Apa Genre Blog Korang ??

4:35 AM

Assalamualaikum


Selepas berhempas pulas aku mengedit template, akhirnya berjaya jugak aku menyiapkannya. Aku suka template ni sebab warnanya, tapi agak cacat sikit dengan latar belakang berbunga tu. Jap gi kompom2 ada yang mengutuk aku jambu la, dalam hati ada taman la. Hehe. Aku tukar template ni pun sebab ada yang merungut entry aku tak update dalam bloglist dorang. Setelah mendapat pandangan daripada taiko2 blogger yang lain, dorang suruh aku tukar template. Nah, korang tengok balik.. entry aku dalam bloglist korang dah update tak??


Ok back to the main topic. Korang dapat agak tak apa genre blog korang? Sebelum korang start berblogging, apa yang korang harapkan dan jenis blog macamana yang korang mahu?Ada sesetengah blogger, masa awal2 dulu dia kata nak cerita pasal isu2 semasa, tup2 isu semasa ke mana.. jadi blog hiburan pulak. Dalam sibuk aku bw, aku jumpa banyak blogger yang khususkan pada blog yang bergenre informasi, sukan dan isu2 semasa..senang aku cakap entry berbentuk SEO. Manakala kebanyakan blog perempuan cenderung mengetengahkan blog bergenre personal life dorang. Ada juga blog yang memaparkan gambar2 hasil dari photoshoot, pengetahuan agama, bisnes, gadget, puisi, hobi contohnya seperti memancing, blog berbentuk tutorial, hiburan, resipi, muat turun movie dan bermacam2 lagi. So korang dah tau hala tuju blog korang?




Kadang2 bila aku bw ke sesetengah blog, maaf aku katakan aku meluat bila empunya blog berkenaan obses menghasilkan entry kisah cinta dia dengan pasangan.Yes memang korang tangkap cintan, sehidup semati dan korang la couple yang paling terbaeeek dalam dunia tapi agak2 la kan. Takkan la semua perkara yang korang lakukan bersama korang nak cerita, sampai picit jerawat bf korang pun nak kena buat entry?Adoyai.. Lagi bertambah meluat bila aku tau empunya blog tu budak sekolah. Blog peribadi tak bermakna korang nak cerita pasal kisah cinta korang semata2. Kreatif2 la dalam mengeluarkan entry.


So setelah aku nilai blog aku, aku kategorikan blog aku ni..blog rojak. Tak banyak info mana pon, lebih kepada pengalaman aku. Aku suka mengolah cerita, jadikan entry aku lebih santai dan mudah dibaca oleh semua orang. Aku tak suka terikat dengan mana2 genre. Aku tak nak berat2kan kepala. Aku harapkan dengan entry2 yang aku hasilkan, aku boleh buatkan mereka yang singgah baca tersenyum setidak2nya. So korang pulak macamana?


Last but not least..aku harapkan kita dapat terus berkarya agar kita dapat berkongsi sesuatu dengan pembaca di luar sana dan manfaatkan ia dalam kehidupan kita. Ingin aku kongsikan kata2 semangat dari seorang blogger otai dengan korang semua. Kehebatan seorang blogger bukan dinilai pada jumlah followernya, tetapi keupayaannya menghasilkan entry yang bagus sehingga menimbulkan rasa ketagih untuk terus membaca


P/s : Apa yang aku tau.. aku punya minat yang mendalam dalam penulisan. 
        Terima kasih kepada merahnyamakngah kerana menyediakan 
        platform untuk aku berkarya dan dialah silent reader aku dari aku 
        mula berblogging sampai sekarang :)



You Might Also Like

35 comments

  1. saya ada 3 blog

    - Blog Karya kreatif
    - Blog Personel
    - Blog Informasi

    Insyallah saya tahu hala tuju blog saya...terima kasih untuk perkongsian ini..

    ReplyDelete
  2. owh..Cik Ice punya genre Pasembor Spesel.. *Peace*

    ReplyDelete
  3. hyep !! smart blog afzal..seriously !!=)

    perkongsian info amat diperlukan berbanding bercerite bnde xmasuk di akal..

    peace yaw !! =P

    ReplyDelete
  4. blog aku cerita suka hati je...campur-campur, mostly banyak pasal pengalaman je.
    u/p: memang ko punye entry xupdate la kat blog aku..aku pun tak tahu kenape

    ReplyDelete
  5. blog aku pun dah jadik rojak internasional dah hahahhhaha

    ReplyDelete
  6. sokong mohammed faizal.!! (^__^). blog kita cerita kita. blog aiNa memang blog rojak. mostly cerita aiNa based on my life n experience...

    ReplyDelete
  7. blog saya pun dah jadi blog rojak...hahahaha

    ReplyDelete
  8. Cik Kuntum - hehe terima kasih.So maknanya blog cuma terbahagi kepada 3 je?Sama2 kita berkongsi sesuatu harini :)

    Cik Ice - passemboq spesel?haha tu mesti mantap tu kan?spesel tu tang mana tu?hehehe

    ♥Aien Najwa♥ - trimas.penat bertungkus lumus semalam mengedit.hehe.yup blog informasi sangat bagus untuk dikongsikan bersama2 :)

    Mohammed Faizal - haah blog kita sama.aku rasa aku lebih sesuai dengan blog personal, ntah aku suka bercerita.Aku tak pandai sangat bermain dengan fakta.Aku sesuai jadi penglipurlara.hehe

    cik pha - hehe blog rojak ye?samala kita :)

    aiNa yaZiD - yep sama jugak ngan blog afzal.blog rojak.kebanyakannya jadi blog rojak kan?

    puteri kasih - hehe rojak pon rojak la, tp ada informasi kan puteri :) blog awak ada banyak menu masakan.hehe

    ReplyDelete
  9. Aku suka warna ko ni Afzal...kali ni ko memang bijak mengadun warna...tapi...flowery okkkkkkkkkkkkkk...awwwww mak tengok jatuh cinta akakakkak...

    blog aku pun blog rojak...tapi aku x syok sendiri...aku x picit jerawat buaya fren hokeyyyyyyy...geli!!!

    ReplyDelete
  10. opsss jambu beb! tapi suka warna n simple je..cuma nak betol2 ikut pilihan hati bukannya ade kan..so far ok lah!

    ReplyDelete
  11. wow template baru. just nice :)

    ermm blog sy..cOntentnya juga rojak. sy menulis sesuatu yang kdg2 xdapat nak luahkan kpd org..jd menulislah jawabnya..

    kdg2 menulis dgn tulisan yg berat dan padat..biasanya simple dan pendek2 saja..

    walaubagaimanapon, cara penulisan kita adalah cermin diri kita as bloggers.. kalo serabut penulisannya,maka serabut jugalah otaknya.. xgitu?? kehkeh

    ReplyDelete
  12. ngeee~ blog rOjak/ blOg picisan.. huhu

    ReplyDelete
  13. yup.! sebab masing2 suka jadi penglipur lara..(^_^). bdw, cantik warna blog nih.! ada flower2 gituw.

    ReplyDelete
  14. blog aku genre seram zal..kalau tak caye cube gi tgk...seram tak..hahaha

    ReplyDelete
  15. wahhhhhh...!! SANTAI BERSAMA AFZAL... kikikikiki,, terrbaeekk bro..!! teruskan berkarya.. hasilkan penulisan ko yang mcm nih.. kekalkan.. ko ada pembaca ko sekarang.. tak payah kira bilangan follower sbb ada pembaca kita yang tak follow pon blog kita..

    tahniah di atas penukaran template yang errrrrrrrrr.....

    JAMBU..!! kah kah kah.. gurau eek,, background boleh ubah beb,, lex arr..

    ReplyDelete
  16. blog aku lak blog cendol... bole?? lalalalalaa

    ReplyDelete
  17. blog aku jengre ntahapahapantah ....aku tulis apa yang aku lihat...apa yang aku dengar dan apa yang perhati ...

    blog aku nampak rock tapi cool ..kah kah..

    cantik blog ko ni bro ..pahni ramai r awek2 lepak2 sini ..huhuhu


    excellence!

    ReplyDelete
  18. simanis - ko suka warna aku?warna aku sawo matang je pon.haha.haa tu la pasal ada bunga2 kat belakang pulak.tapi sedap mata memandang, sedap lagi bahu memikul.hahaha

    Cik Azizah - haah betol2.den ni blom hebat nak bermain ngan coding.masih merangkak bertatih lagi :)

    ReplyDelete
  19. Cikgu Jaja - haha saje nak ubah selera :) sebab mintak pendapat blogger lain,kalau pkai blogspot punya template..berat.tu yg ubah :)saya sokong apa yang cikgu kata,cara penulisan kita melambangkan peribadi kita :) nice2

    Cik Diana - Blog rojak awak tu tak bermakna blog picisan.Ada banyak lagi blog2 yang lagi sampah..yang tak tau hala tujuan.Tak tau ape jenis entry yang dikeluarkan.Untuk mendapatkan entry yang bagus..kena rajin membaca entry kengkawan lain :) dan alert dengan perubahan sekeliling kita :)

    harrazdani - kahkahkah.saya suka cerita hantu blog bro.sangat2 memberi ilmu yang bermanfaat :)

    wan_cikgumuzik - trimas bro.aku appeciate bila smone macam ko menghargai penulisan aku yang masih baru ni..sebab mungkin aku banyak belajar dari bro.yela anak murid mana yang tak rasa terharu bila cikgunya memberikan kata semangat :) trimas2 :)

    umi - tak boleh nak msuk blog ko, ada virus la :( cendol pon cendol la,janji ada beri manfaat pada blogger lain yang datang berkunjung :)

    hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock - haha bila aku jmpa cikguwan haritu,dia suka ngn trademark ko EXCELLENCE.hehe

    nop!aku pengikut blog ko.blog ko sangat bagus..cara ko menyampaikan entry tu sangat jelas dan penuh ilmiah.apa2hal tahniah bro sebab aku nampak hala tuju blog ko :)

    ReplyDelete
  20. sama la...

    blog rojak buah campur2..hehe

    terasa nak jiwang..terjiwang la pulak..ehheh

    ReplyDelete
  21. ILA HonEyBuNNy - kalau menjiwang tu, masuk kategori sirap bandung.kat sini panggil air luv u.haha :D

    ReplyDelete
  22. err.. dekat dashboard still tak tukar entry latest. dekat sidebar pun tak.. still 'housemate aku macam haram' 3 months ago. cantiklah jugak tempalte baru, jiwang jugak .hahha..

    abg afzal tak payah la baca blog budak sekolah tulis sal euw2 cinta2 ni. tu hak diaorang.. setiap orang ada cara sendiri n pendapat sendiri. err.. peace. hhaha

    ReplyDelete
  23. EKIN - hehe tu la tak baca pon :) baca yang berkenaan je.takde sebab nak jaga tepi kain orang lain.tak baik untuk kesihatan.haha

    haa ni tema template diluah mati mak,ditelan mati bapak.haha :D trimas2 :)

    ReplyDelete
  24. tak baca tapi tawu. hebat2 .hehe. blog ekin tak kan? hhhaha.
    oke lah template baru. ekin keja gelak sorang2 ja. tp serius cantek. lg canttik kalu rocker cam cikguwan yg buat. hahha. kan2?

    ReplyDelete
  25. EKIN - Ha tu la pasal bila letak tajuk lain,entry plak ke laut.haha.Tu sebab terbaca je :)

    ekin punya?buat masa ni ok lagi, setakat sikit2 masuk bab cintan2 tu tarahal la.bercerita dan menggedik ada beza ok :)

    haha afzal tunggu gak kot2 cikguwan nak kutuk..tp dia kata ok :) so kira approve la tu.hehe

    ReplyDelete
  26. afzal, pas kak lang shout baru baca en3 neh...besh, nnt wat en3 membalas plas ye...hahahahaha...nnt tgk belog kak lang, han hentam afzal plak sbb en3 neh...

    ReplyDelete
  27. kak lang - hehe yep suda baca.nice2 :) aku pon terbaca je, bukan aku nak sangat amik tau kisah cintan cintun dorang :) lebih bek aku kumpul setem.haha

    ReplyDelete
  28. genre blog cunndaa rojak mee special..
    uhhh..best tu makan pas terawih...

    suka bunga2 tuu..kehkehkeh

    ReplyDelete
  29. cunndaa - yes suka baca entry cunndaa gak :) rojak pon rojak janji cukup perisa :)

    *baru tau ke i mat bunga?haha

    ReplyDelete
  30. ko rse blog aku genre ape?g la bca dan gtau aku eh..hoho

    ReplyDelete
  31. aku - haha ok2 bagi aku masa esok :) dah lewat malam ni,merajuk plak bantal busuk aku.haha

    ReplyDelete
  32. blog wani kategori rojak buah..hehehe...suma benda boleh cerita n x suka sgt kongsi pasal life wif bf...t owg nyampah sbb wani pn nyampah owg wt entri sal 2...btw cntik tw template bwu even ader bunge2...:)

    ReplyDelete
  33. wany azmy - hehe samala kita kan :) nak bercerita pasal personal life, pasal pasangan tu tarahal..tapi kalau dah sampai tahap gedik mak limah tu.. muak jugak la kan :) sometimes org nak gak tau pasal kita dan pasangan :)

    ReplyDelete
  34. salam...

    blog sy pun kategori rojak..macam-macam entri yang mana sy fikirkan sesuai..

    note:blog awk masih blum diupdate dlm bloglist sy..

    tq

    ReplyDelete
  35. RozSyah - ye sama la kita :)

    *hmm..samala ngan bloglist orang lain.tak update.ai tak tau ape kes :(

    ReplyDelete