'> Seronok Kan Jadi Si Cantik Hensem ?? | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Friday, August 19, 2011

Seronok Kan Jadi Si Cantik Hensem ??

Assalamualaikum,


Its time untuk update new entry. Hari2 aku update entry. Hari2 kena perah otak :) Keh3. Ni aku nak cerita, tadi aku attend jamuan berbuka puasa. On da way balik tu masa tunggu kat traffic light, aku tengok ada mamat ganteng cross jalan. Aku perasan awek yang memandu kereta kat sebelah kereta aku usha mamat tu tak berkelip2. Hahaha giler kentang!! Sampai macam tu skali dia pandang. Muka mamat tu pulak mix. Apsal tak pandang aku (salah aku gak tinted kete gelap sangat). Aku pun mix hape, tapi mix jawa-melayu.. spoil hidung aku kemek. Agak2 kalau aku buat2 lintas jalan, aku rasa takde orang pandang aku cenggitu. Dorang langgar lagi aku adala kot? Haha




So apa yang aku nak cerita kat sini, seronok kan jadi emsem.. cantik. Pegi la mana2 mesti jadi tumpuan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Kembang kempis hidung.. tu baru idung yang kembang, jalan pun jadi tak tentu arah. Ada je mata yang memandang, ada gak yang sweet2. Eh time tu dan2 nak marah, mincik la konon.. kata tak sopan kejadah, tapi dalam hati bunga2 chenta bak kata si Misha Omar. Best kan jadi cantik emsem ni?


Kalau dah cantik rupa, orang dah tak fikir lain dah. Rasanya semua perfect luar dalam. Apa yang baik.. semua bagi kat dia. Tapi kalau yang takde rupa, selekeh plak.. haa orang tu la yang jahat, pecah rumah, kaki curi ayam itik. Keh3 kesian tak pasal2 dia plak yang kena. Korang tengokla model2 iklan, hampir2 kesemua dimonopoli oleh si cantik rupa. Kalau la aku diambil jadi model iklan, aku rasa leh la jadi model iklan stokin. Amik gambar tang kaki je. Tu pun puas produksi kikis aku punya bulu kaki yang kerinting tu. Hahaha :D


Bila cantik ni, pakai ape pun nampak cantik. Nampak maching je semuanya :) Letak besen atas kepala pon orang kata cantik..fesyen. Bila orang takde rupa macam aku ni nak ngetes pakaian, bukan semua fesyen boleh masuk. Kalau salah sarung, dah macam guni bungkus nangka. Tu kalau ada orang datang offer jawatan sebagai badut sarkis pun kira mujur. Hahaha.


Sekarang ni terlalu ramai si cantik dan si emsem, sampai rambang mata nak cuci mata. Tapi pada aku, cantik dan emsem tu adalah sesuatu yang subjektif. Cantik di luar, tak semestinya cantik di dalam. So bersyukurlah apa yang kita miliki, walaupun kita tak dikurniakan rupa paras seperti mereka di luar sana. Aku teringat  nasihat yang diberikan ustaz aku dulu. Andainya kita dikurniakan sedikit kelebihan seperti mereka, mungkin kita jadi lebih angkuh dan sombong dengan apa yang kita miliki.. malah mungkin lebih teruk dari itu. Jadi setiap perancangan Allah ada sebab musabab disebaliknya :)


Jadi janganlah kita rasa down pada diri sendiri. Chill!! Biarpun takde orang pandang kita macam mamat yang aku ceritakan tadi, tapi aku pasti masih ada ramai orang yang nampak kecantikan kita dari sudut lain. Bukan perhatian manusia yang kita kejar semata2, jangan kita lupa perhatian Yang Esa la matlamat kita sebenarnya :)


P/s : Makin tebal mekap muka, makin tebal duit korang kena withdraw dari
         mesin ATM. Korang nak macmana? Hehe :P



51 comments:

  1. xbest!asik kena pandang je...

    statement tu cam aku ni cantik je kan?tettt..hahaha

    ReplyDelete
  2. menyampah pd org yang pandang luaran! sgt menyampah!

    ReplyDelete
  3. cantik dalaman yang lebih sempurna pada kawan sebab dari dalamlah akan menyerikan wajah.. ada nur dimukanya..

    ReplyDelete
  4. huhu..
    bior mka x cntik.. jnji hti kiut lalalala

    ReplyDelete
  5. bahaha..no komen larh..ecece...mcmla cntik sgt bulan tu..kah3x


    aah..klo hati cantik..otomatik luar pon terserlah kcntikannye..^^

    ReplyDelete
  6. kita cantik di mata manusia tiada guna kalau di mata Pencipta kita tidak
    :)

    ReplyDelete
  7. ala,sekadar jamu mata ja,lebih2 tak kot. tak payah nak lawa2 sgt,takut nnt bongkak dgn apa yg ada. elok la biasa2 mcm ni

    ReplyDelete
  8. memang orang suka memandang luaran namun dalaman sering diabaikan...

    bersyukurla dengan rupa paras yang ada...yang penting jaga dalaman agar tidak dipandang hina :)

    ReplyDelete
  9. tak suka bila org cantik/hensem mesti dapat keutamaan. ish! tapi tak semua macam tu :)

    ReplyDelete
  10. aku - kahkahkah.kira ko ni santek la ye?hehe

    ChaCha - sama la kita,tapi kita tak boleh menbenci orang.bukan hak kita untuk membenci seseorang..semua tu hak Allah :)

    tnZackJ - betul tu bro, aku stuju.bila hati cantik..secara automatiknya akan terserlah pada wajah kita :)

    sleeping_maniac90 - hehe hati kiut ye?comelnye :)

    hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock - lan, ko ngan aku sama bro :) aku sokong :)

    cik bulan - kalau pun bulan cantik luar dalam, takde sape akan nafikannya kan? :)

    tieykah -ye btol :) kalau cantik di mata manusia, dan pandangan Pencipta lagi mantap kan :) terbaeekk :)

    Cik Ca'ah - yes sekadar melihat kecantikan ciptaan Tuhan :) tu la klu dah santek2 sgt, takut wujud perasaan taqaabbur tu je

    puteri kasih - betul tu puteri.tak ramai orang nilai dalaman sesorang, dorang cuma nampak apa yang ada di depan mata je

    milo - sokong!kengkadah sedey bila yang kurang rupa paras ni selalu dipinggirkan :(

    ReplyDelete
  11. bersyukur lah dgn apa yang di kurnia kan..walaupun kita tak cantik, tapi kita cukup sifat..(^^,). Bia takde rupa, tapi hati bersih. Kecantikan hanya sementara sahaja. Da tua nanti berkedut juga.~! huhuhu..

    ReplyDelete
  12. kite kene syukur anugerah dari Allah ni...kalau ternampak si cantik tu memang rezeki kita la, jgn lepaskan peluang..haha

    ReplyDelete
  13. Aku tak kisah tak cantik...

    Janji aku manis...

    Sebab aku ialah, tak cantik tapi manis...akakakkaka

    ReplyDelete
  14. "HENSEM MAMAT ATAS TU"..kuang2..(",)..

    like ur entry la afzal..satu kelebihan yang Allah berikan mestilah ade sebab dan musabab nyer..so, jgnlah angkuh !! (~_^)
    kdg2 muke hensem tp hati xbaek, bile di ubah jadi terbaek wooo dan sebalik nyer kalo untuk pempuan cantik !! hehe..untuk kamOo afzal, merendah diri la pulak..kuikui..biya xhensem, yang penting keje terbaek dari "PERIKANAN"..peace !!! hehehe..

    Ha r..kalo dh makeup2 tebal, mesti kene kua duet byk beli alat make up..yabedabeduuu..huhu..

    Mix jawe melayu terbaek o0o..org jawe nie ghajin sebenarnyer !! (~_^)..hehe..

    ReplyDelete
  15. cik bulan - awatnya nangis?

    Mohammed Faizal - hehe amboi ko.tak menahan betol!!haha

    simanis - kehkehkeh.yela2 ko la yang manis :)

    ♥Aien Najwa♥ - merendah diri kan bagus :) maknanya kita sedar diri.la apa kena mengena keje sy plak :) tapi sy bersyukur walaupun takde rupa, tapi sy tak cacat sepertimana orang lain yang tidak bernasib baik

    ReplyDelete
  16. cantik rupa tapi hati buruk buat ape zal...baik jadi macam hang..huhuu...hang tinted gelap2 ni buat apa dlm kete tu bro..haha

    ReplyDelete
  17. betul 2..sye pun bersyukur sngat2..=))

    ReplyDelete
  18. Biar buruk rupa..tapi cantik akhlaknye..:)

    ReplyDelete
  19. dont judge the book by its cover.tak guna cantik luar je.hehe yg penting..marilah bersyukur =) salam ramadhan

    ReplyDelete
  20. Dear friends!
    Sending you this present with my heart and with that you'll be happy in fullest measure. May the happinest things alway happen to you.

    ReplyDelete
  21. harrazdani - haha bro dani ayat tak menahan :D jd macam aku ea?jadi mcm bro la,ada rupa..baik akhlak plak :)

    # aku tinted sebab panas,aku kalau panas leh kena kayap.haha

    ♥Aien Najwa♥ - hehe.awk cantik :)lagi cantik seiring ngn akhlak yang bagus :)

    Cik Ice - betul tu ice2 bebeh :)

    emy zulaiha - yeah bersyukur dengan segala pemberian Allah kepada kita :)

    Adsense Performance - thanks :)

    ReplyDelete
  22. eh.~! smart la doodle tu..(^^,). cantik dalaman cantiklah luaran.. yang penting dilahirkan cukup sifat..

    ReplyDelete
  23. hehe bese la sume org suke tgk yg cntik, tp pecaya la yg cantik fizikal tu xkekal.blh jadi jgak Allah jadikan dia cantik sbg ujian buatnyaa.

    ReplyDelete
  24. ala, cantik ke hensem ni bonus la bagi aku kalau bercinta tu.. tak penting pun.. tapi kalau dapat awek cantik sapa tak sronok kan? hehe..

    ReplyDelete
  25. like it!!!..hehe
    lumrah manusia suka memandang pada kecantikn...=))..

    ReplyDelete
  26. cantik dan hemsem tu bonus jep .

    bersyukur lah dengan ape yang ade

    :)

    ReplyDelete
  27. hehe,,terbaekk lha entry ne,,mmg punn org cntik nsem sume nye perfect,org pndg ! sedgkn yg biase2 uhh org buat dono jea,,untg lha jd mamat nsem,,untg lg jdi ppn cntik !yg pntg bkn prs rupa tp hati budi serta attitude ! haihhh,,enry nie buat mira teringt kat novel kutemui cinta,,si hero mmg nsem giller,mix mat saleh,cina nd melayu! yg si heroin lak melayu tulin tpi mke mcm baby doll..cute sgt,,haha :)perfect couple kann,,,

    ReplyDelete
  28. Yang penting kene sentiase bersyukur,bersyukur,bersyukur dengan aper yang dikurniakan oleh Allah s.w.t..jangan sesekali merungut..itu menunjukkan kiter tidak bersyukur dengan aper yang Allah kurniakan, pade mase same Allah tidak sukkekan org yang kuat mengeluh dan merungut...

    ReplyDelete
  29. kata pakar motivasi...

    "walau secantik atau sekacak mana orang tu sekalipun, masa tengah sembelit pasti terserlah sisi hodohnya bila muka berkerut-kerut, kaki mengigil, dahi berpeluh-peluh, tangan gigih menolak dinding tandas....hmmm.. bayangkannnnn..."

    ye...bayangkannnnnn....hmmm... angguk kepala perlahan-lahan yeee....

    bersyukur dengan segala kurnianNYA...manis lebih baik dari cantik ni... ^_^"

    ReplyDelete
  30. x gemo tgk laki cantek hensem
    suka tgk laki hensem maskulin hahaha mcm aaron aziz..eddy putra tu baru lelaki hahahaha

    ReplyDelete
  31. aiNa yaZiD - yes cukup sifat tu lagi penting.biar takde rupa takpe tapi senang nak bergerak bebas :)

    MERAH - ye sememangnya tak kekal :) Allah berikan sedikit kelebihan untuk menilai sejauh mana dia mampu bersyukur ke atas nikmat yang diberikan

    ifwat - haah pada aku bonus gak,tapi mak aku dah pesan awal2..kalau nak cari pasangan,jangan cari yang cantik2..cukuplah sedap mata memandang

    masyiu - haah lumrah kan.Apa yang cantik,semua kita suka :)

    ::ini belog saya . cinta hati saya:: - untung gak sapa yang diberikan bonus tu ye :) ada gak rasa nak jadi bahan perhatian :P

    ameira shafiqa - hehe kaki novel rupanya :) yep mmg untung jadi si cantik ensem ni.ntahla mgkin sbb kemana2 dipuji orang kot?

    ♥Aien Najwa♥ - yezza.jangan merungut dengan kekurangan yang kita ada, itu dah sah2 kita tak bersyukur dengan kurniaan yang Allah berikan pada kita

    AIEN NOT ALIEN - hehe sy tak ensem,tapi manis..comel tu ada :)

    el - kahkahkah.sama je la tu kak :P

    ReplyDelete
  32. betul tu..terime lah dengan hati terbuke..Allah dh janjikan bahawe setiap manusia akan ader pasangan masing-masing..so, jangan lah risau jike diri xcantik, make tidak akan dimiliki..betulkan persepsi itu..

    ReplyDelete
  33. ♥Aien Najwa♥ - huhu (mengenangkan den dah lanjut usia nih) :P

    ReplyDelete
  34. yup..~! biar takde rupa, tp senang nak bergerak bebas.. relax la afzal, tak lari gunung di kejar. Setiap manusia di ciptakan berpasangan...(^^,)

    ReplyDelete
  35. aiNa yaZiD - haha.memang la tak lari gunung dikejar.gunung pon tak nmpak2 lagi.hahaha :D

    ReplyDelete
  36. hahahaha...awak ni kn patut masuk raja lawak la. awak tak cari mcm mana nak nampak.~!

    ReplyDelete
  37. hahahaha...awak ni kn patut masuk raja lawak la. awak tak cari mcm mana nak nampak.~!

    ReplyDelete
  38. aiNa yaZiD - adoyai awak orang ke berapa la yang suh saya masuk raja lawak.hehe :D nanti2 la sy masuk,takut clash ngan klas gimrama saya :P huhu

    ReplyDelete
  39. sy sependapat dgn diorang.=P
    kahkahkah...gimrama tu tak tahan.~! kalau renang kuak lentang boleh terima lagi. =P

    ReplyDelete
  40. cik Afzal..alah..sudah lanjut usia 2la yang perlu cepat2 carik..hehe..laki xper kawen lambat,xjd andartu mcm pompan..huhu..hari masih mude meeeeyyyhhhh..carik jangan xcarik..=))

    ReplyDelete
  41. aiNa yaZiD - hehe :P kuak lentang ape bebulan pose ni.makruh main air lelama :)

    ♥Aien Najwa♥ - hehe insyaAllah cuba menamatkan zaman bujang.parents pon dah bising, target hujung tahun dpan kena kawen gak!!kehkehkeh

    ReplyDelete
  42. yang g kuak lentang bulan puasa buat ape...huhuhu. eh, kawen jgn lupa jemput! :)

    ReplyDelete
  43. memangla bising..diorang nak la anak diorang nie kawen cpt2 kan,umur pown dah lanjut bak kate afzal..hehe..nak tgok cucu cicit..kad jemputan jangan luper diberikan..vvip punyer okey cik norafzal..(~_^)..

    ReplyDelete
  44. aiNa yaZiD + ♥Aien Najwa♥ = kehkehkeh nak kad kawen ye?insyaAllah boleh2.semua blogger afzal jemput.cheewaahh :D

    ReplyDelete
  45. entry yg hebak..
    kdg2 kita tlalu bagi perhatian pd si cantik & si kacak tapi kita terlupa
    si kurang cantik & kurang kacak ada kelebihan & keistimewaan yg takda pada si cantik & si kacak...

    ReplyDelete
  46. entry yg hebak..
    kdg2 kita tlalu bagi perhatian pd si cantik & si kacak tapi kita terlupa
    si kurang cantik & kurang kacak ada kelebihan & keistimewaan yg takda pada si cantik & si kacak...

    ReplyDelete
  47. hahahaha...canteeekk~! aiNa doakan afzal cepat2 jumpa gadis pilihan hati.(^^,)

    ReplyDelete
  48. sis92 - ye btul tu.setiap orang ada kelebihan masing2, cuma si canti kacak ni sering dipinggirkan dan tak diberi peluang untuk menonjolkan diri

    aiNa yaZiD - hehe.tunggu la sesiapa yang datang meminang afzal.i terima je haha :D

    ReplyDelete
  49. kahkahkah..adoi, aiNa tunggu org dtg meminang afzal..memang berjanggut la cenggini. Ni da terbalik u~!...=P

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com