italian cuisine in kl

Menu Makanan Itali Di Restoran Me Famiglia, KL

4:03 PM


Bismillah,

Weekend hari tu aku ke Kepong, KL Jarang sangat aku nak ke sana melainkan ada urusan kerja. Kali ni aku bawak anak dan isteri aku skali. Masuk tengahari anak aku merengek lapar plak. Pastu request Chicken Chop plak tu. Adoyai tengahari cenggini mana la nak cari western nak oi, kat area Kepong yang aku tak familiar plak tu. Google punya google akhirnya pencarian aku tertumpu pada sebuah restoran Itali kat Kepong, KL. Eh bukak plak siang-siang hari macam ni eh? Harap ada la Chicken Chop dan sedap ye.


Oh lupa nak bagitau restoran Itali yang aku bagitau tu nama dia Restoran Me FamigliaRestoran Me Famiglia ni terletak di deretan kedai di bawah bangunan apartment. Macam rumah kedai la. Tak susah pun nak cari, just waze Me Famiglia insyaAllah korang takkan sesat haha. Satu je masalah kat sini iaitu nak cari parkir. Kalau ada itu rezeki. Tapi hari tu dua kali jugak la aku pusing cari parkir.


Masa aku datang tu mujur Restoran Me Famiglia tu dah bukak. Tapi susah tau nak jumpa restoran  yang menyajikan makanan Itali dibuka seawal ni. Selalunya yang aku jumpa buka seawal 6 petang je. Haa waktu operasi dari pukul 11 pagi sampai 11 malam. Lunch hour dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Dari 3 petang sampai 6 petang Restoran Me Famiglia ni tutup rehat untuk preparation sebelah malam plak dan buka balik pukul 6 petang hingga la 11 malam. Tapi bagus jugak lah kan sekali sekala nak ubah selera pekena menu masakan Itali. Nyum nyum.


Hari tu aku adalah first customer dorang so tak risau nak pilih tempat dan menu. Boleh tengok perlahan-lahan. Banyak gak menu-menu yang ada kat Restoran Me Famiglia tu. Fokus Restoran Me Famiglia ni memang pada pasta dan pizza. Aku cari Chicken Chop si Jasmeen dalam senarai menu tapi tak ada la plak. Mujur la owner Restoran Me Famiglia sendiri suggest Baked Lamb Shank sebagai pengganti Chicken Chop. Dalam nada seloroh dia kata rupa Baked Lamb Shank tak indah tapi rasa dia mengancam. Hahaha. Then dia minta aku cuba menu-menu hot seller dia seperti pasta Linguine D'Mare, IL Familia Pizza, Mushroom Soup dan last sekali Tiramisu Cake dia.


Sementara tunggu menu dihidangkan tu aku tengok makin ramai customer yang masuk ke dalam Restoran Me Famiglia tu. Owner Restoran Me Famiglia bagitau kebanyakan pelanggannya merupakan pelanggan tetap. Kebiasaannya dorang akan order kek Tiramisu. Dia kata sekarang terpaksa sediakan lebih sebab kadang-kadang customer dia bukan setakat order sepotong malah ada yang order sebiji terus. Lagi satu menu-menu kat Restoran Me Famiglia ni disiapkan based on order. Semuanya fresh dari dapur dan oven hatta bahan-bahan yang digunakan pun dipotong bila ada order sahaja. Bukan guna yang instant punya. So kalau order korang sampai lambat sikit tu faham-faham la ye sebab Restoran Me Famiglia memang menjaga kualiti dan rasa menu-menunya agar kekal sama.


Yeay at last menu yang kami pesan pun sampai. Alhamdulillah mujur si Jasmeen suka ngan Baked Lamb Shank tu. Mananya tak daging kambing tu empuk giler dan tak lekat langsung pada tulang. Kuah dia pun lain sikit. Rasa masam manis gitu. Boleh plak Jasmeen suruh aku bawa hari-hari makan Baked Lamb Shank kat Restoran Me Famiglia ni hahaha. Then pasta Linguine D'Mar dia banyak ingredient dia, portion pun besar. Chef terpaksa ubah sikit pekat kuahnya sebab ada customer kata cepat muak. Tapi depend gak kan. Bagi aku pekat pun sedap, ada rasa creamy dan bukan macam mee sup haha.


Then dua specialities yang korang kena cuba di Restoran Me Famiglia ni iaitu IL Familia Pizza dan kek Tiramisu ye. Actually ada banyak lagi jenis pizza kat Restoran Me Famiglia ni cuma IL Familia Pizza ni very recommended. Doh pizza rangup tapi tak keras. Tak rasa muak dan tak lenguh kalau mengunyah. Atas doh tu ada lada bengala, mushroom, cheese dan bakon. Korang try la pizza home made dorang ni. Memang lain daripada pizza fast food yang biasa korang makan.


Then kek Tiramisu dia marvellous. Siapa yang sukakan kopi memang kena cuba kek Tiramisu ni. Lembut giler. Tak manis sangat dan sedap. Patutla hot seller. Sama level ngan kedai kek yang femes tu la huhu. Aku plan nak order sebiji la nanti untuk sambut birthday Jasmeen.


Overall aku sangat puas hati dengan menu-menu yang aku order hari tu. Jarang-jarang dapat makan menu Itali waktu lunch ni hahaha. Oh ye ada menu lunch serendah RM10.90 including air tau. Kot la korang nak makan pasta time lunch yang murah dan sedap, boleh lah datang ke Restoran Me Famiglia ni.


Kat bawah ni aku kongsikan lokasi dan sosial media Restoran Me Famiglia ni.


Restoran Me Famiglia (Italian Cuisines)
C-G-16 Jalan Metro Perdana 3
Taman Usahawan Kepong
52100 Kuala Lumpur

Waktu Operasi
11 pagi - 3 petang (lunch)
3 petang - 6 petang (rehat)
6 petang - 11 malam (dinner)

*TUTUP setiap SELASA

Contact
03-6258 8442

Email


Readmore → Menu Makanan Itali Di Restoran Me Famiglia, KL

hotel budget KL

ZEN Rooms | Pengalaman Menginap Di ZEN Home Skypark KLCC

4:23 PM


Bismillah,

Kalau semua nak tau, ZEN Home Skypark KLCC adalah salah satu nama yang bernaung di bawah jenama ZEN Rooms. Siapa yang tak kenal ngan ZEN Rooms kan? Baru-baru ni jenama ZEN Rooms meningkat naik kerana menyediakan perkhidmatan hotel budget yang sangat murah dengan servis yang berkualiti. Bukan itu saja, ZEN Rooms kerap mengadakan promosi bukan hanya pada cuti sekolah atau musim perayaan malah pada bila-bila masa sahaja. So ni aku nak ceritakan sedikit sebanyak pengalaman aku bila menginap di hotel ZEN Home Skypark KLCC ni.


Oh nak bagitau gak ni, ZEN Rooms bukan hanya ada di Kuala Lumpur je tau malah hotel ni dah meluaskan operasinya di 7 buah negara lain seperti Singapura, Indonesia, Thailand, Hongkong, Sri Lanka dan Filipina. Cuma buat masa ni cawangan-cawangan ZEN Rooms di Malaysia hanya ada di sekitar Kuala Lumpur, Langkawi, Melaka, Ipoh, Kota Kinabalu, Johor Bahru dan Pulau Pinang sahaja. Haa lagi satu kalau korang nak lagi murah, korang boleh guna kod ZENXAFZAL untuk mendapatkan 20% diskaun daripada harga bilik sebenar. Contohnya harga bilik RM100, lepas diskaun korang hanya perlu bayar RM80 sahaja. Amacam menarik tak?


So asalnya aku nak cuba-cuba je stay semalam kat salah sebuah cawangan ZEN Rooms di sekitar KL ni. Biasalah bila ada anak kecil ni, tarikan utama aku tertumpu pada hotel yang ada menyediakan kemudahan kolam renang. Actually aku tak menaruh harapan tinggi pun tapi tak sangka plak rupa-rupanya ada. Satu-satunya hotel ZEN Rooms yang ada menyediakan kemudahan kolam renang di KL adalah di ZEN Home Skypark KLCC. Apa lagi teruja la Jasmeen.


ZEN Home Skypark KLCC ni lokasinya betul-betul sebelah bangunan KLCC. Kalau korang nak menapak ke taman KLCC tu pun aku rasa dalam 10 minit je kot. Actually ZEN Home Skypark KLCC ni merupakan serviced apartment. Memang sesuai la dijadikan hotel kan? ZEN Home Skypark KLCC ada 8 buah bilik (8 pintu). Cuma di ZEN Home Skypark KLCC tak ada sediakan parkir kepada para pengunjung. Kalau korang nak parkir, boleh parkir di bahagian luar iaitu parkir berbayar. Sekali masuk RM10. Aku masuk check in RM10, then malam tu keluar makan dan parkir balik RM10 lagi. So total parkir RM20 untuk semalaman melainkan korang tak ke mana-mana dengan kenderaan.


Aku booking secara online di laman web zenrooms.com. Kebanyakan bilik-bilik yang ditawarkan oleh ZEN Rooms ni adalah serendah RM80+. Itu belum termasuk diskaun-diskaun yang dorang bagi nanti. Kadang-kadang potongan sehingga 20% tau. Bilik yang aku booking di ZEN Home Skypark KLCC harganya RM140+. Ada kemudahan gymnasium dan kolam renang. Bila korang sampai di lobi ZEN Home Skypark KLCC, staff ZEN Rooms akan attend korang. RM100 akan dikutip sebagai deposit dan ia akan dipulangkan sebaik sahaja korang check out. So jangan hilangkan resit deposit ye! Layanan staff ZEN Rooms pun mesra. Very nice!


Korang akan dibekalkan 1 pass bilik, dan untuk menaiki lif korang perlukan pass tersebut. So memang secure la ZEN Home Skypark KLCC ni. Kawasan sekitar juga dikawal selia dengan security guard dan kenderaan dan orang awam yang keluar masuk ke dalam kawasan apartment tersebut akan direkod. Plug dinding pun ada banyak, so korang tak perlu risau. Bilik di ZEN Home Skypark KLCC bersaiz studio tapi luas bhai! Bilik tu dilengkapi dengan ;

  • Katil bersaiz queen
  • Dapur elektrik
  • Peti sejuk
  • Mesin basuh
  • Water heater
  • 2 unit aircond
  • Meja makan 4 seater
  • Iron dan iron board
  • Pengering rambut
  • Kipas siling
  • Pinggan mangkuk
  • Oven
  • Sofa
  • TV
  • Wifi


Kalau korang nak bawa keluarga pun boleh. Aku anggarkan bilik tu boleh muat dalam 4-6 orang dewasa lagi. Kat lantai tu boleh add on 1 tilam single dan 2 tilam saiz queen. Besar kan? Bila aku mula-mula masuk je kat ZEN Home Skypark KLCC tu, aku sendiri kagum dan berpuas hati. Tandas pun bersih, dilengkapi dengan sabun dan syampu. Pihak ZEN Rooms juga ada sediakan 2 helai tuala mandi dan satu tuala muka. Cuma di bilik ZEN Home Skypark KLCC ni tak disediakan sejadah dan arah kiblat. So korang pandai-pandailah download aplikasi kiblat awal-awal ye dan jangan lupa bawa sejadah sendiri.


Katil dan selimut empuk, sejuk je tidur waktu malam. Haa nak bagitau nombor bilik aku ni tingkat 35-6, antara bilik yang tertinggi di ZEN Home Skypark KLCC ni. Malam-malam memang sejuk. Tak perlu hidupkan kedua-kedua penghawa dingin. Guna satu pun dah cukup. Kat tandas pun ada pemanas air so tak risau sangat mandi pagi haha. Tingkap bilik aku mengadap menara KL so nampak la suasana dan keindahan panorama malam bandaraya Kuala Lumpur. 


>>> ZENXAFZAL <<<Diskaun 20% setiap kali korang menginap ni mana-mana cawangan Zen Room di Malaysia

So aku sangat recommend korang untuk cuba ZEN Home Skypark KLCC ni. Memang puas hati dan harganya juga murah. Dekat sangat dengan KLCC dan kawasan sekitar kalau nak berjalan-jalan. Aku plan nanti sebelum raya aku nak booking semalam la. Boleh bawa family shopping raya di KL. S o kalau korang nak tengok harga-harga bilik yang ada di ZEN Rooms, korang boleh rujuk maklumat yang ada di bawah ni ye.





Readmore → ZEN Rooms | Pengalaman Menginap Di ZEN Home Skypark KLCC

Gila Gadget

Kedai Repair iPhone Murah Milik Bumiputera Di Shah Alam

3:57 PM


Bismillah,

Ni aku nak share something ngan korang satu port best kalau korang nak repair iPhone face to face kat area Shah Alam, Selangor. Actually aku dapat tau pun sebab kawan yang suggest kan. Kedai milik Melayu bumiputera, owner dia pun kawan kepada kawan aku gak. Kedai dia nama Gila Gadget. Kalau korang berada di Shah Alam, kedai Gila Gadget di setentang dengan Menara U, MSU di seksyen 13 Shah Alam.


Oh Gila Gadget ni bukan setakat fokus on repair iPhone je, malah semua jenis phone dorang boleh baiki. Kedai Gila Gadget ni turut menjual pelbagai aksesori telefon yang murah-murah dan berkualiti. Rambang mata weh tengok aksesori phone yang banyak tu. Mujur tetapkan hati sebab nak repair phone wife aku je haha.


Masa aku datang tu kedai Gila Gadget tu baru buka. Aku difahamkan yang waktu operasi dorang dari pukul 10 am hingga 10 pm SETIAP HARI. Haa takde cuti tau hahaha. So korang boleh la datang bila-bila masa je. Almaklumlah selalunya kita free pun time weekend je kan. Kebanyakan kedai repair phone plak cuti hari Ahad. Tapi mujur lah kedai Gila Gadget buka macam biasa.

Aku datang awal time tu orang pun tak ramai lagi. So bila check mujur spare part phone wife aku ada kat situ. So tak perlu nak menunggu lama. On the spot gak dorang buat. Dorang bagitau dorang memang iPhone specialist sebab tak banyak kedai yang boleh repair iPhone sendiri. Selalunya kalau customer hantar iPhone yang rosak, dorang akan sub ke kedai lain dan harga yang dorang caj akan jadi mahal sebab dorang mark up harga. So kalau korang repair iPhone kat kedai Gila Gadget ni, korang boleh bandingkan harga dorang lebih murah daripada tempat lain.


Lagipun staf Gila Gadget ni mesra alam. Borak macam dah lama kenal hahaha. Antara masalah telefon yang boleh dibaiki di Gila Gadget ni adalah seperti LCD pecah atau rosak, phone masuk air, masalah bateri phone, masalah software, baiki tablet dan iPad. By the way korang jangan takut-takut nak check masalah phone korang ye sebab untuk check phone problem takkan dikenakan caj pun. Percaya tak korang yang technician Gila Gadget ni mampu repair LCD iPhone dalam masa kurang daripada 25 minit sahaja. Gila expert!


So kalau korang berminat nak hantar repair iPhone, android, iPad dan tablet dengan harga lebih murah, berbaloi dan lebih puas hati boleh la hantar ke cawangan-cawangan Gila Gadget ni ye. Aku attached kan details di bawah ni.


Gila Gadgets
(Smartphone Repair & Service)
12A, Jalan Boling Padang F13/F
Seksyen 13
40100, Shah Alam
Selangor

Contact
+6019-982 0531

Laman Web





Readmore → Kedai Repair iPhone Murah Milik Bumiputera Di Shah Alam

food court kl

Restoran Gerak 23 | Restoran Nasi Berlauk Tengahari Kampung Baru, KL

11:27 PM


Bismillah,

Actually kat area KL ni tak susah pun nak cari tempat makan nasi berlauk waktu tengahari. Cuma kena pandai pilih la, kena google atau tanya orang terlebih dulu. Salah pergi kena ketuk la jawabnya. Aku pernah kena kat satu port area Hospital Kuala Lumpur. Aku anak beranak 3 orang makan kena RM39. Ikan kembung, ayam goreng, siput mangkuk kecil dan udang harimau 3 ekor saiz ibu jari. Apoo!!


Baru-baru ni aku ke area Kampung Baru memang niat nak cari nasi berlauk untuk makan tengahari. Kali ni aku ke Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL. Asalnya aku nak pekena Itik Salai Masak Lemak Cili Api. Tup tup aku tengok kat Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL banyak giler lauk. Siap ada ikan bakar lagi. Dah berbelah bagi plak hahaha.


Ada siput masak lemak cili api, ikan bakar pari, keli, terubuk, cencaru, tilapia, asam pedas ikan pari, pajeri nenas, daging masak lemak cili api, sayur rebung, ulam ulaman, sup tulang, sambal cencalok, budu, sambal tempoyak, masak kurma, tempe goreng sambal, sambal petai ikan bilis dan banyak lagi. Aku difahamkan anggaran lauk lebih 80 jenis lauk kot masakan tengahari kat Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL. Actually aku rambang mata bila tengok macam-macam menu kat situ. Macam nak rasa semuanya je. Rasa sedap, cukup rasa macam kita masak sendiri kat rumah. Harga menu Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL standard tak terlalu mahal. Tengok lah apa yang korang ambil. Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL ni tak ada menu ketam ye sebab hari tu anak aku nak makan ketam tapi memang dorang tak sediakan menu tu.


Tu main menu je tau, kat bahagian dalam sekitar Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL tu still ada booth makanan yang lain. Antaranya booth menu masakan salai, ada cendol KL, booth nasi ayam, mee sup utara, ada pelbagai variasi bubur, western dan banyak lagi. Cuma masa aku datang tu booth western tak bukak plak. Aku rasa dia bukak malam je kot. Hari tu aku rasa gak menu daging salai kat booth salai. Korang boleh rasa dan bau daging yang disalai tu. Bau dan rasa asap. Kuah pekat, semangkuk RM7 kalau aku tak silap. Saiz mangkuk standard besar tapak tangan.


Then aku order gak cendol kat booth cendol KL. Ok aku nak try cendol special dorang iaitu Cendol Banjir. Cendol Banjir ni merangkumi cendol condiments, pulut, durian D24 seulas, tapai ubi, laici melimpah ruah dan diisi dalam mangkuk besar 2 tapak tangan. Bila order aku sampai, terkejut gak aku. Mula mikir macamana aku nak habiskan sebab asalnya anak aku yang request. Aku boleh agak dia takkan boleh habis punya sebab memang besar saiz dia. Then sekali lagi aku terkejut sebab harga dia cuma RM8. Serius la aku ingat RM10 atau RM15 asalnya. Giler la memang berbaloi!


Ok Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL boleh nampak dari tepi jalan je tak jauh dari Masjid Jamek Kampung Baru dan dari pintu gerbang Kampung Baru. Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL ada menyediakan petak parkir dengan caj RM5 sekali masuk rasanya tapi kalau korang taknak bayar parkir pun boleh, korang kena jalan terus ke depan sikit. Boleh la parkir kat tepi jalan.


So kalau korang nak ke Restoran Gerak 23, Kampung Baru KL kat bawah ni aku bagi alamat ye. Dorang takde instagram la plak.


Restoran Gerak 23
36, Jalan Raja Abdullah
Chow Kit
50300 Kuala Lumpur

GPS Coordinate
(3.16075, 101.7025)

Readmore → Restoran Gerak 23 | Restoran Nasi Berlauk Tengahari Kampung Baru, KL

Gila Gadget

GILA GADGET | Repair iPhone Murah Milik Bumiputera Di Taman Permata

4:23 PM


Bismillah,

Ni aku nak share something ngan korang satu port best kalau korang nak repair iPhone face to face kat area Taman Permata, Kuala Lumpur. Aku tau pun sebab hari tu aku lalu area tu bawa anak aku pergi jenjalan kat Melawati Mall. Pusing punya pusing tup tup lalu depan kedai Gila Gadget ni. Sedang elok sebab kamera phone wife aku rosak sebab terjatuh. Nak kena repair gak tu.


Oh Gila Gadget ni bukan fokus on repair iPhone je, malah semua jenis phone dorang boleh baiki. Kedai Gila Gadget ni turut menjual pelbagai aksesori telefon yang murah-murah dan berkualiti. Rambang mata weh tengok aksesori phone yang banyak tu. Mujur tetapkan hati sebab nak repair phone wife aku je haha.


Mujur masa aku datang tu kedai Gila Gadget tu baru buka. Aku difahamkan yang waktu operasi dorang dari pukul 10 am hingga 10 pm SETIAP HARI. Haa takde cuti tau hahaha. So korang boleh la datang bila-bila masa je. Almaklumlah selalunya kita free pun time weekend je kan. Kebanyakan kedai repair phone plak cuti hari Ahad. Tapi mujur lah kedai Gila Gadget buka macam biasa.


Aku datang awal time tu orang pun tak ramai lagi. So bila check mujur sparepart phone wife aku ada kat situ. So tak perlu nak menunggu lama. On the spot gak dorang buat. Dorang bagitau dorang memang iPhone specialist sebab tak banyak kedai yang boleh repair iPhone sendiri. Selalunya kalau customer hantar iPhone yang rosak, dorang akan sub ke kedai lain dan harga yang dorang caj akan jadi mahal sebab dorang mark up harga. So kalau korang repair iPhone kat kedai Gila Gadget ni, korang boleh bandingkan harga dorang lebih murah daripada tempat lain.


Lagipun staf Gila Gadget ni mesra alam. Borak macam dah lama kenal hahaha. Antara masalah telefon yang boleh dibaiki di Gila Gadget ni adalah seperti LCD pecah atau rosak, phone masuk air, masalah bateri phone, masalah software, baiki tablet dan iPad. By the way korang jangan takut-takut nak check masalah phone korang ye sebab untuk check phone problem takkan dikenakan caj pun.


Kedai Gila Gadget ni dimiliki sepenuhnya oleh anak muda bumiputera dan selain cawangannya di Taman Permata, Kuala Lumpur ni dorang ada lagi cawangan lain di Senawang dan Shah Alam. Tapi cawangan Gila Gadget kat Taman Permata ni adalah HQ dorang. Senang kata dorang punya main branch la. Kalau dorang repair phone, paling cepat dorang boleh siapkan phone korang adalah dalam 30 minit tau. Expert kan? Of course sebab technician dorang semua expert dan terlatih.


So kalau korang berminat nak hantar repair iPhone, android, iPad dan tablet dengan harga lebih murah, berbaloi dan lebih puas hati boleh la hantar ke cawangan-cawangan Gila Gadget ni ye. Aku attached kan details di bawah ni.


Gila Gadgets
(Smartphone Repair & Service)
2759 Jalan Changkat Permata
Taman Permata
Kuala Lumpur

Contact
+6018-9666531
+603-84081531

Laman Web




Readmore → GILA GADGET | Repair iPhone Murah Milik Bumiputera Di Taman Permata

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *