bubble tea viral

Menu Italian & Korean Sedap Di Ristech Cafe, Nilai Negeri Sembilan

12:15 PM


Bismillah,

Kalau korang ke bandar Nilai, Negeri Sembilan aku nak cadangkan agar korang singgah ke Ristech Cafe ni. Tu pun kalau korang tetiba teringin nak pekena menu Italian dan Korean la sebab Ristech Cafe ni memang menyajikan sajian-sajian macam tu. Actually Ristech Cafe ni terletak di KLIA Kuarters Business Centre, dekat ngan Bandar Enstek, Nilai. Kalau korang sampai di sini, korang boleh lihat premis Ristech Cafe ni berada di tingkat satu bersebelahan dengan Segi Fresh.


Aku suka dengan konsep yang diketengahkan oleh Ristech Cafe ni, nampak santai dan macam rumah. Ada ruangan untuk membaca, ada ruangan untuk istirehat yang dilengkapi dengan buaian, ada ruangan permainan video, ada ruangan Cook DIY, mini surau dan kemudahan tandas. Ristech Cafe juga turut menyediakan kemudahan wifi untuk kegunaan para pelanggannya. Oh semua kemudahan yang disediakan di Ristech Cafe adalah percuma kecuali ruangan permainan video. Caj yang dikenakan adalah RM18 untuk 2 jam pertama dan RM7 untuk jam berikutnya.


So hari tu aku pesan beberapa menu untuk aku dan kawan-kawan aku di Ristech Cafe ni. Antaranya Sweedish Meatball, Yangyeom-Chikin, Ganjang-Chikin, Deep Fried Cordon Bleu, Linguine Shrimp & Spinach, Ristech Meat & Greet, Deep Fried Chicken Chop Special dan Cajun Chicken Alfredo. Untuk air plak kami order Teh Puaka JB Viral, Green Tea Latte Viral dan Ajushi Milk Tea Viral. Dalam banyak-banyak menu ni aku suka Yangyeom-Chikin dan Sweedish Meatball. Portion besar, pada aku sesuai untuk 2 orang makan. Then dia punya meatball tu tak bau hanyir daging ye. Ye la certain-certain orang tak boleh telan meatball sebab ada bau daging yang kuat. Dah la tu ada 14 ketul meatball plak tu!


Yangyeom-Chikin plak ada 2 portion, 6 ketul dan 12 ketul. Aku suka Yangyeom-Chikin berbanding Ganjang-Chikin sebab Yangyeom-Chikin lebih pedas. Dua-dua menu ni rangup, dicicah plak dengan sos mustard pergh memang tak cukup la sepinggan. Ayam korea versi Ristech Cafe ni menggunakan resepi dan ramuan sendiri, rasanya tak terlalu masam macam sos kimchi tu. Aku rasa better korang order 12 ketul kalau tak rugi huhu.


Untuk minuman plak, ketiga-tiga minuman yang kami pesan tu adalah minuman special kat Ristech Cafe ni. Tak perlu pergi jauh nak pekena teh boba. Kat Ristech Cafe ni pun ada. Confirm halal. Biji boba tu dibuat sendiri ye. Dimasak selama 15 minit sebelum dihidangkan kepada para pelanggan. Rasanya tak terlalu manis, just nice. Sedap dan murah. Kalau korang datang pada pukul 6 petang dan 8 malam, 5 pelanggan pertama akan dapat harga RM5 untuk setiap pembelian Ajushi Milk Tea Viral ni berbanding harga asal dia RM7. 


Lagi satu nak bagitau yang Ristech Cafe ni baru je launch menu breakfast. Tapi tak banyak la, ada 3 menu. Bukan menu tempatan tapi lebih kepada western iaitu Roti Goyang (kind of Roti Titab), Cinnamon Toast dan Omellette Toast. Setiap menu ni didatangkan bersama secawan Espresso panas dan kalau tak cukup korang boleh free flow air kopi kampung yang ada disediakan di kaunter DIY. Breakfast bermula dari jam 8 pagi sehingga 12 tengahari. Kemudian rehat dan buka semula dari jam 3 petang sehingga 11 malam setiap hari kecuali tutup pada hari Jumaat.


Semua menu yang disajikan di Ristech Cafe ni  adalah buatan sendiri dan hanya disajikan based on order sahaja. So korang akan dapat menu yang baru dimasak dari dapur sahaja. Kalau korang nak cuba menu Italian dan Korean air tangan anak tempatan ni, boleh lah ke Ristech Cafe seperti yang kongsikan di bawah ni.

Ristech Cafe
C29-1, Jalan Pusat Niaga 1,
KLIA Kuarters Business Centre,
71800 Nilai, 
Negeri Sembilan

Contact
019-2969306


Readmore → Menu Italian & Korean Sedap Di Ristech Cafe, Nilai Negeri Sembilan

Event Makan 2019

Eat & Makan Food Festival 2019 Di Setia City Mall, Kuala Lumpur

2:40 PM


Bismillah,

Haa ni aku nak share something kepada para foodhunter macam aku di luar sana. Bulan Julai ni bakal berlangsungnya acara Eat & Makan Food Festival yang bertempat di Setia City Mall, Kuala Lumpur. Ni pun aku baru dapat info daripada kawan aku sebab dia tau aku memang sukakan makanan. Asal ada port makan atau event makan mesti aku yang dia cari dulu. Ha event Eat & Makan Food Festival pasti aku takkan lepaskan peluang. Ye la bukan selalu ada festival-festival makan macam ni ye tak?


Oh untuk pengetahuan korang, Eat & Makan Food Festival bakal berlangsung selama 6 hari, 2 minggu berturut-turut dari 19 hingga 21 Julai 2019 dan 26 hingga 28 Julai 2019, dari pukul 4 petang sehingga 10 malam ye. Untuk mengelakkan daripada korang tersesat atau tak jumpa sewaktu Eat & Makan Food Festival itu berlangsung, korang hanya perlu ke arah pintu masuk timur bangunan Setia City Mall tu. Haa tapak event Eat & Makan Food Festival bebetul berada di hadapan sana.


Ada lebih 20 vendor dari pelbagai jenis makanan menyertai event Eat & Makan Food Festival kali ini. Antaranya Boat Noodle, Sushi King, DIY Bites, Row Six, Shabu X, Inside Scoop, Skinny Bakers, Nimaco dan banyak lagi. Oh ye aku nak pesan siap-siap, event Eat & Makan Food Festival turut disertai oleh vendor-vendor yang menyediakan menu tidak halal kepada pengunjung bukan Islam. Tapi dorang dah asingkan siap-siap gerai yang menjual makanan halal dan tidak halal. So korang jangan terkejut ye dan jangan gatal-gatal nak makan makanan tak halal plak hahaha. Jangan kata aku tak ingatkan ye haha.

Sekadar gambar hiasan

Bukan sekadar makanan sahaja ye yang ada disajikan di sana malah pengunjung juga turut dihiburkan dengan pelbagai jenis persembahan sepanjang 6 hari berlangsungnya Eat & Makan Food Festival tersebut. Antaranya adalah persembahan muzikal, zumba, tarian zapin, persembahan ukulele dan banyak lagi. Malah pengunjung juga berpeluang memenangi hadiah melalui peraduan 'Strike A Pose' di mana pengunjung dikehendaki bergambar di display 3D Fod Fiesta yang ada di tapak Eat & Makan Food Festival. Korang boleh follow syarat-syarat di bawah. Di samping dapat makan sepuas-puasnya, korang juga mungkin antara 5 pengunjung bertuah yang berpeluang memenangi hadiah.


So save the date, jangan lupa janji temu kita di Eat & Makan Food Festival 2019 bulan ni ye. Jangan lupa share info ni kepada rakan-rakan dan keluarga. Untuk maklumat lanjut berkenaan event Eat & Makan Food Festival ni, korang bolehlah layari 




Readmore → Eat & Makan Food Festival 2019 Di Setia City Mall, Kuala Lumpur

Citra Nusantara Catering

5 Perkara Penting Dalam Sesuatu Majlis Perkahwinan

10:00 AM


Bismillah,

Kadang-kadang kerja aku kena bawak mak abah pergi memenuhi undangan kenduri kahwin anak-anak kawan mereka. Boleh dikatakan tiap-tiap hujung minggu mesti ada. Kalau aku ada kerja, adik aku la kena amik alih haha. Dalam banyak-banyak majlis kenduri kahwin yang aku hadiri, aku mula adapt ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian oleh tuan rumah sewaktu dan semasa majlis perkahwinan berlangsung.


1 | Dewan Perkahwinan Yang Selesa

Ni salah satu perkara yang perlu diambil perhatian oleh tuan rumah, dewan perkahwinan yang luas dan selesa. Kalau boleh kapasiti dewan tu boleh lah memuatkan jumlah penginjung yang dijemput. Aku pernah hadiri majlis perkahwinan yang mana dewannya sempit. Dah satu masalah tetamu-tetamu terpaksa berdiri di luar dan di sisi meja untuk menunggu tetamu lain habis makan. Tetamu yang sedang makan pun terpaksa makan cepat-cepat sebab tetamu yang berdiri asyik jeling je dari tepi. Aduhhh boleh sangkut nasi minyak kat tekak. Agak-agak kalau dewan tu kecik, boleh la tambah kanopi kat luar dewan untuk tetamu-tetamu lain.

2 | Dewan Berhawa Dingin Atau Open Air


Aku pernah hadiri satu majlis perkahwinan ni. Perghh dewan gah dan besar. Aku tengok banyak penghawa dingin. Mesti sejuk gila ni, almaklumla majlis tengahari panas terik kan. Bila aku masuk, perghh dia punya bahang macam dalam oven weh. Rupa-rupanya dalam berpuluh-puluh penghawa dingin yang ada tu, hanya beberapa je yang berfungsi. Dah la dengan jumlah tetamu yang ramai, memang rasa sesak nafas la. So aku prefer sebelum majlis, periksa dulu sama ada semua penghawa dingin berfungsi atau korang boleh guna dewan yang open air. Tak perlu fikir pasal penghawa dingin tapi hati-hati la takut hujan lebat pulak.

3 | Lauk Kenduri Vs Stall Makanan


Kebanyakan kenduri kahwin yang aku pergi selama ni tidak hanya fokus pada menu kenduri kahwin sahaja, tapi ada juga tambahan stall yang menyediakan pelbagai jenis menu sampingan. Antara-antara stall yang menarik perhatian aku adalah seperti stall cendol, teh tarik, air panas, laksa, apam balik mini, keropok lekor, cupcake, kuih muih, aiskrim, cotton candy dan banyak lagi. Kadang-kadang tak semua tetamu yang datang ke majlis kenduri kahwin makan nasi yang dihidang, ada yang berdiet dan ada juga yang sudah kenyang. Muungkin kerana kenduri yang dihadiri sebelumnya. Jadi sebagai kudapan aku rasa stall-stall seperti ini sangat perlu. Tak perlu banyak, cukup la sebagai makanan tambahan untuk tetamu yang hadir. Kadang-kadang boleh cover menu utama, takut tak cukup.

4 | Pilihan Lauk Kenduri Kahwin


Sekarang ni ada banyak pilihan menu-menu untuk kenduri kahwin tau. Orang tak lagi terikat dengan Nasi Minyak semata-mata malah trend menu makanan kampung mula mendapat perhatian. Kalau macam aku ni la kan tiap-tiap minggu teman mak abah aku pergi kenduri kahwin, bosan gak kalau asyik mengadap Nasi Minyak. Tiba-tiba pergi kenduri kahwin lain, tuan rumah hidang nasi putih, Nangka Masak Lemak, Masak Lemak Pisang Muda, Sambal Udang, Sambal Sotong, Ayam Goreng Berempah, Sambal Belacan, Asam Pedas Daging Tetel, Ulam-ulaman perghhh terliur terus aku. Ntah-ntah boleh makan dua pinggan sekali hadap tu hahaha.

5 | Parkir Kenderaan


Wohoo ni masalah kritikal selain menu kenduri yang tak cukup hahaha. Masalah parkir. Sebelum riki dewan kenduri untuk sesuatu majlis perkahwinan tolong tengokkan sekali petak parkir kenderaan. Adakah cukup besar untuk menampung jumlah kenderaan tetamu yang hadir. Kesian tetamu terpaksa parkir jauh, parkir kat rumah orang dan kadang-kadang terpaksa parkir di tepi jalan sehingga mengganggu trafik dan kenderaan lain. Silap-silap tetamu siap dapat saman lagi sebab parkir merata. Then jangan lupa hire pasukan rela untuk kawal trafik agar majlis menjadi lancar dan teratur ye.

**********

Haa ni antara perkara-perkara yang perlu tuan rumah ambil perhatian ye. Nampak kecil tapi besar impaknya dalam memastikan majlis kahwin yang dilangsungkan berjalan lancar. Ni alang-alang aku dah cerita pasal kenduri kahwin yang pernah aku pergi ngan mak abah aku ni, aku nak gak kongsikan katering yang best pernah aku rasa. Kalau korang nak hire katering untuk majlis perkahwinan kan, aku nak suggest Citra Nusantara Catering. Memang sedap giler weh masakan dia. Cukup rasa dan kena ngan tekak aku.


Sekarang ni, Citra Nusantara Catering tengah buat promosi sepanjang tahun untuk pakej perkahwinan - RM8.50 / pax sahaja tau! Haa buat korang yang nak kahwin lepastu nak dapatkan pakej katering yang berkualiti, korang boleh tengok poster yang aku share bawah ni. Citra Nusantara Catering tidak hanya menyediakan menu sajian kenduri sahaja malah kalau korang nak add on pakej-pakej lain pun ada gak. Ada khidmat andaman, fotografi, PA System dan pengacara majlis. Haa ikut la bajet korang nak macamana. Harga boleh deal baik punya haha. Lagipun Citra Nusantara Catering ni dah lama bertapak di Malaysia ni, kalau tak silap aku la since tahun 2003 tau. Almost 20 tahun ye! So kalau nak kata bab pengalaman tu, memang dorang A la.


Ni kalau korang nak buat food tasting menu-menu dorang, korang boleh terus ke pejabat operasi Citra Nusantara di Seksyen U5, Shah Alam tapi sebelum tu kena buat appointment dulu la. Citra Nusantara Catering buat masa ni cover sekitar Kuala Lumpur dan Selangor sahaja. So kalau korang nak tau lebih lanjut pasal pakej-pakej yang ada disediakan oleh Citra Nusantara Catering ni, korang boleh rujuk maklumat yang aku kongsikan di bawah ni ye.


Oh ya, sebelum aku terlupa aku nak bagitau  yang Citra Nusantara Catering ni bukan hanya fokus pada menu kenduri kahwin je, malah segala jenis majlis keraian pun diorang handle jugak seperti;

1) Pakej Katering Jamuan Hari Raya
2) Pakej Ketering Majlis Pertunangan/Nikah
3) Pakej Katering Majlis Aqiqah
4) Pakej Katering Majlis Doa Selamat
5) Pakej Katering Majlis Berbuka Puasa/Moreh
6) Dan banyak lagi


CITRA NUSANTARA CATERING
No. 36 & 38, Jalan Musytari AQ U5/AQ, Subang Pelangi,
Seksyen U5, 40150 Shah Alam, Selangor.
Hotline: +6 012 998 8650 (Admin)




Readmore → 5 Perkara Penting Dalam Sesuatu Majlis Perkahwinan

Foodpanda

Sedapnya Nasi Burung Sos Limau Merecik

11:00 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ke Shah Alam sekadar memenuhi undangan makan daripada seorang kenalan. Kalau nak diikutkan jarak dari office ke lokasi agak jauh la gak tapi sebab dah janji kan. So aku datang gak la. Bila masuk petang-petang macam tu, perut aku mula la bersiul-siul lapar. Aduh harap ada la something untuk diisi nanti. Dapat kuih pun jadilah sebelum aku tapau nasi on the way balik rumah nanti.


Kenalan aku ni seorang wartawan. Rupa-rupanya dia ajak pergi ke rumah pakcik dia la, ajak makan. Allahu bagai orang disorongkan bantal memang aku tunggu pelawaan sebegini haha. Bukan aku sorang je, malah turut dijemput beberapa kenalan yang lain. Tapi takde la ramai mana. Saja jumpa nak borak-borak, tanya khabar gitu. Aku sampai awal walaupun hujan lebat di sekitar Lembah Klang. Mungkin sebab aku menaiki motosikal tu yang cepat tu. Sebab lapar pun mungkin juga kot hahaha.


Sebaik sahaja aku jejak kaki ke dalam rumah pakcik kenalan aku tu, hidung aku dah tangkap aroma semerbak memenuhi ruang tamu tersebut. Aduhh menyucuk-nyucuk hidung, makin rancak plak perut aku menyanyi-nyanyi. Kami berborak seketika sementara keluarga pakcik kawan aku tu sediakan hidangan di meja makan. Sesekali aku menjengah menu apa yang dihidang sebab baunya sedap sangat.


"Puan tak payah susah-susah puan", aku sengaja main tarik tali padahal hanya Allah je yang tau betapa laparnya aku masa tu.

"Ala takde apa-apa pun. Masak simple-simple je ni", sahut Puan Sheeda, isteri pakcik kenalan aku tu. Daripada gaya, rasanya menu kami malam tu dia lah yang sediakan.


"Puan masak apa tu?", punya la tak sabar aku terus tanya menu. Kahkahkah nampak gelojoh plak. Aku bangun meninggalkan kawan-kawan yang lain yang masih berborak. Tumpuan aku beralih kepada menu yang siap terhidang untuk kami di atas meja.

"Ni namanya Nasi Burung Sos Limau Merecik", balas Puan Sheeda. Nasi Burung? Wow menarik ni. Hidangan Nasi Burung Sos Limau Merecik tu dilengkapi dengan nasi, burung puyuh goreng berempah, salad dan timun sebagai ulam-ulaman dan sos limau. Ha specialnya menu Nasi Burung Sos Limau Merecik ni bukan hanya pada burung puyuhnya saja tetapi lebih pada sos limau dia. Lain macam la peginya. Serius sedap tahap mengigau!


"Sedap puan Nasi Burung Sos Limau Merecik ni. Serius sedap. Puan tak commercialize kan ke? Boleh pergi jauh ni", ujar kawan aku. Aku? Dah tak nampak orang dah. Dok hadap je tanpa tengok kiri kanan hahaha.

"Eh saya memang jual pun. Since last raya tahun lepas", ujar Puan Sheeda. Kami mengangguk. Tapi apasal kami tak tahu pasal menu ni plak. Ye la aku ni dikira food hunter gak, asal ada menu baru, menu viral mesti aku akan cuba. Tapi menu Nasi Burung Sos Limau Merecik ni memang lain macam. Jarang jumpa menu berasaskan burung puyuh ni di market tempatan. Dan kombinasi sos cicahan dia membuatkan menu ni berada satu level di atas secara automatik. Rasa sos limau sebagai cicahan burung puyuh berempah tu memang unik. Aku ada gak korek-korek rahsia daripada Puan Sheeda, tapi dapat sikit je. Tak lengkap haha. Ingat nak buat sendiri kat rumah.


"Inspirasi asal daripada menu di sebuah restoran tempatan. Memandangkan saya tak tau ramuan sosnya, saya guna kaedah cuba jaya. Asal sos ni saya guna lesung kayu untuk menggesek. Tapi bila kuantiti dah banyak ni, terpaksa saya guna cara lain hasil idea dan perbincangan sesama ahli keluarga", panjang lebar Puan Sheeda menerangkan kepada kami. Pinggan aku pun dah penuh dengan tulang belulang burung puyuh. Sampai tak sedar berapa ekor dah aku makan. Ralit meratah, sedap sangat.


Kami diberitahu yang Nasi Burung Sos Limau Merecik ini diusahakan sendiri oleh ahli keluarga Puan Sheeda. Home made ye kawan-kawan. Disiapkan seawal 4 pagi base on order. Dimasak sendiri oleh Puan Sheeda di dapurnya. Burung puyuh diperolehi segar dan diyakini halal cara penyediaan dan sembelihannya daripada sebuah pengusaha burung puyuh di Jasin, Melaka. Pada aku rahsia kesedapan Nasi Burung Sos Limau Merecik ni adalah kerana air tangan Puan Sheeda sendiri. Ye la air tangan mak-mak kan.


Buat masa ni Puan Sheeda belum berniat untuk membuka premis bagi menjual Nasi Burung Sos Limau Merecik nya itu. Dia lebih selesa menyediakannya di rumah. Tapi akan datang tak tahu lagi katanya. Buat masa ni Puan Sheeda ada menerima tempahan dan pesanan daripada masyarakat setempat di sekitar Shah Alam dan Lembah Klang. Malah Nasi Burung Sos Limau Merecik boleh dicapai dengan menggunakan Food Panda. Wah senang la lepas ni dan minimum order adalah 10 pack.


Harga Nasi Burung Sos Limau Merecik ni adalah RM14 sebekas. Bukan setakat pesanan alakat, kalau korang nak pesan untuk sebarang majlis pun boleh sebab Puan Sheeda ada gak buat katering secara kecil-kecilan. Buat masa ni dia boleh hasilkan 500 pack dalam satu-satu masa. Tapi kalau korang nak tau lebih lanjut, better korang call direct puan Sheeda kot. Lagi senang dan lebih jelas. Tapi apa yang aku nak simpulkan kat sini, Nasi Burung Sos Limau Merecik Puan Sheeda ni memang terbaik! Eh kalau korang nak beli sos nya sahaja pun boleh. RM15 untuk bekas sedang dan RM20 untuk bekas besar. Sos limau merecik ni tak ada bahan preservatif ya kawan-kawan dan ia mampu bertahan selama 3 bulan based on testimoni pelanggannya. Janji korang simpan dalam fridge atau freezer ye.


Okay lah kat sini aku attached kan sekali contact Puan Sheeda. Mana la tau korang berminat nak buat sebarang majlis, majlis tahlil, kenduri doa selamat atau mesyuarat syarikat kan. Mudah, sedap dan berbaloi. Percayalah kata aku yang dah makan 3 kali tambah Nasi Burung Sos Limau Merecik ni hahaha.


Nasi Burung Sos Limau Merecik
No 2, Jalan Spektrum,
U16 / 13CB, Bukit Subang,
Denai Alam, Shah Alam
Selangor

Tempahan/Hubungi
Tuan Hj Azzahari (016-3919396)
Puan Hjh Sheeda (017-3126765)



Readmore → Sedapnya Nasi Burung Sos Limau Merecik

Halal JAKIM

Manjakan Diri Dengan SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling

10:39 AM


Bismillah,

Amboi tajuk macam kurang kasih sayang je haha. Bukan apa sebenarnya aku nak bagitau best pakai produk SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni. Actually sebenarnya aku tak tau pun pasal produk SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni. Baru-baru ni aku beraya kat umah saudara. Biasalah kalau dah beraya membawa ke petang tu, kompom berlengas-lengas badan. Dengan letih badan lagi. Aduh kalau dapat mandi time tu memang awesome lah kan.


Mujur la puan isteri bawa baju salinan. Aku tak tunggu lama sebab badan dah tak sedap sangat ni. Aku mandi, sabun-sabun badan. Lama kot aku kat toilet kali ni haha. Oh aku baru sedar yang shower cream yang makcik aku pakai tu sejuk. Aku pernah pakai shower cream macamni sebelum ni tapi packaging dia kecik je. Lepas tu susah nak cari, ada kat sesetengah shopping mall je. Yang makcik aku punya ni SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling. Perisa pineapple? Rare perisa ni, jarang jumpa kat market. Bau pun wangi dan paling penting sejuk! 


Lama kot aku mandi sebab makin lama, makin sejuk badan aku. Perghh segarnya badan. Lagi-lagi plak kepala aku botak, bila aku sabunkan kepala tu rasa sejuk ya amat. Hilang rasa sakit kepala sebab panas seharian. Rasa tenang je weh. Ni kalau makcik aku ada tab mandi ni kompom lagi lama aku berendam ni. Ntah-ntah boleh bawak tidur kot haha. Tapi serius memang best. Ni yang nak kena beli satu SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni.


Actually kalau aku baca kat label belakang, SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni merupakan produk yang dapat membasmi 99.99% kuman pada kulit. Nice gak la selain dapat segarkan badan aku selepas seharian ulang alik menaiki motor ke tempat kerja, boleh gak cuci badan daripada kotoran dan kuman. Haa lagi pun aku kerja lab, so dengan menggunakan SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni insyaAllah dapat membunuh bakteria yang melekat pada kulit aku. SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni takde alkohol, paraben dan mempunyai kadar pH yang seimbang untuk kulit. Lagipun SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling dihasilkan oleh SAFI Excellence in Research & Innovation Centre, merupakan makmal produk kosmetik halal yang terbesar di dunia.


Balik malam tu memang aku cari SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling la kan. Aku beli kat Tesco. Tapi sekali ada dua variasi la. Satu Frosty Pineapple macam yang aku pakai kat rumah makcik aku tadi dan satu lagi bau Frosty Watermelon. Aisehmen kena pilih la plak. Aku ingat nak amik Frosty Pineapple, tapi anak aku Jasmeen nak Frosty Watermelon. Sebab warna dia merah kot. Dah bertekak kitorang kat situ hahaha. At last puan isteri cadang beli kedua-duanya. Senang tak payah gaduh-gaduh. Dia punya cadangan ngalahkan dia plak yang bayar hahaha.

Percaya lah sampai je rumah, Jasmeen bantai shower cream Frosty Pineapple aku. Alih-alih aku plak yang kena guna Frosty Watermelon dia. Chiss sungguh la. Adoyai anak. Ha ni aku nak bagitau selain kat TESCO, korang boleh gak dapatkan produk SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni di semua pasaraya besar, hypermarket, farmasi dan banyak lagi. Bukan tu je, korang boleh gak dapatkan SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni di portal membeli belah atas talian seperti LAZADA. Senang kan? Alang-alang keluar shopping barang dapur tu boleh beli sekali. Kalau malas keluar shopping online je sudah. Harganya cuma RM12.50 untuk pek eko isian semula 850g dan RM18.50 untuk pek botol 1kg.

Kalau korang nak dapatkan maklumat lanjut berkenaan produk keluaran SAFI atau produk SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling ni, boleh lah rujuk maklumat kat bawah ni ye


Readmore → Manjakan Diri Dengan SAFI Anti-Bacterial Shower Cooling

boutique hotel Malaysia

Pengalaman Menginap Di Masbro Village Homestay, Melaka

1:46 PM


Bismillah,

Weekend hari tu aku ke Melaka atas urusan family. Bawak sekali family dan mak abah aku memandangkan abah aku pun nak jengah nenek aku di Parit Sidang Seman, Melaka. Dah alang-alang ke Melaka ni, takkan nak balik hari kan. Plan nak buat short staycation tapi tak sure kat mana. Google punya google, nah at last kitorang decide nak stay kat salah sebuah boutique hotel yang terletak di Paya Rumput, Melaka iaitu Masbro Village. Mujur kitorang pergi hari tu Jumaat, so masih ada bilik yang boleh disewa. Agak-kalau aku datang weekend tu confirm penuh dengan pengunjung huhu.


Tempahan Secara Online
Selama ni aku tengok orang pegi je. Memang cantik la kalau dilihat daripada gambar yang dikongsi. Last time aku dengar yang Masbro Village ni tengah diubahsuai dan aku rasa ini adalah waktu yang sesuai kot. Lagipun bawak sekali family so boleh berkongsi pengalaman bermalam dengan mereka. Aku buat tempahan secara atas talian secara terus dengan pihak management Masbro Village. Aku ada gak cari di laman web dan juga portal tentang penginapan di Masbro Village ni tapi tak ada. So aku assume yang dorang tak open tempahan di laman web dan portal carian hotel dan homestay. Dorang bergerak sendiri.

Saiz Bilik Masbro Village

Aku diberitahu oleh person incharge yang bilik aku tu mampu memuatkan seramai 6 orang. Mak aku fikir nak kena bawa toto pada mulanya tapi aku kata mungkin pihak homestay ada membuat sewaan tilam tambahan. Bila aku daftar masuk sekitar 3pm, aku dimaklumkan yang mereka tak sediakan tilam tambahan. Allahu macamana kami nak tidur ni. Aku datang berenam, 2 orang tidur atas katil. So selebihnya? Mak aku dah bising sebab tak dengar cakap dia haha. Penat sangat memikir kitorang masuk ke dalam bilik dulu.


Kelengkapan Di Dalam Bilik
Masuk je ke dalam bilik, aku terkejut sebab ruangan dalamnya sangat luas! Ok itu bukan bilik tetapi boleh aku panggil sebagai rumah dan bukan ada 1 katil sahaja ye, tetapi ada 3 katil bersaiz Queen. Betul la kata person incharge yang rumah di Masbro Village tu mampu memuatkan sehingga 6 orang. Antara lain yang dilengkapi di homestay Masbro Village ni adalah : 

👉 3 katil bersaiz Queen
👉 2 penghawa dingin
👉 2 tandas dengan water heater
👉 1 peti sejuk
👉 1 microwave
👉 4 tuala
👉 1 tv LCD
👉 Meja makan untuk 4 orang
👉 1 water heater
👉 Ada banyak soket dinding 😍

Kawalan Keselamatan 24 Jam

Part last sekali tu paling penting. Ye la nak charging fon, power bank lagi. Korang akan banyak gunakan kamera di sana nanti sebab view dalam Masbro Village tu sangat cantik dan instagrammable. Aircond sejuk, kipas pun laju. Setiap rumah akan diberi kunci rumah dan kunci pagar utama Masbro Village. Actually setiap hari pukul 11 malam, pintu pagar utama Masbro Village tu akan ditutup. Bukan apa untuk tujuan keselamatan penghuni di sana. Korang bebas keluar masuk macam biasa tapi selepas pukul 11 malam, korang kena buka dan kunci pintu pagar utama semula la ye.


Kemudahan Lain Di Masbro Village
Masbro Village turut menyediakan kolam renang kepada para pengunjung di mana kolam renang tersebut terbahagi kepada 2 bahagian iaitu kolam dewasa dan kanak-kanak. Luas gak kolamnya tu. Ia berada betul-betul di bahagian tengah Masbro Village. Di sisi kolam terdapat cafe untuk para pengunjung menikmati sarapan dan makan tengahari. Untuk makluman harga Masbro Village ni tak termasuk sarapan pagi ye. So either korang cari sarapan di luar atau sarapan di cafe tersebut. Harganya boleh tahan la, macam harga cafe KL hehe. Kalau korang jarang ke Melaka, aku syorkan korang keluar food hunting sebab Melaka banyak menyajikan menu makanan viral gak antaranya Roti Canai Kayu Arang, Bachang dan Warisan Nasi Gunting Haji Awal di Melaka Sentral. Kalau korang plan nak buat


So kalau korang plan nak ke Melaka, jangan lupa untuk menginap di Masbro Village, Paya Rumput Melaka ni ye. Memang berbaloi-baloi. 

Masbro Village Homestay
Lot 291, Batu 7 1/2, Paya Rumput
Jalan Paya Rumput Perdana
76450 Melaka

Pertanyaan/Tempahan
013-3136872 (Office)
018-3184872 (Shida)


Readmore → Pengalaman Menginap Di Masbro Village Homestay, Melaka

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *