'> Blog Sampah : Ko Sape Nak Judge Aku?? | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Monday, September 19, 2011

Blog Sampah : Ko Sape Nak Judge Aku??

Assalamualaikum,

Dah puas 2 3 hari ni korang menyengal ngan entry2 sarkastik tak cukup sifat aku, hari ni aku ingat mau bikin panas sikit la. Amacam ada bran? Haha. Panas la sangat. Apsal aku marah sangat nih? Ada orang kata blog aku sampah masyarakat? Belum lagi buat masa ni.. cuma aku terpanggil buat entry ni bila aku terbaca shout sorang budak tak cukup ilmu main sound2 sorang blogger newbie. Pergh aku yang baca pulak yang menyirap? Bukan sebarang sirap ni, ni sirap kenduri kawen.Yehaa



Kau siapa nak judge2 blog orang? Dah la ko tak letak link blog ko ..then ko sesedap maki hamun budak tu macam2. Paya sungguh mulut ko kan? Sebab apa aku panas? Sebab aku benci bila orang baling batu sembunyi tangan, kedua sebab bahasa yang ko gunakan menunjukkan perangai ko tak serupa orang. Adab sopan lintang pukang ke laut. Even ko rasa jiwa ko keras macamana sekalipun, takde tangkap2 syahdu bagai.. tak perlulah ko nak malukan budak tu. PM dalam facebook sudah. Aku tak kira ko sape, tapi cara ko tunjukkan tu memang salah!


Ni aku nak tanya apa yang ko faham definisi blog sampah? Entry2nya atau widget2 yang berkampung dalam blog dia? Ni pendapat aku. Rata2 blog yang aku terjah, aku tak nampak lagi blog2 yang ko kata macam sampah ni. Seyes! Pada aku blog sampah dikhususkan pada entry2 yang langsung tidak memberi manfaat dan sebarang ilmu pada readers lain. Dalam sesuatu blog, mungkin entry2 yang dihasilkan seseorang itu lebih kepada cerita dunianya sendiri.. tapi kita tak boleh nafikan yang blog dia turut ada followernya tersendiri.. punyai kesamaan dari segi kisah peribadi, hobi dan minat. Walaupun entry yang dihasilkan syok sendiri, jangan korang terus judge dia semata2 entry dia yang ntahapehape tu. Review setiap entry2 yang lain..aku pasti mesti ada entry yang boleh dikongsi dengan readers lain.


Kalau ko judge blog itu sampah disebabkan widget dan benda alah apa yang ada dalam blog tu, aku totally tak setuju. Aku tak kata aku sokong atau larang dia nak letak widget banyak2. Itu hak nereka, terpulang. Yela masing2 tengah hangat nak mencuba benda baru, tengok orang ada widget..dia pun nak ada satu. Blog orang ni cantik, dia pun nak juga. Cuma aku nasihatkan janganlah sampai blog korang jadi berat macam berat badan aku dan gunalah widget yang bersesuaian. Payah pulak blogger2 lain datang nak baca entry dan bw. Korang buat entry pun nak kongsi ngan readers lain jugak kan

So janganlah korang sesuka hati nak judge blog orang lain sampah. Yup aku tau korang educated, berilmiah. Kalau korang tak nak baca, tarahal. Takde siapa pun yang paksa. Cuma aku harap, bila kita berblogging ni..kita prefer buat kawan, bukan buat musuh. Melainkan korang memang kaki gaduh, tu aku pun tak boleh nak kata apa. Support lah sesama blogger, lagi2 yang masih baru mengenal blog. Apa2 pun selamat berblogging, teruskanlah menghasilkan entry yang menarik dan kreatif. Kita cuma manusia biasa, takkan mampu puaskan hati setiap orang. Tata

P/s : Jangan putus asa. Hidup biar sedap! :)

61 comments:

  1. wah...sedap2 je anon 2 ckp cmtu kt blog newbie. xhrmat org kot.

    ReplyDelete
  2. jahat guest tuh tauu :D
    knp tak letak link ?? takut agaknya..

    ReplyDelete
  3. sepatutnye kite harus la sme2 menghormati. bukan hentam 1 same lain...tak kire lah newbie ataupun x..

    ReplyDelete
  4. ish3... blog masing2, masing2 punya suke la.. biar la ntah hape2 skali pun..

    **jgn la kata blog aku lak smpah sudah.. huhu ;p

    ReplyDelete
  5. daku bru je post bnda xelok jugak...
    aduyaiponn

    ReplyDelete
  6. siannye..ad gk owg cm uh ea..

    ReplyDelete
  7. guest tu bwu lpz kne mrh ngn bos dy kot . tu yg hangin smpai sruh owg ttup blog . hehex .

    ReplyDelete
  8. kurang aj*r sungguh GUEST nie... BIKIN PANAS orang sabah kata... tak ska xpyh masuk... woooo,, aq pula yg Panas.. hu3

    ReplyDelete
  9. aku rase bm pemahaman dia fail la..tu yg tak reti nak ckp baik2 tu..huhuhu

    ReplyDelete
  10. pedulikan ...

    trm hakikat xsemua org suka kita ..:)

    biasanya org deki buat cam tu...

    life must go on...

    ReplyDelete
  11. kalau tak suka, jangan pegi lagi la blog tu..

    ReplyDelete
  12. miera pn ade jga dia komen hari tu..konon nak menegur tp tegur cara kuang hajar..bkn miera tak boleh kena tgur tp kala nak tgur kena ade cara bkn cara mcm tu..pastu takde muka plak tu, ntah ape2x..ckp blogger mcm2x..geram je..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. huh..myirap2...tah hape2..lau berani..bg la link sekali..nak tengok hebat sgt ke blog sidie 2 sampai nak kate blog org sampah...tuiih....x respek langsung org mcm 2..podah...

    ReplyDelete
  15. suke2 hti dye jek ckp cm tue..
    bwk bnyk bersabor ye afzal...

    ReplyDelete
  16. jom kita ramai2 g sekeh kepala hotak bengal dia tu. senang2 je nak judge blog org lain. no manner sungguh

    hehehe jangan marah2 lagi ye :)

    ReplyDelete
  17. gile memang cow-caw ayat si guest ni...kalau aku jad mangsa memang dah down abis, terus tutup blog burung

    ReplyDelete
  18. typo error bro..nereka instead mereka...sib baik bukan neraka..huhuhu...( tanda aku baca setiap ayat entry hang bro...nice entry bro...aku minat baca entry hang sejak akhir2 ni) kipidap bro...

    p/s pedulikan mereka bro....biarkan mereka dan keluarga mereka.

    ReplyDelete
  19. kalo kna kt gua mahu sentap terus tacing dan give up..huhu

    ReplyDelete
  20. tumpang komen jugak...betul tu, tak payah la hangin kutuk rapat kt tuan blog tu kalo x suka...kalo tak suka, balik je la kan...tak payah singgah lama2...nak mengutuk ke nak hangin ke nak tegur macam naga sembur ke, buat secara umum dh la....macam cikgu wan muzik cakap..kalo sapa yg terasa tu naseb la...tp kdg2 ada btol jugak dalam hangin tu...cuma, dipend pd penerimaan masing2

    ReplyDelete
  21. kalau tak suka, jgn ler kutuk..
    zip jelah mulut tu, aduyai...
    semua orang bertatih dlu b4 pandai berjalan,
    suka2 hati si anon tu je...teror benor gamoknye dia tu..

    ReplyDelete
  22. menyirap darah kot . kalu mcmtu . blogger newbie tak boleh buat entry la yea ? bahlol betoi lahh .lagisatu in this cases also . Imi yang menyebabkan masyrakat melayu menjadi jatoh dan tak bertamadun , sapa sokong ? heee

    ReplyDelete
  23. laaaa....jeles ke budak tuh..xrase pon cam blog sampah..ctsuke jer datang cni..em ct pon xske org kutok. msti ase nk give up . budk mnje katakan (mnje ke).huhu

    p/s : ct bru berblogging,lme2 nti msti ct pulak kena. bukan semua org ske tgk kita senang.xpew2...kena ciap cedia mental dr skrg . hOhO..afzal kena sokong nti k :D

    ReplyDelete
  24. orang yang kutuk-kutuk ni selalunyer tak pernah nak letak link kan...kalau rasa diri tu hebat sangat bg lah link blog kan

    ReplyDelete
  25. suke hati jep nak kutuk2 . ingat bolog die hebat sangat lah tu

    ReplyDelete
  26. jgn layan mangkuk biadap tu. lantaklah ia( x boleh guna dia sbb dia utk org, tapi guna ia sebab ia utk binatang dan org biadap ni setaraf dgn binatang) nak kata sampah ke atau apa ke.

    ReplyDelete
  27. hye, ni paling tak suka bila anon komen. Tu nama nya pengecut. Nak sound letak link la..baru tau gentle tak gentle. Itu la mentaliti manusia yang tak bertamadun. yang tau memalukan org lain je..

    ignore je golongan macam tu. kdg2 diorang jeles sbb org lain ade entry superb2, blog cantik2, ramai kawan-kawan, dia ape ado..? huhuhu..

    ReplyDelete
  28. aku pun kena juga hari tu..tp mls mau layan...buat dono ja..

    ReplyDelete
  29. hello, nice blog you have, i am thinking you might like to exchange link with me so i can visit you everyday if i have my time, if you want to please visit back here and comment on the exchange link section so i know, i will add you right away after you commented thanks!
    http://literasura.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. sampah betul mulut mamat tu ahahahahah

    ReplyDelete
  31. ha..betul kate mankete..sangat sampah mulut si budak minah or mamat itu..guest kn, kiter xtau laki or pompan..

    Hiiiissshhh..kalo la den kono..
    memang dasar kene baling dalam tong najis..

    ReplyDelete
  32. lu buat macho je der
    macam gua
    lu tgk DP gua
    macho kannnn?
    HAHAHA

    ReplyDelete
  33. Maaf guys,tak dapat nak reply komen2 korang.Aku keluar maghrib semalam..balik dalam pukul 10.30 malam,komen2 dah berjujuk untuk entry ni.Aku kalau boleh nak reply semua komentar2 yang korang drop kat sini.Trimas.Mungkin entry terlalu panas.Hehe

    ReplyDelete
  34. sampah-sampah je mengenal sampah..

    ReplyDelete
  35. sabo je la..dorang tu jeles sebenarnye sebab dorang tu takde blog..abaikan je la

    ReplyDelete
  36. xpooooo eeeehhhh....oden tarahal ngn afzal..yuhuhuhu..

    ReplyDelete
  37. blogger macam tu jangan di layan..jiwa dia sakit tu..hahahahaha......!!!! :)

    ReplyDelete
  38. sabaq na... biaselah, bila kita dipuncak populariti, ada je yang jeles... errkkkk cam retis plakkkkk

    ReplyDelete
  39. pahit manis berblog...
    heheh..
    akak dulu pun ada yang kata blog akak blog sampah...

    2,3 bulan lepas pun ada yang kata
    "blog ko pun entah apa2 nak ajar aku.."
    ni ayat blogger popular tau..
    blogger yang orang puja puji tu...

    kalau akak sebut nama dia kompem semua melompat..
    hehhehh

    ReplyDelete
  40. memang tak suka lar blogger yg ske kutuk2 blogger lain even dia punya blog lagi 'best'.
    Jangan lar gaduh2.Kawan2 kan bagus.
    Berblog dengan aman kan :)

    ReplyDelete
  41. Ada sorang lagi blogger yg tak cukup singgit..( tapi bukan sampah ler..ni yg boleh recycle punyaaa...)..nama dia Dr Laili..kenal tak..rasanya dia dtg dr blog ni jugak...sekutu kau yaa..geng main kutu ke geng carik kutu..ha????

    ReplyDelete
  42. kena byk2 sabor la klu jmpe org mcm nie..huhu

    ReplyDelete
  43. kepada tuan blog, harap bersabar...

    kepada GUEST yang kutuk2 tu.. ajak la blogger lain singgah blog kau kalau ada...berani tak?? mari kami nilaikan blog kau pulak....

    ReplyDelete
  44. biarkn die...n awk dgn dunia awk...ok...:)

    ReplyDelete
  45. caci maki di sb kena tahan sebab kadang-kadang orang baling tahi bukan minyak wangi.

    ReplyDelete
  46. ade jgk manusia mcm 2 ea...huhuhu...dunia2...

    ReplyDelete
  47. lol. kejam giler. klu ye on kasi la semangat.

    ReplyDelete
  48. xckup kasih stg macm tu la...sabo je la..buat xnampak je..

    ReplyDelete
  49. pengecut cmtulah. cakap banyak. tapi sembunyikan diri. cakap sesedap rasa aje!. tak hormat org lainnnnn!!!.geramnya aku!!!. rasa nak tenyeh mulut dia pakai cili api berapi

    ReplyDelete
  50. blog mn ni weiii hahaha nak tau aje kan
    yg si anon tu satu kalo bani sgt psl pe x letak link...xde bran la tu yo...sj la tu wat gempak gempita heyyyyy..

    ReplyDelete
  51. suke hati budak tu je nak sound2 blog orang...hoho~~kalo berani sangat tinggalkan je la link..hahha:)

    ReplyDelete
  52. wah,blog aku pun tak bermanfaat tuk orang lain,just cerita ceritu aku sendiri saje,.tapi die sape nak condem2 org mcm tue?lau berani sgt,face to face la,huhu

    ReplyDelete
  53. nereka ke neraka? haha!
    btw, sape dia nk judge tahap ke-sampahan blog orang? meh sini nak luku sket kepala. shosh.

    ReplyDelete
  54. wah...Guest nie..memang nk mkn kaki nie...bajet dia prefect serba serbi la ek :3

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com