'> Blogger Ni Memang Baik Hati | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Saturday, August 20, 2011

Blogger Ni Memang Baik Hati

Assalamualaikum,


Salam 20 Ramadhan :) Masih lagi berpuasa ke?So bagi mereka yang 'terpaksa' tidak berpuasa tu kan, nak buat macamana. Tu dinamakan rezeki. Rezeki2 jugak, tapi adab tetap kena jaga. Tak perlu la korang pegi melantak depan orang lain yang sedang berpuasa, tak payahlah gigih sangat korek hidung tu macam tak pernah korek sebulan dan takde siapa mintak korang buat iklan percuma.. teguk air depan khalayak ramai sambil sebut ahhhhhh! Leganya. Meh sini aku dengan senang hati memijak korang sampai waktu berbuka!


Hehe bunyi macam ganas je kan nak pijak2 orang? Aku tek sekejam tu, aku ni kan baik hati (baik la sangat) :P Sebut pasal baik hati ni, aku nak bagitau pasal seorang blogger Kuantan yang baik hati. Sangat baik hatinya sampai hari Rabu yang lepas, masa kita bercuti sambut nuzul Quran.. dia masakkan lauk berbuka untuk aku. Haa.. Baik kan??


Aku kenal blogger ni pun ada dalam 2-3 bulan je kot. Tapi dia memang sempoi. Lately blog dia banyak entry pasal menu masakan. Aku mula2 tu sesaja je mintak dia masak untuk aku..nak gak rasa air tangan dia kan. Tengok macam sedap je dalam entry, kot2 la indah khabar dari rupa. Nah! Rabu tengahari dia kontek aku kata nak bagi lauk. Aku ingatkan sejenis lauk je..rupa2nya dia bagi complete dari kurma sampai ke pencuci mulut!! Superb beb.. memang superb!!


Petang Rabu tu dia datang opis aku ngan family2 dia sekali hantar lauk. Dia dah inform aku awal2 jangan bawak kamera, sebab dia malu. Kahkahkah :D gedik okeh! Bila aku keluar tengok dia tersipu2 malu.. kontrol ayu macam orang tahan kentut ada.. macam orang tengah terselit spender pon ada :D Hahaha. Adoyai. Risau gak ngan suami dia..tapi suami dia sporting :)


Lauk gulai udang masak lemak, sayur campur (banyak sotong), tempoyak, 
ulam, caramel ngan kurma :)


So blogger ni memang baik hati.. hati dia sama baik macam aku punya :P Korang sure kenal blogger yang terkenal ngan ayat dia Walau Tak Cantik, Tapi Manis. Haa kenal tak? Tu la dia Cikgu Syima aka Simanis :) Untung kan kalau kita berblogging. Selain kita buat kawan..kita boleh gak dapat lauk :) Memang betul la masakan dia mantap!!! Kalau baik hati lagi, hantar la lauk kat aku lagi ye. Hehe


P/s : Sebab gembira dapat lauk free, malam tu gak kitorang pegi pasang
         lampu lip lap!! Kat taman tu rumah bujang kitorang je yang ada
         lampu lip lap,orang lain takde. Haha :D


46 comments:

  1. arghhhhh..pose pose pose..boleh tergugat iman ak..hahaha

    ReplyDelete
  2. wah sedapnye

    untung dapat makan free . heheh

    wah . dah pasang lampu liplap .

    hehe

    :)

    ReplyDelete
  3. humahaaaai....

    memang rezeki turun smp ke opis haha..

    smg ada keberkatan buat sis yang rajen memasak. :)

    ReplyDelete
  4. Syiok abes nie..waaa, memang aieN tabik spring la ngn afzal..(~_^)..
    rezeki melimpah2 tuuuu..hehe..best nyer dpt rase masakan kawan dari blog sendiri..seriously, memang best..=))

    p/s : xbolei kua berbuke la afzal ptg nie..aieN ader kt kampung sebab amek pengesahan konvo..sangat2 kelam kabot..mak call ptg smlm..mlm td troz gerak..

    ReplyDelete
  5. rezeki di bulan ramadhan..
    memang best...nampak sedap..hehe.. untunglah dia..^_^"

    ReplyDelete
  6. waaa cedapnyaaa,...tap,..tap,..tap,..air liur meleleh,..haha,..

    nak suh dia antar kat kina gak la,...hehe

    ReplyDelete
  7. wahhh untung ohh dapat masakan free..haha..kalo hari2 camtu kan best..

    ReplyDelete
  8. "untung kan kalau kita berblogging, selain kita dpt buat kawan, kita boleh gak dapat lauk " hahaha.gelak sebentar

    ReplyDelete
  9. jelesnyer, sape xknal simanis tu...hihihi rezeki2,macam2 care rezeki tu blh dtg....best la cmni.:)nice post....

    ReplyDelete
  10. wawawa.. sedopnye... free gitu..
    erm.. pasang lampu lip lap2 dah...
    semangat raya nampak..=)

    ReplyDelete
  11. wah rezeki2
    complete semua ado
    ayor xde ke...hehehehe
    mau demand lg ye dak

    ReplyDelete
  12. perghh...dapat makan free lagi...pandai hang ayat dia...

    ReplyDelete
  13. pamie - haha takkan tergugat kot?aku tau iman bro mantap.hehe

    ::ini belog saya . cinta hati saya:: - lampu liplap tu harus je,yang wajibnya pose kena penuh.huhu

    Rain - tula moga murah rezeki dia satu keluarga kan? :) Amin

    ♥Aien Najwa♥ - haha yang g tabik spring kat afzal nape?haha :D tak de la cikgu syima yang nak bagi,afzal amik je :) haha tarahal la tu :) semol de pises :)

    AIEN NOT ALIEN - untung2.so pas ni ANA plak la turn bagi lauk.haha

    ChaCha - awak bila lagi nak bagi saya lauk berbuka?huhu

    CikYana(",) - yana plak kena bagi afzal lauk bersahur :P

    milo - kalau dapat detect ramai blogger kat Kuantan ni,afzal dah boleh buat jadual amik lauk berbuka kat dorang tiap2 hari.haha :D

    Edina Kasyah - yes opkos :) cuba awak buat macamtu gak :)

    tzmlt converse - ha ape lagi g la mintak kat simanis tu :)

    putry arisa - semanagt tu penting walaupun det poket dah kering habis.haha :D

    el - kahkahkah demand lebih la tu.sampai air minum ngn air cuci tgn pon disupply.haha :D

    Khairil - haha bro penat oo nak ngayat.kalau tak penuh ilmu di dada masakan boleh dapat lauk banyak cenggitu.haha :D

    ReplyDelete
  14. nasib baik dah kawen...klu x kawen lagi si afzal ni dah rembat anak dara org jadi isteri...laen kali pow lagi blogger lain, so dpt byk makanan

    ReplyDelete
  15. woaah~! Memang superb. siap ada desert lagi tuu. Rezeki bulan puasa. (^__^). Lepas ni afzal masak bagi dekat cikgu syima pulak. tak pun bagi dekat aiNa. muhahaha....=P

    hamboi..meriah rumah dgn lampu lip lap lip lap gituu... (^^,)

    ReplyDelete
  16. org berbudi, kita berbahasa, org memberi kita merasa..

    afzal, bila nak bagi lauk nih..hahhaa

    ReplyDelete
  17. betul2...org berbudi kita berbahasa. org memberi kita merasa..~! eh sokong tnZackJ 100%. (^^,)

    ReplyDelete
  18. Mohammed Faizal - haha ko kesitu plak.aku nak makanan je.hehe.ko aku trun Gombak,makesure open table hokey!! :D

    masyiu~ - hutang emas boleh ku bayar, hutang budi ku bawa mati :)

    aiNa yaZiD - nak bagi dia rasa masakan afzal?aish tak berapa nak yakin la.kang abis dia buat entry kutuk.haha.awakla bagi lauk kat saya dulu, baru sy leh bg lauk kat awk :) umah sy takde pinggan kosong.hehe :P

    tnZackJ - bro mntak la kat cikgu syima tu.lauk aku bujang2an je..telur dadar ngnn kicap pon 2 pinggan aku tibai.haha :D

    ReplyDelete
  19. aiNa yaZiD - ececeh :) nanti aina kena masak la..bagi afzal rasa masakan aina plak :) hehe

    ReplyDelete
  20. haha..boleh2. datang la rumah~! penang aje pun. Tak jauh la...(^^,)

    ReplyDelete
  21. aiNa yaZiD - halamak tak pernah masuk penang lagi ni :D pos tak blh ke?hehe

    ReplyDelete
  22. haish, masuk la sekali sekala..(^__^). pos.? takut tak sempat sampai ke afzal makanan da abes. huhuhu..

    ReplyDelete
  23. Gulai lemak kuning udang okkk...jangan cakap nama dia tunggang terbalik...hehe...

    cukup2 lah skandal ngan si giler aje ok... ko cari lah orang lain ajak skandal hahaha...

    p/s : AKU MEMANG PEMALU...bukan terselit dot dot okkkk...hehehe...

    raye datang rumah!

    ReplyDelete
  24. huyoooooooooooooooo!!!. untung lahhhhhh!!. lepas ni saya nak hantar lauk la pulak kat pejabat apzal ni...:P

    ReplyDelete
  25. Yela rezeki melimpah..hehe..=))
    betul 2..bile cikgu syima dh bg,jgn ditolak erk..rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicarik..Yuhuu..Muahahaha..=D

    Okei..tarahal ey..baguih naaaa..hehe..

    ReplyDelete
  26. aiNa yaZiD - entah bila la nak msuk penang.kena tunggu g kursus ke sana kot?susah2 tggu turun serdang nanti je.hehe

    simanis - ala janji ada bunyi udang tu pon dah okeh.haha :D yeke?umah ko pon aku tak tau.insyaAllah kalau datang kad jemputan aku sampai yek.hehe

    cik kiwi's - wah kamu pon mau bagi lauk?alhamdulillah rezeki jangan ditolak..musuh jgn dicari.tak gitu? :P

    ♥Aien Najwa♥ - tak pernah tolak.org bagi afzal terus amik.haha :D yep tarahal pon :) kasi settle benda yg penting2 dulu ea :)

    ReplyDelete
  27. hah, turun serdang memang takde hal.~! tapi kalau dekat serdang memang yang ada lauk tunjuk2 aje la. takpun MB dalam upm. (^^,)

    ReplyDelete
  28. perghhhh

    cayalah. ade org masakkan.
    seronok2

    ReplyDelete
  29. nak jugop gulai udang tu ehehehe

    ReplyDelete
  30. uh..baru taw cikgu syima dah kawin..kah3..:P

    caramel tu feberet saye woh..slmat tgk mlm..^^

    ReplyDelete
  31. aiNa yaZiD - MB tu hape?pernah masuk jenjalan dalam upm :)

    i am S!L4H.. - opkos sangat seronok :) lagi2 kengkawan blogger sendiri :)

    mankete - tu la man,ayat ko tak cukup power rangers lagi.bebanyak menuntut ngn cikguwan.hehe

    cik bulan - haah cikgu yang ada anak 2 :) caramel tu sedap,tapi telur semata2..ai gemukla den nanti :P

    ReplyDelete
  32. MB tu marrybrown....=)hah, bagus la penah masuk. Nanti bulan 10 ada pesta konvo Upm, kalau balik kajang singgah la ye, mcm2 ada...(^^,).

    ReplyDelete
  33. aiNa yaZiD - hehe insyaAllah :) MB pon MB la janji awak nak blanje :)

    ReplyDelete
  34. Anak aku 3 hokeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...akakkakka...fail la ko afzal! baik dari segi ejaan mahupun kiraan akakakkak

    ReplyDelete
  35. hahaha...takde hal la afzal~! terpacak kat upm, inform aje. =)

    ReplyDelete
  36. simanis - aku datang situ tak tgk pon anak ko!!aku bukan bukak pusat jagaan kekanak ribena.haha

    aiNa yaZiD - ececeh yeke?hehe insyaAllah :)

    ReplyDelete
  37. hahaha..ye afzal.~! eh2, saya blogger berhati pink..=P =P =P

    ReplyDelete
  38. Kahkahakah! sengal! yg kecik baby...tido mase jumpa ko heheheh

    ReplyDelete
  39. hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock - yes bro hati ko sama baik macam hati aku.haha

    aiNa yaZiD - blogger berhati pink?sy plak blogger yang berhati2 di jalan raya :P

    simanis - haa kira bukan salah aku la kan?anak ko je yg tanak menonjolkan diri.haha

    ReplyDelete
  40. hahaha..smua blogger berhati2 di jalan raya. kalau tak hati2 da lama ke parit wak.!

    ReplyDelete
  41. aiNa yaZiD - kecuali kepada blogger2 yang kejenye mmg membaiki sistem perparitan..tempatnya mmg kat parit :)

    ReplyDelete
  42. huhuhu...yup~! itu memang da tugas mereka..=)

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com