Familiar Tak Dengan Buku Nih ??

10:08 AM

Assalamualaikum,


Sari berita penting. Hehe. Aku suka sebut ayat tu..dari aku kecik sampai ke tua bangka ni mesti tak boleh lari dengan ayat tu. Terpengaruh ngan berita radio RTM yang disampaikan oleh makcik Mariamah Tijo dulu kot. Hehe. Korang yang tak dengar berita mesti tak kenal makcik pembaca berita radio ni :)


Bukan makcik Mariamah Tijo yang aku nak ceritakan hari ni, dan maaf lah ye sesuka hati aku je buat entry. Sepatutnya hari ni Spontanous Thursday kan? Ni tak boleh dikira spontan ke? Aku nak ajak korang tengok dulu gambar di bawah..agak2 korang familiar tak dengan buku nih?


Tak tau?Tak nampak lagi ye?Ha jom tengok pic seterusnya..

Ha..amacam?Dah tau tak? Ni tak menahan..siap tampal gambar IC.Haha


Minggu lepas aku sibuk mengemas buku2 lama kat rumah, tetiba aku jumpa pulak buku aku nih. Ni la yang dinamakan buku biodata atau dalam bahasa omputihnya personal details. Haha. Aku pon ada la weh, korang ingat bebudak pompuan je ke yang buat cenggini? Sepatutnya ada 2 buku, tapi buku biodata budak pompuan dah hilang ke mana..aku pon tak tau. Aku buat buku ni masa aku form 5, yela kenangan sebelum habis sekolah.


Kenangan beb..kenangan. Bila aku bukak setiap muka, tergelak2 aku sensorang. Dengan tulisan yang berwarna warni, tunggang terbalik. Dulu kan suka bermain ngan style tulisan. Sekejap kecik..sekejap besar. Sekali aku tengok dah macam borang nikah kawen plak. Haha. Ucapan tak hengat..panjang lebar. Masa buat kertas esei SPM pun tak sepanjang ucapan dalam buku ni. Kahkahkah. Adoi..lawak2 :D Nama, alamat, tempat lahir, tarikh lahir, cita2, nombor telefon. .tu benda basic yang akan diletakkan dalam buku biodata nih. Korang ada ke?


Ok lagi tu, ada pulak yang letak makanan dan minuman kegemaran, dah tu letak yang halal semata2. Haha. Ada jugak yang nak isi biodata diri dalam buku nih, tapi bila aku tengok.. semuanya rahsia. Haram jadah!! Baik takyah letak macamtu kalau semuanya nak dirahsiakan. Mengabiskan mukasurat aku je :) Aku paling suka amik biodata bebudak pompuan.. dorang ada tinggalkan nombor telefon. Lepas tu ayat jiwang tak hengat !! Time tu la kita tau sapa admirer kita..hehe. Best weyhhh !!


Alahai semua tu tinggal kenangan semata2. Tapi kenangan tu la yang akan aku bawak sampai hujung usia aku. Walaupun benda tu nampak remeh pada kita, tapi stil ada nilai untuk kita kongsikan dengan anak2 cucu kita nanti. "Haa tengok kawan atuk ni.Dulu dia kata nak jadi angkasawan.. tup tup la ni jadi posmen. Hahaha !!" Seronok kan bila kita ditinggalkan dengan secebis kenangan seperti ini. Rindula korang semua :)




P/s : Aku nak amik biodata korang. Jangan lupa letak makanan kegemaran tau. Haha ~

You Might Also Like

40 comments

  1. haha..teringat plak masa skolah2 dlu
    nak mintak biodata2 bagai, cam artis plak..heeee

    ReplyDelete
  2. hahaha...sy ada gak buku ni...tapi tak ingt dah mana letak sbb bnyk sngt pindah randah kan..

    ingt masa skolah rendah smpai ke menengah rajin buat mintak biodata kawan2 ni..mmg kenangan terindah la..hahahah

    ReplyDelete
  3. hahaha..masih ada buku ni di rumah..lucu bila baca balik..kalau letak nama samaran, ya ampun punyalah banyak nama samaran tu

    letak lagi artis kesayangan, sikap dibenci, makanan kegemaran, moto hidup..hahahah

    ReplyDelete
  4. hahahhaha..jgn ckp time skolah...masa keje kat klcc 4-5 thun lepas pon...mama still suwuh diowg tulis..hak;z.....

    ReplyDelete
  5. hahahah smlah dulu2 ms sekolah ada je buku biodata ni..mmg ketip2 je semua siap ngan lukisan ..then lekat2 gambo artis lah itu lah...ntah mn dah buku tu...

    ReplyDelete
  6. nasib den tak ado buat mcm nih..tapi ado baco org lain punyo..
    kalau skrg baca mmg lawak dolll

    ReplyDelete
  7. bende2 femes bile nk ngorat la..kalo laki nk ngorat pompan, confirm soh bg biodata..pastu,laki akan balas balek..yela, zaman skola kn mende handphone nk canggih2..mknan kegemaran, sumer2 2 pompan la kebanyakannyer..kelaka pulak bce entry afzal dengan ingat kembali zaman time aieN skola..
    bdw..nice entry..huhu..

    ReplyDelete
  8. haha
    teringat zaman sekolah dulu
    smpai sekarang masih simpan lg buku biodata tu tau

    ngeeeeeeee
    siap tempek gambar lg

    ReplyDelete
  9. aku pun ada lagi benda neh! sayang gila nak buang. huhu

    ReplyDelete
  10. sy pun ada jugak buku ni ms form 5..hihi...

    ReplyDelete
  11. yup..sye pon ada..=)
    tapi skunk..owang dh x guna sangt kan...
    cam kad raya..lama2 lupus lak..skunk kan owang ramai wish guna FB, TWTTER, sms pon boley~~~

    ReplyDelete
  12. biar muke nampak ganas dan gempak tapi biar kat dalam hati ada taman bunga

    ReplyDelete
  13. yaw...! teringat kenangan dolu-dolu. huhu, sampai skrg pun aiNa still simpan buku biodata masa skola2. ada sentimental value tuh!(^__^) rindu giler bila flashback.

    ReplyDelete
  14. haha..sama la..kat rumah ada banyak koleksi buku biodata...

    siapa ada list "kawan Baik" " Kawan Biasa" hihi..baca balik geli hati..

    tapi kenangan tu semua, harta dunia kenangan kawan2 sekolah..huhu..

    Makanan Kegemaran : Masakan Mak ^_^"

    ReplyDelete
  15. adoii mengimbau kenangan betul lah. aku rasa budak dulu2 mesti ada buat benda ni. lagi satu, kalo nak mengorat mesti mintak biodata kan. haha. buku2 biodata aku tah mana hilang tah. sayangnya.

    ReplyDelete
  16. fuh...jiwang siot.. kembali terimbau kenangan lama plak dh...

    ReplyDelete
  17. nostalgia tu.....tp sayang biodata budak perempuan nyer hilang...;(

    ReplyDelete
  18. nostalgia tu.....tp sayang biodata budak perempuan nyer hilang...;(

    ReplyDelete
  19. cha pun ade lagi buku ni..hahhaa..mmg lawak ingat balik...

    ReplyDelete
  20. Yan Scards - kahkahkah.sekarang dorang dah jadi artis tak?hehe :P

    RerameUngu - saya pon nasib baik ada lagi.tu pun dah lunyai.kehkehkeh

    kay masingan - kahkahkah tak boleh belah.btol2 ada moto hidup..tak menahan tol.haha

    hUnnEE a.k.a mrS cAun - alahai.adeh dah besar panjang pon buat lagik?haha.so ape inti dalam?stil guna benda yang sama?hehe

    el - haha amboi siap ketip gmbar retis tu??kira artis idola la yek?haha

    apek poyo - tu la ekau tanak buek.bek ekau stat blajar skolah rendah balik,dah tercapai misi ado buku biodata baru balik ke umo skarang.haha

    ♥Aien Najwa♥ - ingatkan nak buat cerita sedey..terbikin entry klaka plak ye?haha.yes mengimbau kenangan nih :)

    CikYana(",) - haha yana tempek gambar sape plak?artis pilihan minggu ini?hehe

    Fathiah Hamim - eh jangan buang.kalau tanak jual kat apek suratkhabar lama :P

    RozSyah - yeke?kita bukan satu skola kan?kan? :P

    masyiu - haah sekarang rasanya dah takde..kacuali buku kehadiran pelajar dan kad laporan murid je yang masih kekal :P

    Mohammed Faizal - heh ko cakap orang.tengok2 ko lagi teruk dari aku.mat bunga!!haha

    aiNa yaZiD - haah aiNa..bes kan sesekali tengok balik benda2 cenggini.memorable betol :)

    AIEN NOT ALIEN - kawan baik,kawan biasa??perghh kalau sekarang isi..sentap sy.haha.tak tau tergolong dalam kawan yang mana satu.

    makanan kegemaran - makanan free :P

    Miss Y and Her World - haha mintak biodata tu biasala,alasan nak kenal ngan lebih rapat kan?wah2 miss y pon ada?tak menahan tol.haha

    ammboi - jiwang karat ka bro?dulu tak ada buat satu ka?haha

    harrazdani - hahaha kalau ada pon bro dani, semua dah jadik mak orang sekarang.buyut memasing.haha

    ChaCha - kehkehkeh.awak pon buat gak?sekolah menengah ke?klaka kan bila baca2 balik.hehe

    ReplyDelete
  21. miss lyzeer - boleh mintak biodata?jangan lupa isi makanan kegemaran, minuman kegemaran dan moto hidup ye.haha

    ReplyDelete
  22. haha..memang kenangan la buku bioldata nih. masih ada simpan satu kat dalam almari. :)

    ReplyDelete
  23. kenangan tu.. syiela pun sampai sekarang still ada... rindu2 je jengah jugak buku tu

    ReplyDelete
  24. bukan tempek gambar yana lah

    kawan2 yg tulis biodata dlm buku tu tempek gambar dorang..HAHAHA

    one of the sweet memory..right?

    ReplyDelete
  25. masa sekolah dulu memang banyak kenangan la.. haha.. yela, masa tu berutus2 bidata, berutus2 surat..nak main henset, masa tu mana mampu lagi nak beli, mahal sgt.. surat jela jadi penghubung.. siap bagi biodata penuh lagi tu kat awek idaman..hahaa

    ReplyDelete
  26. kalau nak citer psl kenangan ni, mmg selalu buat gile gelak sorg2, boleh gak wat eksiden, bahaya gak... tp camtu la... ari tu aku jumpe membe yg da 13 tahun xjumpe... mak aih.. dpd kul 9 mlm, smp kul 4.30 pagi xabes lg,tdo dl,bgn kul 10 pagi sambung lagi cerita smp pkl 2 petang, tu br jumpe sorg, klu jumpe reramai?camne?

    ReplyDelete
  27. Mengimbau kenangan..trend dulu2..beli buku bukan nak buat salin nota..pakat2 kumpul biodata ngan ucapan..huhu
    ~Rindu zaman sekolah dulu..~

    ReplyDelete
  28. buku biadota sy tah hilang kemana tah.. tp tang mariamah tijo tu still segar dlm ingatan.. hehehe

    ReplyDelete
  29. haha..dan2 bulan g carik buku biodata tu..hahaha..banyak jilid lak tu..haha..

    tapi ingat lagi dulu buku biodata bulan kena curi nagn budak laki (masa skolah rendah)..habis maklumat2 ilang..gerammm oh..dahtu sekor2 wat muka heaven xnak ngaku..coih..=.=''

    pastu kalo ruangan kwn baik kwn jahat tu lagi lawak..siap ade tmpat kosong lagik..:D

    ReplyDelete
  30. HAHAHAHA...pelangi ada buku cam gini dalam 3 4 buah tau.penuh dengan biodata kengkawan. haishhh! rindu plak zaman bebudak dulu:D

    kemain kan tulis segala jenis kegemaran..makanan minuman lah..haha =D pastu pen mesti semua warna nak tulis..ada yang lukis2 bagi yg kreatif:)

    HAHA :)

    ReplyDelete
  31. hahahah..geli la pula bila teringat zaman2 sekolah rendah dulu..ramau yang ada buku2 mcm ni hahah

    ReplyDelete
  32. Zeeqa ~ Ajie - rata2 semuanya ada kan?hehe

    CikYana(",) - haah btol2.memory remain and never end :)

    syiela - ada ke?tgk2 mak awak dah buang.huhu.sadis2 :P

    ifwat - kahkahkah.tak menahan.yang ko pi bagi biodata kat awek tu..macam nak apply koje je bunyiknya.haha :D

    alongxp - humang aih..lamanye borak?tu jumpa citer pe je?haha mesti banyak idea nak borak2 kan??hehe

    Cik Ice - buku korang pun rasanya bukan macam buku saya kot?buku bebudak pompuan lagi fancy2.cantik.saya punya buku men redah je tu.pembalut buku pon dari majalah ujang.haha

    hyz - haha ko ni mariamah tijo plak peginya.kehkehkeh

    cik bulan - pergh memang jaat.siap letak ruang kosong untuk kawan baik..kawan jaat tu.haha.tapi nak buat macamana kan mel..citer dulu2.jangan buat lagi sekarang ni dah la ye :P

    laskar pelangi - haaa betul tu wanie :) tulisan, lukisan la, pantun..ai ntahapehape..macam sarkis je.haha

    ZouL - hehe ramai2..bro ada gak ke?mana la tau dulu sekolah2 dalam hati ada taman?haha

    ReplyDelete
  33. yup.! sngat best. (^__^)zaman skola memang banyak kenangan tercipta. nak meniti alam dewasa la kata kan. hehe.

    ReplyDelete
  34. aiNa yaZiD - haha ayat tak menahan.meniti alam dewasa ye?hehe :P

    ReplyDelete
  35. hahaha. =P ayat novel nih afzal.!

    ReplyDelete
  36. mmg ar... dulu sebelum aku pindah, die best pren aku,yg xtahan tu ayat die, "lpas ko tinggalkan aku"(maksudnye aku pindah), bini siap ckp,mak aih ayat cam org kapel... hahaa

    ReplyDelete
  37. alongxp - haha.teman tapi mesra la tu.makan sepinggan, janji bukan tdo sebantal.hahaha

    ReplyDelete