'> Nak Beli..Buatlah Cara Nak Beli !! | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Sunday, August 14, 2011

Nak Beli..Buatlah Cara Nak Beli !!

Petang tadi sebagaimana yang aku shout kat korang, aku keluar pegi buat2 tanya harga lauk kat makcik bazar.. walhal aku tak beli pon. Sesaja je aku nak buat cenggitu, sebab kalau makcik2 tu bijak.. dia takkan marah sebab dia tau aku sedang menguji tahap kesabaran dia. Dia sepatutnya berterima kasih lalu bagi lauk free kat aku sebab aku membantu dia menambahkan pahala di bulan Ramadhan ni. Eh aku tak buat macamtu pon.. aku sesaja je shout cenggitu :P




Korang pernah kena marah ngan makcik2 yang meniaga tak? Contohnya korang ni sibuk2 menanya harga.. setiap lauk korang tanya, bahan2 yang digunakan laa.. last2 korang tak berminat pulak nak beli. Atau korang kata nak jalan2.. pusing2 dulu. Ada tak korang kena sindir atau marah ngan peniaga2 tersebut?


Aku belum pernah lagi sebab bila aku menyinggah, aku kompom2 beli. Tapi kengkawan aku yang jenis kekwat, memilih.. selalu je kena perli. Pada aku apa yang kedua2 pihak tu buat memang tak patut. Kenapa? Meh aku nak jelaskan. Kita sebagai pengguna memang ada hak memilih, tapi sekiranya kita terlalu beri harapan pada orang.. dan tiba2 kita hancurkan harapan tu..apa perasaan dia?


Kita belek2 lauk, tanya macam2.. makcik tu pun bukan main la layan kita dengan harapan kita akan beli lauknya. Gaya, ekspresi..dengan tangan pegang senduk angkat2 lauk memang penuh gaya nak membeli, tapi last2 pulak kita kata takpe la makcik.. lain kali lah. Ai luluh hati orang tua tu. Tak ke kesian dia? Sekiranya kita ditanya.. katakan saja takpe makcik..saya tengok2 dulu. Sekurang2nya kita tak bagi harapan pada dia.


Then makcik tu sebagai peniaga, tak bagusla sekiranya mengeluarkan kata2 yang tidak elok didengar.. perli2 pelanggan. Mungkin bukan rezeki dia masa tu. Pelanggan ada hak memilih. Apa yang makcik2 tu perlu buat, dia kena banyak bersabar.. almaklumlah pelanggan bukan sorang dua punya perangai. Kena ramah, senyum disamping memasak lauk sedap2, cukup rasa dan hiasan untuk  menarik pelanggan. Ni lauk kurang rasa, mahal pulak tu. Kalau pelanggan singgah nak beli.. bila tanya lauk mak aih mahal nak mam*, kompom2la pelanggan lari betul tak?


So kat sini masing2 kena give and take, nak beli buat cara nak beli.. nak meniaga pun buat cara nak meniaga. Korang pulak janganlah main2.. sekejap nak, sekejap tak nak. Kalau dah meniaga pun asyik nak marah2.. baik bukak pub, jadi bonzer. Haha. Peniaga dan pelanggan saling memerlukan :) So pasni jangan gaduh2 ye :P

25 comments:

  1. yup..kene give n take. Apa yang penting, kerjasama..!! (^_^)

    ReplyDelete
  2. btl2..punah harapan diorg nk tmbh duit..heheh

    ReplyDelete
  3. sama la..
    selalu nya akan beli..
    tak kuasa nak pergi tanya2..
    pilih, bayar and blah..
    :)

    ReplyDelete
  4. tah hape2 je ek..kesian kat orang tua yg berniaga tu..kalau x nak beli jangan la buat macam tu..kalau peniaga tu orang muda x pe la gak..adoi..nak kena tampo tahap seratos sampai berpusing tu..kohkohkoh

    ReplyDelete
  5. aiNa yaZiD - haha macam pernah kudengar statement tu tapi..di mana ya?haha

    ChaCha - sian makcik tu.macamana la tetiba makcik tu, bakal mak mentua dia.haha

    = d = - betul!!nak beli buat cara beli.jgn dok bazir masa.kalau kiota tanak beli,jgn nak mnyemak kat kedai makcik tu.haha

    Mrs.Yie - tampo je kak (kahkahkah akk kalau meniaga, sy tak tau berapa orang dah pegi spital kena penampo nagn wife guru silat,haha)

    ReplyDelete
  6. sabo je la ngan makcik yg kuat marah gitu....sob sob.. :(

    ReplyDelete
  7. hehe aku memang suka bertanya last2 tak beli

    ReplyDelete
  8. kahkahkah..statement pemes tuh. harus lah pernah dgr.(^_^). kalau aiNa, jumpa yang berkenan beli n trus balik..lama2 kat situ wat sesak je. huhuhu.

    ReplyDelete
  9. Hurun Akita @ Ciktika - haah tu la.kalau saya,jangan harapla sy nak jd menantu dia.haha

    Rojak Punya - kahkahkah spesis cam ko ni penyebab makcik2 tu terus piyed.haha

    aiNa yaZiD - haah la kan?mengganggu orang lain yang betul2 nak beli je :)

    ReplyDelete
  10. betol 2..nk beli watla care nk beli..tnyer harge nk buat ape, memang harge sringgit 3 ketul..utk kueh la..mmg muke seposen la if makcik 2 kene cm2..huhu..sian org laen yg sedang tunggu untuk membeli..

    ReplyDelete
  11. tp kadang2 peniaga ni suka main emosi ngan pembeli.....:(

    ReplyDelete
  12. tp kadang2 peniaga ni suka main emosi ngan pembeli.....:(

    ReplyDelete
  13. dua2 kena banyak bersabo bulan pose ni....

    ReplyDelete
  14. hurm..betol2..betol2..mama sokong..mama pernah beli paru lembu...mama tanyer2..dia kata x bley jual 2 henget sbb bla..bla..bla..bla..bla...panjang la citernyer..kena rebus la..cuci air asam dolu la...aper la...
    kita bley trima tp...bley ker ko trima kita punyer ckp plak??....x mungkin kan...ko jer yg nak menang...bak kata diowg..
    ''ko x beli pon..owg laen pon ada beli''..diowg x kesah sowang customer lg..sbb 10 lg yg dtgg tauuuuuu...
    ( wahh panjang jer mama bebl..cam makcik jual paru tuh plak..)

    ReplyDelete
  15. ♥Aien Najwa♥ - haah.siap mintak resipi plak tu.esoknua bukak kedai sebelah kedai makcik tu.haruuu.haha

    harrazdani - main emosi macamana tu bro?tak berapa jelas

    op anaz - haah betul tu :) dua2 kena banyakkan istighfar :)

    hUnnEE a.k.a mrS cAun - haha takpe mama.mak aih sampai dia cerita dari penyediaan makanan sampai makann siap semata2 nak bagitau kenapa paru dia mahal?haha tu baru sorang..kalau ramai customer yang tanya..jenuh la dia nak terangkan.haha

    ReplyDelete
  16. kalau nak beli buat cara beli...orang tu pun letih duk meniaga..

    dan yang meniaga tu pun kena cool...customer ni selalunyer banyak kerenah

    ReplyDelete
  17. kak lang penah jgk kena marah kut, tp dulu la...skrg2 ni xpenah da, sbb kak lang senyum dulu sblum g gerai mkcik2 tu..tanya2 pastu klu xnak, kak lang akn ckp..."xpe la makcik, terima kasih"..haaa, klu hrmat org nnt orrg akn hrmat kita jgk, btol x?!

    ReplyDelete
  18. puteri - haah btol2.kalau tak sanggup nak layan customer..pegi balik layan upin ipin lagi bagus.haha :D

    kak lang -haah betul tu kak lang, bila dtg tu..usha2 je dari jauh.kalau dah berkenan baru kita datang lebih rapat :)

    ReplyDelete
  19. hahahah 2 ar pasai...kawan kami pun ada jugak yg cam 2...tgk jer lauk wah sedapnyer bila mak cik 2 cakap beli ler dik...pas 2 trus jer blah...aloi...sentap toi...kita ler kena senuyum cam kerang busuk...hahahah dah ada jugak yg siap tanya resepi...aloi cam x leh search kot goggle jer....kang kata budus marah lak...hahahaha..lain org len peel toii...

    ReplyDelete
  20. Cik Kasut - haha awk plak yang kena ea?yg kwn awk tu dh blah pulak.haha sadis2 :D so beli ke idak?

    ReplyDelete
  21. aku penah kene dgn mamat jual ayam...aku cakap abg jap lagi saye amik ayam tu, pas tu die sound aku kuat-kuat sampai orang laen dengar, kejap tu bile, esok, lusa? Terus aku patah balik amik ayam tu segera...semua tengok macam aku ni penjenyah

    ReplyDelete
  22. Mohammed Faizal - pergh gile kejam.apsal dia buat macamtu?dia ingat ko nak tpu dia kot?

    ReplyDelete
  23. abg afzal sepatutnya, mewujudkan persatuan makcik pakcik beniaga bazar ramadan. then bagi rules . haha.. baru makcik n pakcik bazar boleh paham. ni yang membeli je paham, takda give and take lah kan.

    p/s : tahun ni saya belum sampai bazar lagi. sebab tak minat tempat ramai cem tu. penin kepala. nanti membazir satu hal.

    ReplyDelete
  24. EKIN - buat kelab kan?selain meniaga..sementara takde pelanggan tu boleh la bermain guli di samping blajar teori2 bermain kayak.haha

    *ah ekau kodokut taik idong masin.hahaha :D

    ReplyDelete
  25. kahkahkah...boleh pulak dpt idea main guli sementara tunggu pelanggan. Main batu seremban la~!! tak penat...tak kua peluh..huhuhu..

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com