC, variety of ice cream dan dikatakan ada teppanyaki. Tapi masa aku datang tu hari Selasa. Menu Teppanyaki available pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Korang juga boleh pilih sama ada nak sup atau tomyam sebagai broth dan pelbagai pilihan sos pencicah.


Macam biasa lah kalau korang makan, makesure tiada pembaziran kerana setiap 100 g makanan yang korang bazirkan akan dicaj RM10. Ada beberapa perkara yang perlukan penambahbaikan iaitu lantai restoran yang licin. Aku tak pasti sebab sabun atau minyak, tapi memang membahayakan lebih-lebih lagi kepada golongan warga emas, wanita yang mengandung dan kanak-kanak. Jasmeen 2 kali kot jatuh disebabkan lantai licin. Mujur tak ada apa-apa.


Kedua pinggan mangkuk dibiarkan bertimbun di atas meja tanpa diangkat. Aku ingatkan meja aku je, rupa-rupanya setiap meja pelanggan lain pun sama. Nak letak sendiri pun tak tau kat mana. Jadi bertimbunlah pinggan dan mangkuk di atas meja kami dengan jayanya. The management should hire more workers other else they will get the same feedback from the customers. Selain daripada itu semuanya okay.


So kalau korang nak cuba D'Kayangan Steamboat & Grill ni, korang boleh buat tempahan terlebih dahulu ye sebab D'Kayangan Steamboat & Grill penuh dengan pelanggan. Mungkin sebab harganya yang berpatutan iaitu :


Dewasa RM29.90 nett (Isnin-Khamis)
Dewasa RM33.00 nett (Jumaat-Ahad)
Kanak-kanak RM12.50 nett
Kanak-kanak bawah 4 tahun : PERCUMA !!

Korang boleh terus je Waze : Dkayangan Steamboat & Grill (2 mins from Stadium Shah Alam) manakala untuk sebarang tempahan, korang boleh terus KLIK link terus ke aplikasi Whatsapp dorang :

https://api.whatsapp.com/send?phone=60122971091

https://api.whatsapp.com/send?phone=60176274015

pet-friendly mall KL

The Square Berwajah Baru Bermula Disember 2018

11:36 AM


Bismillah,

So hari ni aku nak cerita pasal The Square yang terletak di Petaling Jaya atau kalau aku nak describe dengan lebih details, The Square ni terletak di Jaya One Petaling Jaya. Amacam familiar tak dengan nama ni?



Ada yang ingat, ada yang tak tau dan ada yang kata bangunan The Square ni dah ditutup. Yup betul la tu, The Square dah ditutup buat masa ni tapi ia akan dibuka kembali pada bulan Disember 2018 akan datang nanti dengan wajah baru dan lebih fresh. Wah macam menarik je kan dengan pembaharuan yang dilakukan pada The Square ni kan? Kalau sebelum ni The Square atau nama lainnya Palm Square merupakan bangunan yang menempatkan lot-lot kedai dan restoran, kini ia telah diberi idea dan sentuhan yang lebih menarik dan mampu menarik lebih ramai pengunjung pada masa akan datang nanti.


The Square mula beroperasi semenjak tahun 2015 dan telah membuat penambahbaikan dari segi struktur dan rekabentuk dalamannya yang menelan belanja melebihi 15 juta. Hasil daripada penambaikan tersebut ruang dalaman The Square yang berkapasiti 75,000 kaki persegi ini diagihkan dengan menetapkan 45% ruang pejabat, 40% restoran dan kafe manakala 15% lagi PJ Live Art.


Yang menariknya di The Square yang baru ini nanti, sebilangan restoran dan kafe yang beroperasi di dalamnya akan dibuka sehingga lewat malam. Lewat bermaksud mungkin sehingga pukul 11 ke 12 tengah malam. Jadi ia memberi kemudahan kepada para pengunjung atau pekerja yang habis kerja lewat mendapatkan hidangan tanpa perlu terburu-buru kerana takut restoran atau kafe tutup.

Untuk menjadikan The Square yang baru ini mesra pengunjung, pihak management Bina Tetap Tiara Sdn Bhd telah menekankan 4 aspek utama dalam rangka kerja penambahbaikan ini iaitu

1) Ruang Pejabat
2) Restoran dan kafe
3) Pet friendly
4) Projek pertanian dalam bandar

Bagi mereka yang ingin menyewa ruangan pejabat, korang boleh decide berapa luas pejabat yang korang mahukan dan sewa yang dikenakan mengikut kaki persegi. Kalau tak silap, satu kaki persegi anggarannya daripada RM4.00 - RM5.50 untuk ruang pejabat di tingkat 1 manakala harganya RM8.00 - RM10.00 bagi ruang pejabat di tingkat 2. Tingkat 1 kebanyakannya dipenuhi dengan lot-lot yang diisi dengan restoran dan kafe manakala tingkat 2 khas untuk ruang pejabat sahaja. Itulah yang menyebabkan perbezaan harga di antara lot pejabat tingkat 1 dan tingkat 2. Dianggarkan lebih kurang 13 buah pejabat mampu ditempatkan di The Square itu nanti.


Lagi satu bagi menarik lebih ramai pengunjung untuk datang ke The Square, bangunan ini dicadangkan sebagai bangunan pet-friendly di mana pengunjung boleh membawa haiwan peliharaan mereka datang sekali ke sini. Walaubagaimanapun haiwan-haiwan peliharaan tersebut hanya boleh access di beberapa lokasi sahaja dan tidak boleh memasuki di ruangan tertutup dan ruang berhawa dingin. Ini untuk memastikan ia kekal bersih dan hygiene.


So kalau korang berminat untuk menyewa lot kedai mahupun pejabat di The Square ini, korang bolehlah rujuk maklumat yang tertera di bawah :

The Square @ Jaya One
72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

Website: www.jayaone.com.my
Facebook: www.facebook.com/jayaone

Contact
012--3233563

Email
tenant-relations@jayaone.com.my

event gaya travel

Konvoi KINGZ MG Annual Ride 2018 Ke Terengganu Bersama Gaya Travel

2:53 PM


Bismillah,

Pada bulan September yang lalu aku berpeluang mengikuti konvoi Kelab Permotoran Kingz MG ke Terengganu. Kingz MG merupakan kelab motor berkuasa tinggi yang rata-ratanya merupakan pemilik motosikal Harley Davidson. Lebih 100 orang pemilik motosikal Harley Davidson turut mengikuti Kingz Annual Ride 2018 ini. Mereka berkumpul di lokasi pertama di Menara Kuala Lumpur seawal 6 pagi. Kali ini Kingz MG turut membawa sama ahli keluarga lain dengan menyewa sebuah bas dalam konvoi kali ini. Untuk pengetahuan lokasi berkumpul dan sarapan pagi ditaja oleh pihak pengurusan Menara Kuala Lumpur.


Konvoi Hari Pertama
Selepas sarapan pagi dan mendapat  penerangan daripada ketua marshall, mereka mula berlepas menuju ke Terengganu pada jam 8.30 pagi. Konvoi Kingz Annual Ride ini turut mendapat kerjasama daripada PDRM dan JPAM. Pihak media yang dipelopori oleh Gaya Travel turut membantu membuat hebahan dan memastikan matlamat program tercapai. So sepanjang perjalanan ke Terengganu, pihak PDRM akan menjadi pandu arah dan mengawal trafik agak perjalanan mereka lebih lancar dan mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.


Untuk 1st pit stop hari pertama konvoi adalah di Muzium Negara. Di sini peserta konvoi dapat bergambar beramai-ramai di gerabak lama keretapi di hadapan Muzium Negara.  Selesai sesi bergambar, check point berikutnya adalah di The Gasket Alley yang terletak di Petaling Jaya. The Gasket Alley ini merupakan pusat showroom motosikal berkuasa tinggi, menjual paerkakasan ganti dan juga event space. Kemudian konvoi meneruskan perjalanan terus ke Pantai Timur dan berhenti rehat di Suria Resort Cherating atau kini lebih dikenali sebagai eYRA By Suria Cherating. Di sini para peserta konvoi telah dijamu dengan pelbagai hidangan lazat yang tidak asing bagi penduduk tempatan lebih-lebih lagi bila berada di tepian pantai. Nikmatnya rasa lain bebenor kata orang Negeri Sembilan.


Setelah rehat seketika, konvoi kembali memulakan perjalanan ke Kuala Terengganu. Perjalanan hari pertama konvoi ini berakhir apabila peserta konvoi tiba di Hotel Seri Malaysia Kuala Terngganu. Teringat plak bila kami dihidangkan dengan menu sambal tempoyak malam tu. Dapat makan dengan nasi kosong je pun dah boleh tambah 2 pinggan haha. Kami kemudiannya naik ke bilik untuk berehat kerana keesokan harinya kami akan menyambung perjalanan ke sekitar Terengganu.


Konvoi Hari Kedua 
Konvoi hari kedua kali ini dimulakan seawal 9 pagi setelah semua peserta menjamu selera menikmati sarapan di lobi hotel. Destinasi pertama yang kami kunjungi adalah Masjid Kristal, Kuala Terengganu. Setelah bergambar beramai-ramai, kami kemudiannya bergerak pula ke ke Setiu, salah satu daerah yang terletak di Terengganu.


Apa yang menariknya di Setiu ini adalah pantai-pantai yang ada di sini cantik-cantik belaka. Lebih-lebih lagi apabila kami dapat tahu yang lokasi yang bakal kami kunjungi selepas itu dekat ngan Pantai Penarik. Terrapuri Heritage Village merupakan bangunan resort yang mempunyai senibina yang cantik dan berkonsepkan binaan Melayu lama. Aku akan ceritakan berkenaan resort ini di dalam artikel berikutnya ye.


Selesai menjamu hidangan ringan dan bergambar, kami meneruskan perjalanan ke salah sebuah rumah milik seorang ahli kelab Harley Owner Group (HOG). Di sana kami menjamu makan tengahari dan berehat sebentar sebelum memulakan perjalanan ke destinasi seterusnya. Kemudian konvoi bergerak menuju ke Taman Sinar Harapan, Kuala Terengganu. Di sini kami diperkenalkan dengan golongan yang tidak bernasib baik, anak yatim piatu dan mereka yang mempunyai masalah kecacatan fizikal. Nasib mereka dibela di sini sehingga mereka yakin mampu untuk menguruskan diri mereka sendiri apabila keluar nanti. Hati aku sayu tatkala melihat beberapa orang bayi kecil yang turut menghuni Taman Sinar Harapan ini. Seawal usia itu mereka sudah tiada keluarga. Menitis juga lah air mata aku melihat anak-anak yang tidak berdosa itu.


Setelah lewat petang, peserta konvoi kembali ke Hotel Seri Malaysia untuk berehat kerana pada sebelah malamnya pula peserta akan diraikan di dalam majlis Kingz Annual Dinner yang bertempat di restoran di lobi hotel. Bertemakan Hawaii, majlis pada malam itu tampak lebih meriah dengan hiasan dan lampu kepala yang berwarna-warni. Majlis memperkenalkan logo baru kelab permotoran Kingz MG yang lebih global. Kemudian majlis  Turut memperkenalkan beberapa ahli baru menyertai Kingz MG dan seperti biasa ahli baru akan disirami dengan air sebagai tanda simbolik menyertai kelab permotoran tersebut.



Sewaktu para peserta menikmati hidangan stramboat yang disediakam oleh pihak hotel, majlis turut diserikan lagi dengan persembahan daripada seorang artis tanah air iaitu Aweera. Aweera sempat menyanyikan beberapa buah lagi bagi menghiburkan peserta-peserta konvoi pada malam itu. Majlis berakhir sekitar jam 12 malam dan peserta kembali ke bilik untuk berehat kerana keesokan harinya konvoi akan mula kembali ke ibu kota Kuala Lumpur.

Konvoi Hari Ketiga

Hari ini merupakan hari terakhir siri penjelajahan konvoi Kingz MG ke Pantai Timur sebelum bergerak pulang ke Kuala Lumpur. Setelah bergerak hampir 2 jam, kami berhenti rehat di Pantai Mak Nik yang terletak di Kemaman, sempadan negeri Pahang. Di sini kami dijamu dengan hidangan keropok lekor, satar dan juga otak-otak. Aku sempat membeli beberapa bungkus keropok lekor untuk dijadikan buah tangan.


Perjalanan diteruskan lagi sehingga kami tiba di Temerloh. Kami tiba agak lewat  disebabkan hujan lebat di sepanjang perjalanan. Bertempat di Restoran Terapung D'Mukmin kami dihidangkan dengan menu masakan yang tidak asing di daerah itu iaitu Patin Masak Tempoyak. Menariknya di Restoran Terapung D'Mukmin ni, pondok-pondok makan dibina di atas rakit buluh di atas kolam. Jadi ianya terapung dan merupakan pengalama unik untuk dicuba sekiranya korang ke Temerloh nanti.


Sesudah itu konvoi meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur dan berhenti rehat di Craven Cafe sebelum masing-masing bersurai dan membawa haluan sendiri. Ini merupakan pengalaman yanh tak dapat aku lupakan dan aku harap dapat mengikuti konvoi seperti ini di masa akan datang nanti.