Blog Sihatimerahjambu

Apa Yang Patut & Tak Patut Korang Lakukan Sebagai Blogger

4:10 PM

Salam. Dah ada idea nak buat entry, tak tau plak nak letak tajuk ape. Sengal!! Ha ok2 idea sudah mari. Aku baru sangat dalam dunia per-blogan ni, so kalau ada salah silap aku mintak maaf bebanyak ye. Sekadar berkongsi ilmu yang ada. Aku nak kongsi ilmu ngan newbie2 yang lain macam aku..tapi sekiranya ada otai2 yang berminat nak kongsi ilmu dan amik sedikit maklumat.. aku tarahal :)

Aku ni bukan setegar blogger lain, bw 24 jam. Tapi dalam tak tegar aku bw ni pon aku dapati ramai blogger yang suka sangat buat silap dan kesalahan. Mungkin samada dia tak sedar, tak diberitahu atau buat bodo je walhal dah ramai orang hentam @ bagi kritikan.

Folo Saya, Saya Folo Awak Balik
Haha. Apsal ko cakap suh aku buat macamtu? Yela aku tau ko desperate nak kejar follower.. sebab anak jiran sebelah umah korang lagi ramai follower berbanding korang! Cukupla aku pening dengar arahan bos kat opis..takkan dalam blog pon stil kena ikut arahan? Tak mesra alam betul la. Ayat tak cukup manis? Ape kata dengan rendah diri.. ko folo owner blog tu, then said DONE FOLO U atau FOLO U ALREADY. Kan sedap bunyiknye. Tak perlu disuruh, dengan serta merta owner blog tu akan folo korang secara automatik.


Korang Memang Kaki Klepet !!
Klepet atau istilah lain kaki penipu. Sebab korang ambil kesempatan letak link iklan dalam shoutbox. Aku tau korang sibuk nak kaya..tapi jangan la ko letak dalam shoutbox kitorang !! Aku tengah layan bw.. tetiba klik iklan ko! Shoutbox aku HANYA UNTUK BW semata2. Bukan ruangan jaja iklan korang! Taknak shout.. pegi main jauh2. Then satu lagi bagi mereka yang join segmen ni.. kalau korang mintak aku komen.. let me know dalam shoutbox aku. Ni ko shout dalam komen entry. Ape kes? Ruangan komen hanya untuk entry tersebut semata2. Nak cerita lain kat shoutbox. Tak paham bahasa melayu agaknya? Kang aku cakap bahasa Sanskrit baru tau.


Apa Bahasa Korang Pakai Ni ??
Kitew tao yuolls mawah samew kitew kan?? Ape nih? Tergeliat aku nak membaca. Ko nak suruh blogger lain baca, tapi kalau macam ni la cara ko menulis.. aku rasa blogger lain pun tak tahan nak baca eventhough entry korang sangat2 bagus! Guna ayat2 yang biasa korang belajar dari sekolah rendah sampai menengah. Penulisan Bahasa Melayu yang betul. Ayat2 gedik macamni tak diterima pakai dalam blog ye! Guna bahasa yang mudah difahami. Then kurangkan penggunaan short form. Dulu aku pun pernah ditegur dan aku perbaiki setiap masa. Kalau korang baca entry2 blogger otai..blogger famous lain, dorang tak menggunakan perkataan short form pun dalam entry. Nak jadi yang terbaik..belajar dari yang terbaik!

Blog Korang Berat Sangat..
Korang letak macam2, semua widget korang pasang.. macamana la tak berat blog korang tu. Pada yang letak wallpaper tu, pastikan pixels yang korang gunakan tak terlalu besar saiznya, lambat nak loading. Aku tak banyak masalah ngan blog lelaki.. nak terjah blog pompuan nih, lagi2 blog kekanak riang. Kitorang bukan banyak masa nak bw pun.. kalau blog korang pun amik masa loading 5 minit, mati kutu la aku! Bagi aku kalau lambat sangat loading, kalau stil tak nampak dan post kat shoutbox.. aku pangkah je!

Silent Music Please !!
Aku takde masalah pon kalau korang nak letak playlist lagu ke..ape kejadah sekali pun, tapi maksure playlist korang tu ada button STOP atau PAUSE. Aku bukan sekadar nak datang jerit kat shoutbox korang semata2, kadang2 aku singgah baca entry. Mana tau aku berkenan ngan isi kandungan blog korang, hari2 kompom aku terjah. Tapi kalau terjah, bising dengar lagu yang korang pasang.. sedikit sebanyak mengganggu kosentrasi blogger lain yang datang menyinggah. Ye aku tau ko suka lagu tu..sebab lagu tema cinta korang! Haha. So tukar la widget player yang ada button STOP ye

Permudahkan Urusan Blogwalking
Korang nak trafik tinggi, permudahkan urusan bw blogger2 yang datang ke blog korang. Setup balik verication words dalam post comment atau shoutbox korang. Tak perlu guna, so memudahkan blogger lain drop comment kat entry korang.. atau senang cakap mesra komen la. Then setup pop up commentPop-up comment ni maknanya, sekiranya korang nak post comment, page comment yang baru akan dibuka tanpa memerlukan loading pada page yang sama. Ha..korang nak belajar dua benda ni.. korang boleh tengok tutorial dalam blog wancikgumuzik ye.

Suka Sangat Main Nyuruk2
Haha ni satu lagi. Suka sangat main nyuruk2 shoutbox kan?Kalau korang nyuruk kat tempat yang sama seperti bahagian atas kanan dan kiri, aku dah boleh agak la. Ni ntah mana2 korang sorok. Penat la nak cari weyh!! Bila ko sorokkan shoutbox, so dikira loading page baru dan terpaksa la nak menunggu lagi. Tapi yang penting letak di tempat yang senang dilihat. Ada sekali tu aku nampak dia nyurukkan shoutbox dia nun kat hujung bawah page. Giler la!! Maaf sensangat sebab aku tak punya banyak masa nak main nyuruk2 shoutbox ngan korang yek!


Rajin Rajin Tunjuk Muka
Maknanya di sini korang kena rajin2kan bw. Jadilah seorang yang peramah. Jangan ketagih vote dari blogger lain untuk segmen yang korang join, time tu la baru nak nampak batang idong. Bila blogger2 lain dah familiar ngan korang, korang nak mintak apa pun senang. Mintak ilmu, mintak pendapat dan belajar memantapkan diri agar jadi blogger yang hebat satu hari nanti. So jangan sombong2 dan yang paling penting jangan mudah sentap, terasa hati sekiranya ditegur dan dikritik. Aku dah puas kena kritik..kena komen. Apa boleh buat, tebalkan muka je la.. semata2 nak dapatkan ilmu. Nak jadi yang terbaik, yang paling penting belajar dari kesilapan. Jangan malu untuk bertanya. Niat kena betul. Agak2 korang rasa jiwa korang macam agar2..baik korang dok tepi main masak2.

Ok tu je yang nak aku kongsikan melalui pengalaman dan pengamatan aku selama aku ber-blogging ni. Tersalah kata, terkasar bahasa aku mintak maaf. Aku harapkan dengan ilmu yang sedikit ni dapatla kita gunakan untuk memperbaiki diri dan sebagai jalan mudah untuk kita lebih berjaya dalam dunia perbloggan. Kejayaan datang berkat dari usaha yang gigih, sedia untuk belajar, mengakui dan memperbaiki kesilapan dari semasa ke semasa . Salam


P/s : Aku pun budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan


You Might Also Like

68 comments

  1. awak...pliiiiisssssss follow saya taw..
    kalau tak follow, saya bagitaw makcik melah yang duk ujung kg saya, die gengster..
    BILA DAH FOLLOW TU, gtaw saya dan saya akan follow awak balik........

    agak2 ade tak orang shout ayat gitu....kakakkaaa....

    law ade, kasi PANG kat pp skali dan PANGkah terus nama die law die dtg shout lg..

    ReplyDelete
  2. kah kah kah kah.. ini namanya hentaman meneluruh.. kah kah kah.. sapu bersih..! padan muka kat depa yang terasa..

    jangan lupa follow saya yerr.. nanti saya follow awk balik.. tq...

    lalalaallaaa <-nyanyi sket..

    ReplyDelete
  3. wah banglong dah jadi otai skrg...

    yg jenis suka bubuh lagu kat blog tu henti2kan la. boleh tercekik volume sikit punya kuat.

    ReplyDelete
  4. haha Cheq Tun otai ape nye..saling tegur menegur,kan aman dunia.tak gitu?haha :D

    ReplyDelete
  5. terbaikkkkkk !
    saya benci arahan tu ! follow saya balik..gilo..tapi kdg2 die tak follow pon..urghhh ! ehh,emosi plak..hehe :D..saya tak kejar follower..sy suke mengenal follower ~ hehe :)

    ReplyDelete
  6. awak...awak tak follow saya lagi pon.. nak majuk gan awak lah!


    kahkahkahkah geli wei ayat tu...grrr!!

    ReplyDelete
  7. Datang nk suh awak follow blog sy!
    Sila klik iklan2 kat blog sy jugak! saya jenis carik duit..

    Owh ya,sy datang tunjuk muka kejap je ni. Nanti senang nk suh awak vote saya...

    ..............

    ReplyDelete
  8. haha hampeh korang ni :D menganjing no.1 :D

    ReplyDelete
  9. Follow me back please
    Wakakaka

    Xabis2 suh follow blog dorang..pdhal dorang xfollow pun blog kite
    Hampehhh badigol je..HAHAHA

    ReplyDelete
  10. nama abg teror ada situ keh keh keh

    ReplyDelete
  11. setuju....aku sebagai blogger baru akan take note this

    ReplyDelete
  12. abg afzal abg afzal,
    kite dah folo awak, awak folo kite balik tau tau. lau tak kite majuk smpai taun depan;P

    blog teyn ok x?

    ReplyDelete
  13. psl pop-up comment tu kan, hani dah set setting tapi still xjadi2. so xblh buka page comment yang baru.


    huhu.

    ReplyDelete
  14. bagus2...turun ilmu..
    leh dapat pahala... ^_^

    ReplyDelete
  15. hahahaha..take dis as learning =)

    ReplyDelete
  16. ahaahaa..suka la sume2 tajuk tuh...tarbaik...

    folo saya,saya folo awk blik- serius annoying !

    kaki klepet-ramai+semak kdg2

    blog berat : errr..xtertumpu dp gender but most pompun cam kanak2 riang mmg suke widget semak,lampu liplap2 dan ada jugak bloger lelaki yg messy..serabut segala benda nk taruk..ada! byk jugak jumpa

    music : dia henggat kita nk dgr sgt lagu jiwang leleh dia..spoil bile kita bukak tab byk2 tetiba ada lgu..terpaksa ttp blog yg x bersalah




    *ok awak boleh polo saya sekarang...sekarang taw (kahkahkahahhahaha )

    ReplyDelete
  17. betul tu:)) info yang SANGAT BERGUNA! ramai bebudak baru kena tau =D

    ReplyDelete
  18. good tips utk semua..

    nanti kalau aku jumpe org yg buat perangai macam kat atas ni aku bagi link entry ko je la boleh?hehe

    ReplyDelete
  19. nice afzal!

    plz follow me back kih3..

    ReplyDelete
  20. hahaha ...follow sy jgk ..keh keh...klu x sy bako blog awk ...

    yang widget byk tu ...setengah jam aku loading utk blog kau saje...keh2...hang notebook aku ...huhu

    yang sorok shout tu ...kasi besa sikit telinga dia ..senang nk klik ..huhu



    nice bro ...kritikan mmbina..hahah


    excellence

    ReplyDelete
  21. haha..marah nampak.
    Tp, suma tu Miss setuju sangat..
    Meyorok la, muzik la, gadget bergerak2..hehe

    ReplyDelete
  22. "saya dah follow awak, harap sudi follow saya semula..tu pun kalo sudi.." hahaha

    alergik ng ayat niii..

    setuju dgn semua entry di atas..huhu

    ReplyDelete
  23. ade lagi...

    SAYA DAH LAMEEEEE FOLLOW AWAK, TAPI AWAK TAK FOLLOW PUN SAYA...MENCIKKKK TAUUUU...

    Ptuiiiiii!!! ekekeeke...

    Afzal...dengan ini aku istiharkan kau adelah anak didik cikguwanmuzik yang sejati akaakkakaka...

    ayat2 kau memanggggggg...berasapppppppp akakakaakaak...

    ReplyDelete
  24. setuju setuju...memang sakit hati kdg2..especially yang ttg iklan tu. sampai ada beberapa blog yg terpaksa saya blacklist..sebab bila klik shout..sampai lebih dari lima link iklan yang kluar...benciiiiiiiii

    ReplyDelete
  25. cintakhadijah likes dis..;p
    paling menyampah bila ade yg cakap "follow saya dulu baru sy follow awak" rase nak lempang laju2..

    ReplyDelete
  26. hahaha...cool2.! setuju la dgn cinta khadijah =). macam desprate follower sgt bila guna guna ayat macam tu. =)

    ReplyDelete
  27. keras kata2mu tuan.. but u have a point there...
    the follow2 thingy.. all the music and heavy loads.. real sucks lah...
    tapi mereka boleh ja cakap "aku punya blog, aku punya suka la..~~~"

    ReplyDelete
  28. already follow u. follow me back ok~.... hei apejal. shoutboz tu buatla 3, 4. haha. penuh sangat orang menjeritttt.

    ReplyDelete
  29. Sudir Suichi = haha aku memang tunggu keywords ni nampaknya ada gak yang shout. 'Aku punya blog..aku punya suka'.

    Kalau betul ko punya blog..ko punya suka, tak payah nak tergedik2 pomot blog ko kat shoutbox orang ye.Tagih orang datang komen,suh datang bw,mintak klik nuffnang.Sindri mau ingat korang takleh idop sensorang.. punca trafik blog korang datang dari bw blogger2 lain.ye la kalau korang sendiri takleh consider dan terima pendapat dari blogger yang lain,pegi la duk blogging sensorang.Men jejauh.. tak perlu idop bermasyarakat!

    Ada kalanya kita kena prihatin dengan orang yg menyumbangkan dana blog dan mereka yang bantu korang tingkatkan trafik blog korang :)

    #haha.berasap aku kejap :P

    ReplyDelete
  30. wanie - boleh je :) biar dorang blajar sesuatu :)

    ReplyDelete
  31. teynteyn - blog teyn ok :) (amik hati dah ni..askim mekdi sudaa :P)

    ReplyDelete
  32. Hani Avni - yeke?kenapa macamtu ye?kalau mudah nak loading,takde masalah sebenarnya.tapi memasing sedia maklum kan..line kengkadang sungguh mengharamkan seperti membiarkan siput khinzir berjalan 4x400 meter berpagar :P

    #sebarang kemusyikilan boleh refer pada otai2 lain :)

    ReplyDelete
  33. Ungu Violet - sekadar berkongsi ilmu dan pendapat :)

    ReplyDelete
  34. hatikubaik - haha.sangkut tang mana bro?tapi aku takde la widget bling2 macam dorang pasang :) takpe2 aku try adjust ye :)

    ReplyDelete
  35. simanis - haha anak murid dia..tapi aku lembut hati sikit.dia lagi kasar :) aku ni lembut hati macam abg dani (harazdani)

    ReplyDelete
  36. Puteri Ksih - awak blacklist..mknanya awak banned ke ape?sy ada banned ip address 2 blogger haritu sebab post iklan kat shoutbox, tapi yang turut kena tempias si ammboi.sian dia ngadu kat sy,tanya sebab ap sy banned ip address dia.haha

    ReplyDelete
  37. CikKiwi - hehe adalam pertimbangan.bukan awak je yang komplen macamtu.haha :D

    ReplyDelete
  38. heee~ terkena kat hidung plak yang pasal lagu tu. lagu pieQa ada kat bawah sekali, ada button pause tau. boleh tekan bila2 masa. hik3!

    *riso lak takut orang laen ta jupe bnda alah yang duduk terposok kat bawah tu (0_o)

    ReplyDelete
  39. cik pieqa - haha tau je.tapi selagi ada button pause atau stop,tu tarahal la :) ni teguran pada mereka yang tak letak widget player macam tu je :)

    ReplyDelete
  40. setuju sangat ngan awok....soley...soley....

    ReplyDelete
  41. setuju dengan en.afzal...

    kadang hilang sabar juga pergi blog yang beratttt ni...loading lama sangat, sekali tu dia, macam2 ada dibubuh semua bagi meriah..

    JAM? dekat tangan ada, dekat lappy ada, tu dok lekat kat dinding ada.

    LAGU? okok..lagu mungkin menggambarkan jiwa si pemilik..tapi tak perlu letak la kot, kadang2 kita ni dok open new tab banyak2...kata nak pecut BW..hihi... sekali telinga terkejut,sana lagu,sini lagu...

    MEN NYOROK2?? Haa...yang dok sorok2 senang jumpa takpe, yang tak jumpa?? kene sorok dek hantu agaknya..hihi..

    KOMEN??? haaa..banyak sangat da komen ni....hihi..daaa....

    ReplyDelete
  42. awak..blog awak cantik la.. nice.. follow la saya dulu.. nanti saya foollowww awak blk k?

    ayat macma tu yang bikin panas deyyy.. haha..

    sama la, aku pun sakit gak bukak blog ada lagu, dengan laptop sakai otai nye.. smpai jem laptop aku, padam terus kadang2 tu.. potong stim aku nak bw.. tapi tu la, biasanya blog laki mmg aku tak pernah ada masalah la..


    http://www.iefwatsahaja.com

    ReplyDelete
  43. AIEN NOT ALIEN -haha betul2 :)sabo je la kan?kan?haha

    ReplyDelete
  44. ifwat SAHAJA - aku sokong.lambat loading,aku pangkah.aku try bukak lagi (sebab kesian) tapi kalau lambat gak..diada maaf bagimu.haha

    ReplyDelete
  45. hahaha..terbaikkk lahh! banyak mengajarr :)

    ReplyDelete
  46. i rasa org yang suruh i follow dia siang tadi, patut read ur entry la en afzal.! huhuhu.=)

    ReplyDelete
  47. Haha aiNa.u should do dat.haha :D

    ReplyDelete
  48. hahahha oke aku setuju 200 peratus dengan semua fakta2 diats nk2 lak y part folo me,i folow u back hahhaa

    ReplyDelete
  49. haha cik pha.so folo me..i'll folo u.haha :D

    ReplyDelete
  50. sekali harung senang cerita.haha :D

    ReplyDelete
  51. Pergh...bagus2..n3 yg bermaklumat..hehe (^_-)

    ReplyDelete
  52. ~~miss tempe~~ - sama2 menegur la ye :)

    Cik Ice - hehe.bermaklumat la sangat.ngalahkan internet.haha

    ReplyDelete
  53. suke post ni. TERUNGGUL. hehe. ;p

    ReplyDelete
  54. honeybeesyue - wah TERUNGGUL?tak hengat.haha

    ReplyDelete
  55. cube berfikir sekejap..
    penah x ae aku tulis kat shoutbox owg 'polo me back'..hrmmm....
    macam xde dlm memori je..mungkin la xde kowt...tapi cam best je..teringin lak nak wat..:P

    polo me back!!!ahaha

    ReplyDelete
  56. sy suka artikel ini terutamanya yg bab yg tinggal iklan dan Folo Saya, Saya Folo Awak Balik. byk ada kat blog sy.....

    tp sy dgn selambanye buat tak layan....

    sorry klu ada sape2 kat sini pun terkena benda yg sama......

    ReplyDelete
  57. bila bukak tab banyak2 , macam2 lagu keluar . adoyy .

    ReplyDelete
  58. huh first time datang sini nih baca artikel ni

    ReplyDelete
  59. titew shukewww entry neh.hahaha~ mmg tergeliat lidah :))

    ReplyDelete