Blog Sihatimerahjambu

Afzal Atau Apsal??

9:28 AM

Once upon a time..cheewah mcm story telling plak.Nama aku agak rumit n panjang.Aku kesiankan bakal anak2 aku nnt, dorg terpaksa habiskan masa 5minit smata2 nk tulis nama dia + nama aku atas kertas peksa :P Mak aku kata nama aku ni dia dapat masa dia tgk rancangan arab dulu.

Then masa umur aku beberapa bulan..aku ni kerap la menangis.Slalu menangis xhenti2, abah aku ada try ketuk2 pintu..kot2 klu aku diam..dia leh tkar nama aku kpd Ahmad Pintu Bilik..tu klu dia ketuk pntu blik la..klu ketuk pntu tandas..pandai2 korg letak nama yg sepatutnya ea :P Then parents aku pn g la bwk aku berubat tradisonal.Pakcik yg ubatkan aku tu jdikan aku anak angkat dia..then nama aku pn ditukar kepada Khairul Nizam sbb nama Mohd Norafzal xrasi ngn aku.Hmm boleyla even x se-kormersial mana.Huhu.Bila tkar nama aku pn benti nangis.Pelik kn?

Ada gak kisah sadis pasal nama aku ni.Satu hari aku buat panggilan ke ke sebuah company.Then panggilan aku dijawab oleh telefonist kt ctu.Mcm biasa la tnya siapa aku, nak cari sapa..Tapi bila dia tanya nama aku..Aku ckapla 'Afzal'..dia plak jawab "Saya nk tau samada awk ada buat temujanji @ x" then dia ulang tanya nama aku siapa..2-3 kali gak la..Aku plak mkin pening ngn musykil apsal minah ni kua soklan yg sama.Adakah aku xmanjawab soklan yg diberikannya tadi.Sekurang2nya dia bgla jwpn pilihan objektif @ talian hayat ke.Sampai satu tahap minah ni aku dgr dh mcm hilang sabar sbb ton suaranya mkin tinggi.Aku pn tggikan suara aku "Cik sbenarnya apa yg cik nak ni..cik tanya nama..sy dah bagi.Nama saya Afzal..Afzal!!" Tiba2 dia diam..Aku dengar di hujung talian dia menjawab dgn nada halusss.."Saya ingat bila sy tanya nama awk..awk kata APASAL " Cheh apsal plak peginye..Telinga minah ni cnfm penuh ngan habuk kayu!!Tp aku pn xslahkan telinga dia semata2..nama aku mmg xjauh bunyinya..AFZAL ngan APSAL.Tp klu nama apsal tu..lebih menjurus ke arah nama jawa kot.Haha :D sadis gak la aku haritu.Then lpas kejadia itu aku mula insaf dan xlagi menggunakan nama afzal.Bila telefonis bertanyakan nama aku..aku jwb "My name is Rain :P" haraaaammm :D

You Might Also Like

4 comments

  1. selalu hadapi benda camni gak...lebih2 lg receptionist yg angkat tu chinese n indian. Azabnya la. siap nak eja nak bg clear. Tu pun sebut still xbetul.

    ReplyDelete
  2. Haah tol2..leceh kan?Lg stu klu nama nk kna spell btul2..lg azab klu nama kita panjang.Azab + seksa klu kita nk bezakan antra B @ D, M @ N, S @ H.Mmg horror la.huhu

    ReplyDelete
  3. waduh3x ... lawak sungguh gaya cerite kamoo ni apzal oii ... tp dlm blog ni gune nama asal tu ek .. so,nama khairul nizam tu digunekan ke tak ?

    mmg org tua2 suruh tukar nama kalau bayi2 ni asik nangis xhenti2 , mungkin sbb nama xrasi..akk jumpe ramai org mcm tu (tukar nama)

    ReplyDelete
  4. cer tipon saya tgk...sure sy sebut nama afzal dgn betul2...ini btul2 punya bukan cobaan hehehe...

    ReplyDelete