asam laksa sedap

Tempahan Asam Laksa Murah & Sedap Untuk Sebarang Majlis

10:45 AM


Bismillah, 

Tiap kali aku ikut mak aku pergi kenduri kahwin, time tu jugak la aku merayau keliling dewan untuk collect bisnes kad  kiosk yang ada kat sana. Biasa lah trend sekarang ni kan kalau buat kenduri waima majlis hari jadi sekalipun mesti owner akan letak satu dua booth yang menghidangkan menu sampingan. Kebiasaan yang kita jumpa seperti kuih muih, cendol, apam balik, aiskrim, gula-gula kapas dan macam-macam lagi. Ala biasa sangat tu. Aku nak yang rare sikit hahaha. Kemahen nak rare bagai tapi budget ciput. Dah la adik aku paling bongsu nak buat kenduri serentak ngan abang chik. So aku la kena sponsornya. 


Baru-baru ni aku ada pergi kat Senawang, alasannya nak jalan-jalan je kat Mydin Senawang tu. Orang kata Maydin yang terbesar di Malaysia. Orang kata la so aku nak tengok la gak. Pusing punya pusing aku nampak kiosk asam laksa dalam Mydin tu. Sedap gak kalau pekena asam laksa kan. Lama tak makan. Sebab aku datang awal so orang pun tak ramai lagi. Selain asam laksa, ada bebola ikan dan rojak buah. Ehh macam tersama je ni hmm. Tapi kat kiosk My Asam Laksa ni ada set Udon tau. Haa jangan main-main haha. 


Aku order asam laksa, wife aku nak udon dan Jasmeen plak nak makan fishball. Wow kuah asam laksa dia lain maciam la punya pekat. Kaw plak tu. Penuh satu mangkuk. Takde rasa manis macam aku makan kat satu kiosk kat MyTown Cheras sebelum ni. Apsal aku baru dengar pasal My Asam Laksa ni eh? Masa aku pesan makanan tu aku berborak ngan owner My Asam Laksa tu sendiri. Nama dia puan Syuhada. Dia kata baru je bukak dan restoran My Asam Laksa akan dibuka kat area  Seksyen 7 Shah Alam dalam pertengahan bulan Mac 2019 nanti. 


Harga pun standard ngan saiz hidangan. Pada aku benda kalau dah sedap orang tak amik port sangat dah pasal harga ni. Aku try la tanya kot-kot la My Asam Laksa ni ada amik temp sham catering kan. 'Ada dik', kata kak Syuhada tu. Perghh ada laaa. Harga dia plak RM3 untuk minimum order 500 orang makan. Kak Syuhada kata macamana rasa asam laksa yang aku makan kat kiosk dia tu, macam tu la rasanya untuk catering. Sama sejibik hahaha. Lagipun My Asam Laksa ni totally owned by bumiputera. Tolong la bisnes rakyat tempatan kan.


Aku amik namecard dia awal-awal boleh dah masuk dalam list. Kadang-kadang orang tak nak makan nasi minyak. Ada yang satu hari tu kena attend dua tiga majlis kenduri so jemu nak hadap benda yang sama kan. So kalau aku letak Asam Laksa ni memang menarik sebab tetamu ada pilihan lain selain makan nasi kenduri. Ehh aku punya beria-ria ni macam aku plak yang nak kahwin hahahaha. Eh kalau korang nak beli pes Asam Laksa pun ada dijual kat sini tau. Mur mur je huhu. 


Buat masa ni My Asam Laksa boleh cover sekitar Lembah Klang dan Shah Alam sahaja. Tapi katanya insyaAllah kalau bagus penerimaan masyarakat mungkin dia akan kembangkan kiosk My Asam Laksa ni ke tempat-tempat lain pula. Borak punya borak tak sedar abis dah semangkuk asam laksa aku. Kenyang weh perut aku, memang terbaik. Kualiti dan kuantitinya macam kita masak sendiri kat rumah. Alang-alang tu ni aku kongsikan details pasal My Asam Laksa ni. Mana la tau kan korang nak datang makan kat sini ke. Ke nak buat kenduri doa selamat, cukur jambul, sambut birthday, mesyuarat kat ofis atau sebarang majlis keraian boleh la roger Kak Syuhada ni. 


My Asam Laksa 
Food Court Mydin Senawang 
No. 110, Jalan BPS 7 
Taman Senawang Indah 
70450 Senawang 
Negeri Sembilan 


Contact untuk tempahan  
013-3884012 /  013-7565120

Readmore → Tempahan Asam Laksa Murah & Sedap Untuk Sebarang Majlis

Bantuan Biasiswa 2019

Permohonan Biasiswa MyUCAS Untuk 4000 Orang Pelajar Dibuka Sekarang!

11:15 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku menghadiri majlis pelancaran MyUCAS yang bertempat di The Oax Room Connexion, Nexus Bangsar South. Majlis turut dihadiri oleh pelbagai wakil daripada sektor pendidikan, orang kenamaan dan ahli korporat. Majlis turut dirasmikan oleh Profesor Emiritus Tan Sri Dato' Dr. Mohamed Salleh Mohamed Yasin. Majlis ini bertujuan untuk menyampaikan matlamat utama MyUCAS iaitu membantu anak muda yang tidak berkemampuan melanjutkan pelajaran dan memastikan mereka diterima bekerja di dalam lapangan yang mereka ceburi.


MyUCAS atau singkatan bagi Malaysian Universities & Colleges Admission System merupakan satu platform unik yang digerakkan secara atas talian  menggabungkan universiti dan kolej di seluruh negara. Merupakan satu-satunya badan pertama di dunia, ia tidak lain bertujuan  memberi bantuan pembelajaran kepada pelajar-pelajar yang memerlukan dan keciciran dalam menyambung pengajian dan bantuan tersebut diberikan dalam bentuk biasiswa.


Menurut pengasas dan juga merangkap CEO MyUCAS, Dato' Joseph Hii W S mensasarkan seramai 4000 orang pelajar akan dipilih bermula 23 Februari 2019 sehingga tahun 2020. Dengan jumlah seramai ini, anggaran kasar biasiswa yang akan disalurkan kepada para pelajar berkenaan mencecah hampir RM60 juta. Program Anugerah biasiswa kepada 4000 orang pelajar ini turut disertai oleh beberapa buah institusi pengajian antaranya :

  1. INTI University & College
  2. Snips College of Creative Arts
  3. Spectrum International College
  4. Cyberjaya Universiti College of Medical Sciences.

Manakala untuk batch pertama ini, syarikat dan badan industri yang turut bersetuju menjalinkan kerjasama dengan program ini adalah :

  1. Bio Perfect Sdn. Bhd.
  2. Sincere Creation Sdn. Bhd.
  3. Bio Life Sdn. Bhd.
  4. Phyto Science Sdn. Bhd.

Untuk makluman 10% daripada pelajar yang menerima anugerah biasiswa ini akan menerima bantuan sepenuhnya manakala selebihnya akan menerima sekurang-kurangnya 50% daripada yuran jumlah pengajian. Paling penting pelajar yang memohon di laman sesawang MyUCAS secara automatiknya akan dipertimbangkan untuk menerima bantuan biasiswa. Maklumat pelajar terbabit akan diselidik terlebih dahulu, akan dilakukan ujian saringan seperti ujian psikometrik dan ujian lain yang dirasakan bersesuaian.


Kepada pelajar yang memohon, sekiranya berjaya korang akan ditempatkan di kolej-kolej dan universiti yang mengambil bahagian dan selepas tamat pengajian korang dijamin bekerja di syarikat dan badan industri yang disebutkan tadi. Belajar ditaja, kerja pun dijamin so nak apa lagi kan? Tugas korang hanya perlu belajar dan berjaya sahaja. Program ini mensasarkan pelajar-pelajar yang tercicir dalam pelajaran disebabkan faktor kewangan, keluarga yang tidak mampu dan masalah-masalah lain yang berkaitan. 


So MyUCAS masih mencari 4000 orang pelajar untuk mengisi kekosongan sebagai penerima biasiswa mereka. Cubalah mana tau korang salah seorang di antara mereka yang layak? Peluang tak datang selalu jadi ambil lah peluang sementara masih ada. Korang boleh apply di laman web yang tertera di bawah.


Readmore → Permohonan Biasiswa MyUCAS Untuk 4000 Orang Pelajar Dibuka Sekarang!

Budget Travel Ke Indonesia

Trip 5 Hari 4 Malam Ke Kepulauan Riau-Lingga, Indonesia [Part 2]

11:30 PM


Artikel sebelum :

Hari Ketiga : Pulau Batu Belubang Ke Pulau Lingga


Seterusnya perjalanan kami diteruskan ke Pancur, salah sebuah perkampungan yang terletak di Pulau Lingga. Perjalanan dari Pulau Batu Belubang ke Pulau Lingga memakan masa dalam 40 minit. Setelah mendarat di jeti, kami seterusnya dibawa ke sebuah kawasan rekreasi air terjun yang dikenali sebagai Air Terjun Resun. Dari jeti Pulau Lingga ke Air Terjun Resun pula memakan masa dalam 1 jam. Walaupun tiada kenderaan tetapi jalanraya yang berliku-liku menyebabkan kami perlu berhati-hati ketika memandu. Kawasan air terjun tersebut masih terpelihara kebersihannya memandangkan ia pun baru dibuka kepada pengunjung. Sepanjang perjalanan kami sebelum ni hanya dikelilingi air laut namun bila jumpa je air terjun kali ni tetiba rasa teruja tu lain macam. Dapat la menyegarkan dan membersihkan badan yang sehari suntuk berpeluh dan berlengas.


Kami berhenti tak lama memandangkan sudah hampir masuk waktu senja. Melalui pengalaman pemandu van kami, ada la kisah disebaliknya kenapa pengunjung tidak dibenarkan berada di sana seusai waktu senja lebih-lebih lagi mereka yang berpakaian merah. Tak pasti sama ada ianya mitos atau rekaan, tetapi kita dah berada jauh di tempat orang ni ikut sahaja apa yang diminta ye.

Perkampungan Pancur, Pulau Lingga


Kami meneruskan perjalanan ke Kampung Pancur di mana perjalanan kami mengambil masa dalam 40 minit perjalanan. Tak banyak rumah penduduk yang kami temui sepanjang perjalanan kami itu. Setibanya kami di Kampung Pancur, kami berehat di sebuah hotel murah di sana. Kampung Pancur merupakan perkampungan yang rata-ratanya didiami oleh kaum cina. Rumah mereka tersusun di sepanjang kiri dan kanan jalan di atas paya. Keseluruhan binaan rumah masih mengekalkan binaan kayu dan papan. Walaupun kaum majoritinya adalah kaum cina, namun aku masih mendengar azan maghrib menandakan masih ada komuniti Melayu di sana. Bagi mengisi masa lapang, anak-anak muda di sini menghabiskan masa bermain pool dan billiard. Haa jangan tak percaya di sini ada disediakan tempat untuk bermain pool dan billiard.


Sambutan Perayaan Imlek
Sesudah membersihkan diri, kami dibawa untuk menghadiri Perayaan Imlek di sebuah klenteng di sana. Perayaan Imlek di Pulau Lingga ni sama seperti Perayaan Tahun Baru Cina di Malaysia dan klenteng merupakan rumah ibadat atau lebih kita kenali sebagai tokong cina. Di klenteng tersebut masyarakat cina berkumpul dan bersembahyang bersama-sama. Antara aktiviti yang diadakan sewaktu perayaan Imlek adalah seperti nyayian daripada penyanyi jemputan dan bida barang. Barang yang dibida akan didermakan ke pertubuhan masyarakat cina dan klenteng di sana. Kami pun tak lama di sana memandangkan badan masing-masing pun dah cukup letih. Kami kembali ke hotel dan berehat secukupnya untuk perjalanan esok pula.

Hari Keempat : Melawat Tapak Bersejarah Di Pulau Lingga
Lokasi & Mitos Gunung Daik


Hari berikutnya kami bergerak seawal 9 pagi untuk melihat beberapa lokasi yang menjadi tapak sejarah di Pulau Lingga tersebut. Dalam perjalanan menuju ke Museum Linggam Cahaya, kami dimaklumkan Gunung Daik berada di pulau tersebut. Aku dapat melihat Gunung Daik yang dikatakan bercabang tiga selama ini sebagaimana yang sering diungkapkan dalam pantun orang lama.

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga


Nah boleh aku simpulkan di sini kerajaan Riau-Lingga memang ada hubung kait yang rapat dengan kerajaan Melayu lama. Bukan setakat kerajaan Melayu Melaka, malah sewaktu di Museum Linggam Cahaya aku dapat lihat susur galur keturunan kesultanan Melayu berasal daripada Riau-Lingga. Jadi tak hairanlah sosiobudaya dan peradaban mereka saling tak tumpah dengan masyarakat Melayu Malaysia. Ada banyak artifak dan peninggalan sejarah yang boleh korang lihat di Museum Linggam Cahaya itu.


Aku diberitahu yang empat orang sultan Melayu ada di makamkan di pulau tersebut. Tiga daripadanya dimakamkan berhampiran manakala satu lagi dilokasi lain. Berkenaan Gunung Daik tu, kami diberitahu asalnya gunung tersebut sememangnya bercabang tiga tetapi ada banyak mitos dan sejarah yang mengatakan gunung tersebut sudah menjadi dua cabang. Antara mitos yang kuat mengatakan ada satu ketika dulu sultan telah murka dan menyebabkan salah satu cabangnya patah. Wallahua'alam tapi aku seronok mendengarnya kerana mitos-mitos seperti inilah yang banyak diceritakan dan membesarkan aku dulu.

Santapan Di Restoran Friska


Seterusnya kami berhenti makan dan berehat di sebuah restoran di sana. Aku bersyukur kerana di restoran Friska ini ada menyediakan kemudahan wifi kepada para pelanggannya. Sejak beberapa hari kami terputus hubungan dengan dunia luar, memang tak dapat update langsung. Jadi selain makan dan berehat, kami menyelesaikan kerja-kerja yang tertangguh sebelum memulakan perjalanan kembali. Oh makanan di sini pun enak belaka. Tempatnya santai, duduknya bersila di atas pangkin yang diperbuat daripada buluh. Jadi kalau korang ke Pulau Lingga jangan lupa untuk singgah makan di restoran Friska ni ye.

Tapak Peninggalan Istana Damnah


Kemudian kami bergerak ke tapak peninggalan istana Damnah. Ia merupakan salah satu tapak istana yang masih kekal sehingga ke hari ini. Tetapi di mana istananya? Ada mitos yang mengatakan istana Damnah hilang dalam satu malam, ada yang kata ianya terbakar dan ada yang percaya ianya mereput di telan zaman. Namun tapak istana ni masih kekal dan merupakan salah satu tapak sejarah yang perlu dipelihara dan dijaga. Malah pihak kerajaan telah membangunkan satu replika istana yang dikatakan menyerupai istana Damnah tidak jauh daripada situ. Jadi bila berada di tapak sejarah lama ini, kelakuan dan tindak tanduk perlulah dijaga dan diawasi sebagai tanda hormat agar tidak berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. Almaklumlah ia pernah menjadi tinggal sultan dan adat istiadat lama.


Bermalam Di Lingga Pesona Hotel
Bila hari mula petang, kami kemudiannya ke salah sebuah hotel di sana iaitu Lingga Pesona Hotel. Alhamdulillah hotelnya selesa walaupun berada di pulau yang jauh dari kesibukan manusia. Biliknya kecil tapi bersih. Dilengkapi dengan penghawa dingin dan tv. Kemudahan wifi juga ada disediakan tetapi hanya di lobi hotel sahaja. Harganya pula sekitar Rp 60.000 - Rp 500.000 semalaman. Kami berehat sehingga maghrib sebelum keluar makan malam. Kami pulang lewat sekitar 10 malam ke hotel dan berehat kerana keesokan harinya awal-awal pagi kami akan berangkat balik ke Malaysia.

Hari Kelima | Bertolak Pulang Ke Malaysia
Itulah sedikit sebanyak yang dapat aku kongsikan di sepanjang perjalanan 5 hari 4 malam aku ke kepulauan Riau-Lingga, Indonesia. Kalau nak diikutkan memang tak cukup tapi insyaAllah next time kalau ada rezeki aku akan ke sini lagi. Ada banyak lagi pulau yang boleh diteroka dan berpotensi menjadi pusat tarikan pelancong. Semoga jumpa lagi nanti.

Readmore → Trip 5 Hari 4 Malam Ke Kepulauan Riau-Lingga, Indonesia [Part 2]

Budget Travel Ke Indonesia

Trip 5 Hari 4 Malam Ke Kepulauan Riau-Lingga, Indonesia [Part 1]

12:19 PM


Bismillah,

Kali ni aku nak kongsikan pengalaman aku ke Pulau Lingga, salah satu kepulauan yang terdapat di Indonesia. Actually pada bulan Februari yang lalu telah berlangsungnya Festival Lingga Neptune di sana. Festival Lingga Neptune ini diadakan pada 7 hingga 8 Februari 2019 dan dijadikan acara rasmi setiap kali tibanya kehadiran monsun. Melalui Festival Lingga Neptune ini, perahu-perahu layar dari pelbagai negara berkumpul untuk bersaing bagi merangkul gelaran juara. Ni pengalaman pertama aku melihat sendiri kejuaraan perahu layar secara langsung, menyaksikan kemampuan pelayar-pelayar mempamerkan teknik-teknik mengemudi perahu layar masing-masing. Dalam masa yang sama aku turut teruja melihat keindahan Pulau Lingga yang masih dipelihara alam semulajadinya. So aku nak kongsikan itenerari perjalanan dan percutian 5 hari 4 malam aku ke Kepulauan Riau-Lingga Indonesia.


Perjalanan Dari KL Ke Stulang Laut
Aku memilih untuk menaiki bas dari KL ke Larkin di terminal bas TBS Bandar Tasik Selatan. Harga tiket adalah RM34.90 sehala dari pukul 11 pm hingga 3.30 am. Almaklumlah cuti perayaan raya Cina, jadi tiket aku beli awal sebulan takut habis. Perjalanan ke selatan tanah air pun tak lancar mana memandangkan banyak kenderaan turut pulang ke kampung halaman sempena cuti perayaan.


Hari Pertama | Stulang Laut Ke Batam
Memandangkan aku sampai awal, so kitorang check in di Hotel Seri Malaysia Larkin. Next day seawal 9 pagi kami dah check out sebab nak kena beli tiket feri ke Batam Center. Tiket boleh dibeli secara online atau beli di Berjaya Waterfront, Stulang Laut. Okay dari Hotel Seri Malaysia Larkin nak ke Berjaya Waterfront aku naik Grab Car dengan harga sekitar RM8 ke RM9. Kalau korang ada voucher Grab boleh dapat dalam RM6.


Perjalanan ke Berjaya Waterfront, Stulang Laut dari Larkin mengambil masa dalam 10 minit perjalanan. Korang boleh beli tiket di kaunter tiket yang terletak di tingkat 2. Kat sini ada Watson dan farmasi kot-kot la korang nak cari ubat tahan muntah atau panadol. Yela perjalanan nak ke Batam Center pun mengambil masa sekitar 2 jam perjalanan jadi  kalau mereka yang berpotensi mabuk laut tu disarankan beli la panadol atau ubat tahan muntah ye.

Perjalanan Dari Stulang Laut Ke Batam Center
Harga tiket sehala ke Batam Center dari Berjaya Waterfront adalah seperti berikut :

Tiket sehala = RM90
Tiket return  = RM130


Harga tiket lebih murah kalau korang beli return di kaunter Berjaya Waterfront ye berbanding korang beli kat Batam Center. Kalau kat Batam Center harga tiket return RM180. Pilihan di tangan korang. So tiket feri kami pukul 12.30 tengahari, jadi dalam pukul 12.00 tengahari kami dah masuk cop passport dan luggage.


Bot ke Batam Centre aku rasa mampu memuatkan hampir 100 orang penumpang dan dibahagikan kepada dua ruangan, berhawa dingin dan bahagian open air di bahagian atasnya. Botnya bergerak tak laju mana dan korang kurang rasa mabuk dan pening disebabkan pelanggaran ombak. Jadi santai-santai saja la ye sambil tengok movie yang ditayangkan di bahagian hadapan bot. Aku tidur setengah jam dan berbual dengan kawan sehingga kami tiba di jeti Batam Center sekitar jam 3.30 petang.


Hari Pertama | Seharian Di Batam Centre

Cafe Hipster Amati Coffee

Sesampainya kami di Batam, kami dibawa oleh wakil kementerian Pariwisata Kepri (Kepulauan Riau), Pak Edi ke sebuah cafe yang terdapat di Buana Central Park iaitu Amati Coffee. Cafe ini baru sahaja beroperasi pada 1 Disember 2018 dan mengetengahkan konsep santai coffee house. Amati Coffee dibuka bagi menarik pengunjung-pengunjung di kalangan anak muda tempatan kerana konsepnya yang bersahaja dan santai.


Ada banyak menu yang dihidangkan di sini dan kebanyakan menunya saling tak tumpah dengan menu-menu rakyat Malaysia khususnya Negeri Sembilan contohnya seperti masal berlada. Masak berlada mereka memang pedas gila tapi sedap. Walaupun mulut kata pedas tapi tangan tu tak boleh berhenti menyuap makanan hahaha. Satu lagi sekiranya korang berkesempatan ke Amati Coffee ni, jangan lupa cuba Tapai Goreng Cheese dorang ye. Memang terbaik!


Berehat Di Hotel Redlink

Setelah semuanya kenyang dan kepenatan, kitorang pun dibawa Pak Edi ke sebuah hotel yang terdapat di Batam iaitu Redlink Hotel. Harga bilik standard dengan dua katil single dalam Rp280,000 including breakfast. Okay lah kan nak stay untuk satu malam je. Biliknya ada tv, aircond, toilet, tuala dan kemudahan wifi. Keesokan harinya seawal 8.30 pagi, kami selepas bersarapan di cafe hotel kami bergegas ke Jeti Batam untuk menuju ke Pulau Batu Belubang. Kali ni perjalanan kami dijangka memakan masa selama 3 hingga ke 4 jam.

Hari Kedua | Batam Centre ke Pulau Batu Belubang

Setelah hampir 4 jam lebih perjalanan menaiki bot, akhirnya kami tiba di pulau Batu Belubang, salah sebuah pulau di kepulauan Riau, Indonesia. Pulaunya kecil, populasi penduduknya sekitar 2000 orang dengan anggaran 300 buah keluarga. Sektor pekerjaan utama penduduk di sini adalah nelayan. Kami disambut mesra oleh Bapak Kepala Desa dan beberapa orang penduduk kampung. Sebaik kami tiba, kami dijemput ke rumah Kepala Desa untuk menikmati makanan tengahari. Boleh aku simpulkan makanan masyarakat di sana saling tak tumpah dengan makanan kita rakyat Malaysia. Ada pajeri terung, kari ikan, dalca sayur, sambal hijau dan ikan kering.

Syurga Makanan Laut

Memandangkan Pulau Batu Belubang merupakan pulau kecil dan hasil utama mereka adalah ikan dan sumber laut, sepanjang kami di sana kami disajikan dengan menu-menu laut sahaja. Bayangkan ketam yang besar-besar, ikan jebong sebesar lengan dihidang macam tu je. Kalau kat KL harga seekor ikan jebong tu boleh capai RM15 seekor. Time kitorang makan tu aku anggarkan hampir 70 ke 100 ekor ikan jebong saiz lengan kanak-kanak. Puas la nak menghabiskan. Dah la fresh. Cicah plak ngan acar nenas. Lain sikit rasanya berbanding kuah cicah yang biasa kita makan, cicah kicap atau air asam.


Rindunya Suasana Kampung

Kemudian dapatlah kami rehat sehingga petang. Sepanjang kami di sana, kami menumpang di salah sebuah rumah milik penduduk di sana. Aku anggapkan rumah tersebut merupakan satu-satunya rumah dua tingkat yang ada di Pulau Batu Belubang. Memandangkan Pulau Batu Belubang masih belum diperkenalkan sebagai pulau komersil bagi tujuan pelancongan, jadi masih tiada homestay atau chalet untuk pengunjung-pengunjung yang datang.


Seusai menunaikan solat Asar, kami dibawa Kepala Desa meninjau sekeliling kampung dan pulau. Kebanyakan penduduk di Pulau Batu Belubang tersebut masih mengamalkan cara hidup kampung, membasuh baju dan mandi di tepi perigi, membela ayam dan itik, membuat jaring menangkap ikan dan berniaga kecil-kecilan. Sepanjang laluan kami mengelilingi kampung, kami turut teruja kerana kebersihannya, dapat tengok makcik pakcik menyapu daun-daun kering dan bau daun yang dibakar malah anak-anak mudanya santai beriadah bermain sepak takraw sesama mereka.


Sejarah Pulau Batu Belubang

Setibanya kami di hujung kampung, kami mula menyusuri sisir pantai dan akhirnya meredah belukar kecil menaiki bukit tinggi untuk melihat panorama sekitar Pulau Batu Belubang di puncak tertinggi pulau tersebut. Subhanallah cantik sangat permandangannya dari atas. Dari atas dapat kami lihat pemandangan laut menghijau yang dipenuhi dengan terumbu dan batu karang. Kami dinasihatkan agar tidak mandi di lokasi tersebut kerana kawasan tersebut didiami spesis pari. Mungkin membahayakan pengunjung sekiranya ke Pulau Batu Belubang tersebut.


Di kaki bukit tersebut terdapat sebuah lubang dan berupa gua. Actually di situlah nama Pulau Batu Belubang mendapat nama. Kecil sahaja dan sangat menarik sekiranya korang ingin abadikan di dalam foto. Dengan keadaan pasir pantai yang halus, putih dan bersih aku percaya Pulau Batu Belubang mampu menarik lebih ramai pengunjung luar serta menjana pendapatan penduduk tempatan sekiranya ia dipromosikan dengan baik.


Siapa Kata Tiada Line Internet?
Sebelah malamnya pula kami ke pesisir pantai kerana di sana sahaja kami dapat line internet. Malah penduduk kampung turut menyediakan satu port khas bagi kemudahan mereka melayari internet. Menarik untuk dikongsikan di sini port layaran internet tersebut diperbuat daripada kayu atau papan secara memanjang. Tak sure kenapa hanya di bawah pokok tu sahaja yang ada line internet hahaha. Jadi kalau penduduk kampung nak online, memang kena pergi bawah pokok tu. Menarik kan? Hehe.

Nasi Lemak Batu Belubang
Memandangkan malam masih muda, cuaca malam pun cantik dan tak ada line internet untuk kami lakukan sebarang kerja, kami pun lepak kat warung di sebelah rumah kami. Warung kecil yang diusahakan sendiri oleh penduduk tempatan. Boleh dikatakan ada banyak kedai dan warung kecil yang mana semuanya diusahakan secara kecil-kecilan oleh penduduk setempat. Kat warung kami tu, Pop Soda hanya berharga Rp3000 sahaja berbanding di bandar yang mana harganya menjadi Rp5000 hingga Rp8000. Mee Goreng Indomee pula Rp10,000 dan Nasi Lemak berharga Rp5000 sahaja.


Di sini aku nak kongsikan Nasi Lemak Batu Belubang tak sama macam nasi lemak di Malaysia. Nasi Lemak Nasi Belubang dilengkapi dengan sambal ikan selar kuning, ikan bilis, timun dan nasi. Menariknya Nasi Lemak Batu Belubang ni, sambalnya dimasak garing dan ikan selar kuningnya ada dua ekor. Tak ada telur dan kacang ye. Killer Nasi Lemak Nasi Belubang ni memang pada sambal dia. Sedapnya kalau ada roti lebih nak je aku sapu kat roti. Nyam nyam. Kalau korang berkesempatan ke Pulau Batu Belubang, jangan lupa cuba Nasi Lemak kat sana ye.

Pengalaman Guna Tandas Terbuka



Keesokan harinya kami sudah bersiap sedia seawal 7 pagi. Kami kena beratur untuk mandi. Dalam masa yang sama kami berpeluang menggunakan tandas awam di pulau tersebut. Kena angkut air sendiri dan bila korang tengok ke bawah, dari lubang tandas tersebut boleh nampak terus ke laut. Hahaha kat KL memang tak jumpa. Pengalaman berharga bagi orang bandar macam kami. Mujur lah awal-awal pagi, orang pun tak bangun lagi hahaha.

Kunjungan Pelayar Dari Pelbagai Negara

Kami bersiap awal untuk menerima kedatangan pelayar-pelayar bagi Festival Lingga Neptune yang baru sahaja berlangsung. Kami tak sempat untuk menyaksikannya secara langsung tapi kami diberitahu yang festival tersebut sangat meriah dan menarik. Ketibaan para pelayar tersebut bukan sahaja disambut dengan paluan kompang dan tarian malah turut dimeriahkan dengan seni silat.


Walaupun berlainan negara, namun aku rasa banyak persamaan dari segi budaya dan makanan antara masyarakat di Pulau Batu Belubang dengan budaya Melayu Malaysia. Lagipun majoriti penduduk di Pulau Batu Belubang adalah beragama Islam. Malah sewaktu upacara tersebut berlangsung, kamu turut dijemput untuk menari lambak bersama penari-penari yang merupakan anak muda di sana. Mungkin sebab tak pernah menari jadi langkah aku jadi kekok. Macam robot aku rasa hahaha. Kami mula kembali ke bilik untuk berehat sebelum berangkat ke pulau seterusnya pada sebelah petang.



Readmore → Trip 5 Hari 4 Malam Ke Kepulauan Riau-Lingga, Indonesia [Part 1]

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *