Daftar Muslim Volunteer Malaysia

Ada Masalah? Perlukan Bantuan Kewangan? Muslim Volunteer Malaysia (MVM) Kan Ada

9:50 AM


Bismillah,

Tahu tak korang yang sebenarnya kita di Malaysia ni tak keseorangan. Kadang-kadang kita fikir kalau ada masalah kecil atau pun besar tak tau nak rujuk kat siapa kan? Tiba-tiba je jadi buntu. Dengan masalah peribadi lah, masalah kat tempat kerja, masalah keluarga, masalah kewangan dan macam-macam lagi lah. Kadang-kadang tekanan daripada masalah-masalah yang kita hadapi ni boleh mengganggu emosi dan akal. Tu yang banyak berlakunya kes-kes perceraian, penderaan anak, rompakan, putus persaudaraan malah sehingga ke tahap bunuh diri. Sedar tak kita sebenarnya kita ada pilihan lain selain pihak berkuasa tempatan, kita ada badan-badan NGO yang banyak menyalur sumbangan dan bantuan kepada mereka yang memerlukan.


SENARAI BADAN SUKARELAWAN DI MALAYSIA
Antara contoh badan sukarelawan di Malaysia yang biasa kita dengar adalah seperti :

  • Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
  • Yayasan Salam Malaysia
  • Gabungan Pelajar-Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)
  • Ikatan Siswazah Muslim Malaysia (ISMAWEB)
  • Dewan Usahawan Industri Desa Malaysia
  • Dewan Perniagaan Melayu Malaysia
  • Islamic Da’wah Foundation Malaysia
  • Dan banyak lagi.


Dalam senarai pertubuhan sukarelawan di Malaysia (NGO) yang banyak membantu masyarakat, pernah tak kita dengar pasal Pertubuhan Sukarelawan Muslim Volunteer Malaysia? Haa jangan kata korang, aku pun baru je tau pasal Muslim Volunteer Malaysia ni atau singkatan namanya MVM. Muslim Volunteer merupakan contoh pertubuhan sukarela yang menjalankan aktiviti sukarelawan dan aku dapat tau pun daripada seorang kenalan. Asalnya aku nak tanyakan tentang bantuan untuk salah seorang kawan mak aku. Makcik tu ibu tunggal yang kematian suami. Dia menyara 4 orang anak yang mana 2 orang bersekolah menengah dan 2 orang lagi masih kecil. Lagi bertambah bebanannya bila mengetahui yang anak bongsunya yang berumur 3 tahun mengalami komplikasi jantung. Dia sekarang meniaga kecil-kecilan, jual roti dan terima tempahan bawang goreng. Kesian dengan keadaannya tu, tu yang merata aku tanya orang kot-kot la aku boleh dapatkan bantuan untuk mereka. 


MENGENAI MUSLIM VOLUNTEER MALAYSIA
Aku diberitahu yang Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni dah bertapak di Malaysia sejak 30 Disember 2014 lagi. Almost 4 tahun dah kan? Lama jugak tu tapi kita je baru tau ni haha. Tapi takpe la at least kita tau juga kat mana kita nak dapatkan sumbangan atau bantuan sekiranya kita perlukan bantuan ye tak? Dalam tempoh 4 tahun ni, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni telah melahirkan 50,000 sukarelawan di seluruh Malaysia yang berumur dalam lingkungan 18-24 tahun. Semuanya belia remaja dan aku rasa kebanyakan antara mereka ni merupakan pelajar-pelajar university dan kolej la kot. Lagi membuatkan aku bertambah yakin dengan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni bila mana mereka tersenarai sebagai 5 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Terbaik Di Malaysia pada 2016 tau. Haa korang dah daftar volunteer Muslim Volunteer Malaysia tak? Jangan risau sebab Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni dah tersenarai dalam pendaftaran sukarelawan NGO dan merupakan salah satu badan sukarelawan Malaysia. Banyak kepentingan menyertai pertubuhan sukarela ni tau.


PROGRAM VOLUNTEER MALAYSIA
So antara khidmat dan bantuan yang diberikan oleh Muslim Volunteer Malaysia (MVM) kepada masyarakat Malaysia adalah seperti :

MVM HOPE
Ini merupakan program berfasa di mana bantuan yang disalurkan kepada keluarga-keluarga yang memerlukan merangkumi keperluan asas, pendedahan kemahiran dan pantauan komitmen.


MVM UNITY
Ok untuk program ini, pihak Muslim Volunteer Malaysia (MVM) akan memberi pendedahan dan kesedaran kepada sukarelawan terhadap masalah yang dihadapai oleh masyarakat selain menjalani pelbagai aktiviti bersama bagi mengeratkan hubungan di antara sukarelawan dengan masyarakat.


MVM REACH
Dengan program ini, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) akan berkolaborasi dengan syarikat dan badan-badan korporat bagi menjayakan program atau khidmat masyarakat.


MVM RELIEF
Program ini memfokuskan tentang misi bantuan kecemasan bencana kepada mereka yang memerlukan sama ada di dalam Negara, Asia Tenggara mahupun Timur Tengah.


MVM TOUCH
Ok bagi program ini, ia bukanlah program berfasa dan bantuan atau sumbangan yang diberikan secara ‘one off’ berdasarkan aduan atau laporan yang diberikan oleh orang awam.


TABUNG BANTUAN SALAM
Tabung Bantuan Salam yang diperkenalkan oleh Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini bertujuan untuk meringankan beban keluarga penerima bantuan dalam kadar yang segera. Maknanya seperti bantuan kilat la contohnya bantuan persekolahan anak-anak yang kurang berkemampuan, kemalangan sehinggakan hilang upaya dan mata pencarian, pengidap penyakit kronik dan bermacam-macam lagi. Penerima Tabung Bantuan Salam ini akan ditapis terlebih dahulu oleh pihak pengurusan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) supaya bantuan yang diberikan itu dapat dimanfaatkan oleh mereka yang benar-benar memerlukan. Antara syarat-syarat kelayakan :

  • Warganegara Malaysia
  • Pendapatan isi rumah/keluarga RM1,500 ke bawah

TABUNG BANTUAN PERNIAGAAN



Tabung Bantuan Perniagaan ni pula dibuka sepanjang tahun. Fokus pemberian bantuan adalah kepada mereka yang kurang berkemampuan tetapi komited untuk menambahkan pendapatan keluarga. Antara syarat-syarat kelayakan adalah :

  • Warganegara Malaysia
  • Mempunyai perniagaan sendiri
  • Pendapatan isi rumah/keluarga RM1,500 ke bawah.
  • Komited untuk menambahkan pendapatan keluarga melalui perniagaan.

Nah sekarang aku dah tau saluran mana yang patut aku salurkan dan bantuan apa yang layak untuk kawan mak aku tu. Aku rasa Tabung Bantuan Perniagaan lebih baik sebab sekarang dia ada terima tempahan buat roti dan bawang goreng. Yang jadi masalahnya dia tiada transport untuk bawa barang-barang jualan dia tu. Kalau lah dapat diberikan sebuah motosikal pun aku rasa cukup besar nilainya bagi mereka seisi keluarga. Boleh dibawa berniaga dan juga memudahkan urusan anaknya di hospital.
Oh ya bagi memastikan kelancaran segala program dan bantuan yang diberikan kepada masyarakat, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) turut melancarkan KEMPEN 10 dimana dengan adanya bantuan daripada program ini dapatlah membantu persatuan menanggung kos perbelanjaan dan tadbir urus dalam usaha melaksanakan program yang dirangka setiap bulan.


CARA MENYUMBANG DI MUSLIM VOLUNTEER MALAYSIA
Muslim Volunteer Malaysia (MVM) juga mengalu-alukan mana-mana syarikat dan badan korporat untuk menyumbang dan menyuntik dana untuk kempen-kempen yang diperkenalkan oleh mereka dengan menghubungi :

Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) – 03 8074 0434

Unit Fundraising MVM
(En Hasbullah) – 012 235 6854

Whatsapphttp://sumbanganmvm.wassap.my/

Manakala sekiranya korang nak bersedekah atau ingin memberikan sedikit sumbangan, boleh juga salurkan di dalam webpage Donation MVM di www.donation.mvm.org.my . Melalui laman sesawang tersebut, masyarakat dapat melihat kempen-kempen yang sedang dijalankan dan informasi tentang kempen tajaan.


Jika korang berminat nak apply bantuan, membuat sebarang aduan, ingin berkolaborasi, nak daftar Volunteer Malaysia atau sebarang pertanyaan berkaitan perogran yang diperkenalkan oleh Muslim Volunteer Malaysia (MVM) boleh lah rujuk maklumat yang tertera di bawah ni ye.

No. Telefon :
03-80740484

Email :




TWITTER

YOUTUBE CHANNEL : http://bit.ly/youtubemvm


Atau korang boleh isi maklumat di dalam boring aduan pada link di bawah :

InsyaAllah dengan pelbagai usaha dan bantuan yang diberikan oleh pihak NGO seperti Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini, beban yang ditanggung oleh keluarga individu yang memerlukan dapat diringankan. Kita ikhtiar sama-sama, semoga hari kita hari ini lebih baik daripada semalam ye. Jika kita rasa buntu dan tak siapa yang ambil peduli, ingatlah masih ada insan-insan yang prihatin di luar sana yang sudi berhabis kudrat dan harta semata-mata untuk kita.


Readmore → Ada Masalah? Perlukan Bantuan Kewangan? Muslim Volunteer Malaysia (MVM) Kan Ada

boutique hotel shah alam

Hotel De Art : Boutique Hotel Dengan Harga Bajet Di Shah Alam

11:57 AM



Bismillah,

Before this aku ada ke Shah Alam, saja-saja nak bawak Jasmeen jenjalan. Hauk sangat kan jenjalan ke Shah Alam je. Orang lain bawak family bercuti jejauh, aku bawak family ke Shah Alam haha. Tak pe la rezeki  masing-masing Allah dah tentukan kan? Tunggu je la mana tau rezeki kita plak lain kali.


Ok berbalik pada cerita, jenjalan pusing Shah Alam dan puas makan bagai aku plan nak stay je kat Shah Alam. Lagipun weekend kan, ade apa nak dibuat pun. Tu la masalahnya nak stay kat mana ni? Sebelum ni aku pernah stay kat Kekaboo, Seksyen 15. Tapi takkan nak ke sana lagi. So pusing punya pusing aku perasan la Hotel De Art kat area seksyen 19 tu. Aku pernah nampak Hotel De Art ni kat Seksyen 7, kat iCity ngan USJ. Banyak gak cawangan dia kat Shah Alam ni rupanya. Pernah dengar je daripada kengkawan yang Hotel De Art ni cantik interior design dia. So tak fikir panjang aku pun walk in terus la.


Hotel De Art Seksyen 19 ni tak la besar mana. Lokasi dia kat sebelah Hotel D'Palma Seksyen 19 dan sebelah Speedmart 99. Even ruangnya terhad tapi serius interior design dia memang awesome. Smart dan simple. Ada lukisan mural permandangan di Paris kalau aku tak silap la. Aku pilih bilik bersaiz Art Queen Deluxe macam tu la. Harga RM95 semalam. Rate harga Hotel De Art Seksyen 19 ni takde la mahal mana. Average daripada RM85 hingga RM153 je. Itupun ikut saiz bilik dan cuti umum. Kalau weekdays memang murah la.


Saiz bilik yang aku pilih ni kecik je. Katil saiz queen, ada aircond yang sejuk giler, ada tv LCD, meja solek, cermin, tak ada tingkap, ada water heater, tak ada almari baju dan kalau korang nak iron baju, boleh iron kat luar. Iron ada disediakan di kaki lima bilik Hotel De Art Seksyen 19.


Kat Hotel De Art Seksyen 19 ni tak ada breakfast atau cafe tau so korang kena keluar cari makan sendiri. Kalau korang check in hari Sabtu, korang boleh pergi ke pasar malam pada sebelah petangnya yang terletak betul-betul di tepi Hotel De Art Seksyen 19 tu. Untuk parkir kenderaan pula, korang boleh parkir di tepi Hotel De Art Seksyen 19 atau di bahagian hadapan Speedmart 99. Tapi makesure korang maklumkan nombor plat kenderaan korang pada staf yang bertugas di kaunter ye kot-kot la MBSA buat rondaan ke.


So kalau korang ke Shah Alam atas urusan rasmi, adik beradik konvo atau undangan majlis kahwin dan cari tempat nak bermalam bajet, aku syorkan Hotel De Art Seksyen 19 ni. Selesa, cantik dan murah. Lagi best kalau 10 kali korang stay kat sini, korang boleh redeem 1 kali stay secara PERCUMA! Lagi satu kalau korang share gambar-gambar korang stay kat mana-mana cawangan Hotel De Art ni dan tag @hoteldeart dan Kat bawah ni aku kongsikan maklumat kot-kot la korang nak tau lebih details lagi pasal Hotel De Art Seksyen 19 ni kan?


Hotel De Art
19/D, Seksyen 19
40300 Shah Alam
Selangor

Tel : 03-58887090
Email : info19@hoteldeart.com.my
Web : seksyen19.hoteldeart.com.my

Facebook | Instagram


Readmore → Hotel De Art : Boutique Hotel Dengan Harga Bajet Di Shah Alam

best ribeye & lamb shoulder in kl

Tony Roma's Memperkenalkan 3 Menu Istimewa Sempena Ulangtahun Ke 12

12:49 PM


Bismillah,

Aku nak kongsikan sesuatu yang menarik perhatian aku tentang Tony Roma's. Baru-baru ni cawangan Tony Roma's di seluruh Malaysia telah meraikan ulangtahun mereka ke 12. Yes 12 tahun ye, bukan suatu jangkamasa yang singkat. Dalam tempoh 12 tahun ini, telah banyak menu yang diperkenalkan oleh cawangan Tony Roma's di Malaysia ini. Justeru itu bersempena ulangtahun ke 12 kali ini, Tony Roma's telah memperkenalkan 3 menu terbaru kepada para pelanggannya. Tapi ada sesuatu yang menarik tentang menu-menu yang ditampilkan mereka kali ini.


Kali ni sempena ulangtahun ke 12 Tony Roma's, mereka telah menyajikan menu masakan barat yang mengetengahkan ciri-ciri masakan tempatan. Siapa sangka korang boleh makan steak cicah ngan sambal hijau kat Tony Roma's ni haha. Yes tu salah satu menunya iaitu Ribeye with Green Chilli Sauce yang berharga RM85.90. Cili hijau tu dipetik daripada ladang tempatan Cameron Highland.


Kemudian korang kena cuba salah satu killer menu yang menjadi pilihan pengunjung Tony Roma's selama ini iaitu Lamb Shoulder tapi kali ni dimprovasi menjadi Grilled Lamb Shoulder with Pineapple Sauce & Salsa yang berharga RM89.90. Ok aku dah rasa menu ni. Rasa sos dia macam korang makan siakap masam manis tu. Ada nenas dan sayur-sayur yang dipotong dadu menjadi salsa. Manis-manis rasanya dan ofkos la sedap. Mana tak nya nenas ni dorang dapatkan daripada peladang di Ayer Hitam, Johor. Unik kot rasanya bila korang makan ngan Grilled Lamb Shoulder tu. Rasa sweet-grill lamb shoulder tu blend ngan rasa masam-manis nenas, aku rasa 2 lamb shoulder memang tak cukup hahaha. Korang sendiri pun tau kan dia punya lamb shoulder kemain lembut. Perghhh mengigau beb!


Last but not least menu terakhir yang korang kena cuba sempena ulangtahun ke 12 Tony Roma's di Malaysia ni. Maaf aku nak bagitau betapa menyesalnya aku order menu ketiga ni. Menyesal sangat sebab aku tak bawak kawan-kawan aku sekali. Giler lah aku tak tau dorang guna ayam apa yang besar-gemuk sangat macamtu. Betul ke ayam atau aku makan ayam belanda tu? Saiz separuh kot tapi isk malas la aku nak bebel. Pastu dimasak plak dengan sos halia menjadikan ia menu Half BBQ Chicken with Automatic Ginger Sauce berharga RM39.90. Rasa tak pedas sangat dan sangat sesuai dimakan dengan ayam yang separuh dan gemuk tu haha.


Actually sempena 12 anniversary Tony Roma's kali ni, Tony Roma's telah berkolaborasi dengan petani-petani dan peladang tempatan bagi memperkenalkan dan mempromosikan produk rakyat tempatan. Nah sekarang mereka membuktikan steak dan grill boleh dimakan dengan cara dan menu masyarakat tempatan. FAMA sebagai wakil dan orang tengah benar-benar percaya dengan adanya promosi dan RND seperti ini daripada Tony Roma's, kedua-kedua belah pihak akan mendapat kelebihan dan keuntungan secara tidak langsung di atas kerjasama seperti ini.


So kalau korang nak cuba menu-menu  western dengan citarasa masyarakat tempatan, mohon bawa sekali keluarga dan kawan-kawan cuba menu-menu ni di -cawangan-cawangan Tony Roma's di seluruh Malaysia.






Readmore → Tony Roma's Memperkenalkan 3 Menu Istimewa Sempena Ulangtahun Ke 12

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *