Kasi Memorised Balik Buley Tak???

12:02 PM

Perghh skrang ni kepala aku tgh terngiang2 lagu2 tema rancangan feberet aku dulu.So aku pn search la..dan aku dpt sebahagian rancangan2 kegemaran aku yang aku rasa leh kongsi ngn korg.Ni rancangan tahun 80an taw..90an pn ada gak sbb aku sekolah rendah time tu


Korg yg baya2 aku kenalkan adiwira nih?Org panggil Kesatria Baja Hitam..ada org paggil Satria Baju Hitam la..Masked Rider Black..whatever la.Ni kira antara adiwira jepun terawal yg aku minat la.Smart la..lagi2 bila dia buat Henshin (pertukaran daripada manusia kepada hero form).Gaya dia aku leh ingat smpai skrang lor


Halamak kagum la..aku rasa macam nak buat ngan penuh gaya je skrang.Kang kgkawan kata aku sewel plak..ye la tekanan mengadap laptop je.Haha

Skrang aku memperkenalkan musuh dia plak.Bayang Hitam @ dlm versi omputihnya Silver Moon.Bayang hitam ni abg kepada Kesatria Baja Hitam..tapi dihidupkan oleh kuasa jahat Gorgon.Eh Gorgon ke?Ke Gorgon dlm citer Gaban?Hmm..Bayang Hitam ni kuat tw..


Nampak macam robotik ckit kan.Bilah kat kaki dia tu berfungsi stiap kali dia jalan.Ai apsal la dia jd jahat..
Ni plak aku nk memperkenalkan kenderaan2 si KBH.Ada 2 motosikal yg korg boleh tahu..Slalunya dia akn gunakan Belalang Tempur..Klu nk berperang dia akn gunakan Tempur Wira (slalunya time nk finishing)
Tempur Wira
Belalang Tempur

Finishing yg biasa KBH buat ialah Tendangan Padu Maut dan Tumbukan Padu Maut.Hehe :) Then aku nk bg korg tgk skali lagu tema utk citer nih :)


Ok :) So kat bwh ni ada lagi sebahagian cerita2 yang aku tgk dulu2..smpai skrang aku leh teringat, tp xd la terbawak2 dlm tdo.Aku xtw la ether korg pn turut layan @ korg xtgk..myb bkn taste korg.Kot2 korg tgk citer Opah  ke..Naik Tangga Turun Tangga..xpon korg tgk Rumah Kedai (tapi rancangan ni disiarkan time bln pose je) Hehe.

Ha skrang aku nk msuk ckit2 psal rancangan lain.Ni citer Gaban..aku tgk citer ni msa aku darjah 2..Sblm citer ni..citer Mario Attack pkul 4 ptg.Blik je skolah agama dari pkul 2ptg - 4ptg..mmg dpan tv secara automotik.Haha

Gaban ngan aksinya.Aku tgk dh mcm men skateboard plak.Nak kata naik kete..driver xde..


Theme Gaban

Ok..next cerita aku nk kongsi pasal adiwira berkumpulan yg terkenal di kala itu.Cheewah.Flashman..Satu lagi Maskman.Dua2 tu xjauh beza cuma yang aku ingat..Maskman ada Meriam Kanta.Haa..tu je beza yg aku ingat..Klu korg tau, dorg tambah2 la ye


Theme Flashman


Maskman Theme

Aku sbnarnya xminat sgt citer2 sukan ni..tapi citer Kickers ni kasi tarik aku pnya minat plak.Cerita psal pasukan bola kanak2.Aku ingat 2 watak dlm cerita ni..Kakero ngn Kenta.Besh2 :)


Kickers Theme

Then nk memorised korg citer Dash Yankuro.Haha..citer yg sgt familiar masa aku lower for,xpasti form2 @ form3.Blik je prep..berlari2 pegi koperasi ramai smata2 nk tgk cerita ni.Aku xingat watak dia..tp aku ingat nama2 kete yg ada cntohnya mcm Proto Emperor, Shooting Star, Burning Sun, Dancing Doll, Great Emperor, Super Emperor..wallaweyh bnyak sgt loh namanya.Hehe.Tp mmg layan la citer ni smpai terbawak2 ke luar.Time tu smua dok sbuk bli kete mini ni..Modified sana sini then berlumba kt litar.Hehe.Memori..memori :)

Dash Yankuro Theme

Then di bwh ni ake selitkan skali cerita2 yang myb familiar pada korg..tp SGT FAMILIAR pada aku.Haha


Voltron : Defender of The Universe
(Ada 2 siri.Siri Haiwan dan  kereta.Aku lagi suka siri harimau)


G-Force


Thunderbirds (mula2 aku tgk..takut gak cite ni.Yela patung bergerak)


Patlabor


Robotech


Saber Rider & The Star Sheriffs


SilverHawks


Thunder Cats


Tomatoman


He-Man

Ha tu je yg aku nk kongsi.Banyak lagi citer sebenarnya..tp kang xpsal2 aku bkak majalah khas utk rancangan2..xpun aku buat intisari rancangan.Hehe.Papehal nnt aku update baru ye.Aku nk kena msuk lab plak (sambil bersiul2 menyanyikan lagu tomatoman)

You Might Also Like

4 comments

  1. memang kenangan bro..kecik2 dulu memang depan tv je kan?

    ReplyDelete
  2. huhu..nostalgia bro..dulu2 manada nak layan internet..mmg layan tv ja..tp memang best kartun zaman dulu..('',)

    ReplyDelete
  3. hahaha..supersentai flashman citer fav mase kecik2 dlu.hahahaha...

    ReplyDelete