'> Not Biru Atau Not Merah?Terkena Aku Der !! | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Monday, September 5, 2011

Not Biru Atau Not Merah?Terkena Aku Der !!

Assalamualaikum,

Banyak benda sebenarnya yang aku nak kongsikan, tapi takpe slow2 cerita la kan. Yela nama pun raya sebulan..tapi dah seminggu aku abaikan blog aku nih.Bdw mekasih la pada mereka yang sudi singgah sapu habuk kat blog aku..isk kalau dekat aku dah bagi det raya kat korang. Hehe.

Cerita pasal duit raya ni, ada satu kes yang berlaku kat aku Sabtu baru2 hari tu. Adeh malu sebenarnya kalau aku nak bukak cerita, tapi aku punya cerita.. aku punya suka la kan?Huhu. Aku sempat la pegi beraya kat umah cikgu sekolah rendah aku, raya umah kawan2 sekolah menengah. Tak banyak mana pon.. aku terjah kat sekitar Kajang-Cheras je. So nak di pendekkan ceritera..last rumah aku pergi umah kawan aku kat Sg. Ramal.

Borak punya borak, dah nak masuk waktu Asar. Aku ngan kengkawan aku yang lain plan nak gerak balik. Tuan rumah ada sorang anak je. Aku pulak leh terlepas pandang pasal duit raya. Aisehmen, aku pun belek2 poket. Heh ada not biru rupanya.. baki duit aku bayar tol perjalanan tadi. Si ayah budak tu pun suruhla anaknya yang kiut miut tu salam aku. Aku dengan rasa bangga menunjukkan muka innocent menghulurkan tangan beserta 2 keping not biru. Tapi kawan aku yang dua orang tadi.. lagi pantas keluarkan not merah!! Hadoyai!! Not merah la pulak!! Aish takkan la aku nak hulur not biru kan?? Jatuhla saham aku. Yang dorang pulak sangat murah hati time2 aku tak withdraw sen dari ATM ni apesal pulak. Nasibla ada terselit not merah kat hujung2 dompet.. tu pon duit adik aku pesan suruh beli topup. Berpeluh ketiak..tebal muka sekejap. Hampeh sungguh!!


So bagi mereka yang berkenaan yang masih cetek pengalaman, gunakanlah sampul raya yang ada. Diciptakan sampul raya tu penuh dengan makna yang tersirat. Kalau korang tak letak apa2 pun..bukan orang tau. Haha. So jangan jadi macam aku ni ye..peace :)

P/s : Baru aku tau fungsi sebenar sampul duit raya!! :P






28 comments:

  1. untungler budak tu..padan mukeyer kt ko la..hahaha

    ReplyDelete
  2. haha ko tak baek cakap aku macamtu..sekarang ni aku dah tahap wajib terima zakat tau.haha :D

    ReplyDelete
  3. hampeh..!!!..keje perikanan, bagi duet seringgit jew..kedekut taik idong masin..hehe..taula budak kecik..seringgit yo, nak wat apo erk..(^_^)..sian encik afzal, malu ngn kawan-kawan yerk..tulaaa, laen kali sampul beli..orang letak syiling pown xprasan walaupun zahir nyer berat..huhuhu..
    hati2 dlm perjalanan beraye di umah org..wink~~..(~_^)..

    ReplyDelete
  4. Aien Najwa - sepatutnya sy keje makmal perikanan,sy tak bagi duit.sy bagi ikan kat orang..bg asid hidroklorik ke.hehe.Ala takde det tukar time tu..takkan nak keluar not ungu plak kan?adoyai.haha :D

    ReplyDelete
  5. kalo ungu pos kat aieN jela..hehe..(^_^)..

    ReplyDelete
  6. Aien Najwa - kehkehkeh wah dia nmpak je not ungu ye?hahaha.bolh isi mnyak moto 50 kali tu.hahaha :D

    ReplyDelete
  7. lain kali sediakan sampul sebelum gi beraya..hehehehe

    ReplyDelete
  8. puteri kasih - saya pon tak plan nak keluarkan duit raya,haha adoyai.kalau sy buat2 pengsan pon ok hari tu.kasi berbuih2 sikit molot..haha

    ReplyDelete
  9. hahahaa..adoi, memang wakena beb la ni. =P. untung jadi budak. dapat duit macam2 warna. =)

    ReplyDelete
  10. aiNa yaZiD - lg untung jd mak budak..det anak, det maknya gak.hehe

    ReplyDelete
  11. ape barang lg duit kaler biru

    bg la kaler hijau ke..ngeh ngeh

    :P

    ReplyDelete
  12. CikYana(",) - heh sy bagi det biru 10 helai okeh!!

    kan bagus kalau semua bebudak kecik buta warna.haha

    ReplyDelete
  13. hatikubaik - ah ko pon mntak aku??ko nak kikis harta aku ke?hehe

    ReplyDelete
  14. hahahaha... memang untung~! budak2 takleh pgg duit banyak2. so, bia emak budak pegang kan dulu. (^____^)

    ReplyDelete
  15. ::ini belog saya . cinta hati saya:: - samat ari raya choki2 :)budak tu kecik baru 2 tahun.takde perasaan lgsung,mak dia je berperasaan.haha

    aiNa yaZiD - tu la,aii gamaknya masuk dalam dompet mak budak la kan?hehe

    ReplyDelete
  16. tol tu hahaha..=D sik minyak moto 50x tahan 5 bulan..Muahaha..(^_^)..

    ReplyDelete
  17. Aien Najwa - haha eh nak gak tau camne leh sampai 5 bulan tu??haha

    ReplyDelete
  18. eleh..sebulan 4 minggu jer pon..4 minggu 2 bape kali jer sik minya..kn3..??..niy afzal kate sampai 50x..byk tuuu..huhu..

    ReplyDelete
  19. Aien Najwa - eh 50x isi minyak..sekali isi singgit2.hehe :P

    ReplyDelete
  20. hahaha..=D..kelaka pulak pk2..
    aiseymen..cukopla sekali sik seringgit..
    bukan jalan kemane pown kan..last2 bawak ferio eg gk kan..hehehe..(^_^)..

    ReplyDelete
  21. masuk dompet mak budak smentara tunggu gaji masyuk~! maklumlah kopak di musim raya. hihihi.. :) nnti ganti smula. tak gitu nyah...?

    ReplyDelete
  22. acteli org pon kena jugak..ahaha..punya ber-ia ia ingat nak dapat sepuluh hengget..sekali..ekelehhhhhh..mcm nak penampo je manusia yg reka sampul tu..grr

    ReplyDelete
  23. hahahahah....padan muka...len kali bagi kena ikhlas bukan sebab nak menunjuk...erk nak wat entry pasai ni la..boleh...? hope tak marah..=p

    ReplyDelete
  24. Aien Najwa - amboi.ai takkan stil usha honda oren sekitar kuantan kot?hahaha

    aiNa yaZiD - tu kalau berganti.yang tak menahan tu pattern mak bapak yang buat2 lupa plak.dan2 ilang ingatan.haha

    cik bulan - hahaha geram taw.kadang2 atas tanah..dari jauh ingatkan det 10hengget, rupa2nya sampul det raya.cam hampas.haha

    nini - huhu kasihanilah hamba yang fakir ini.la buat la.nanti dah buat entry shout ye,sy drop komen :)

    ReplyDelete
  25. hah, yang dan2 hilang ingatan tu tak patut laa..~! simpan duit untuk masa depan anak mereka juga. Bila terdesak ada juga sumber untuk di korek gali.

    pattern mak bapak yang tak ganti tu la, bila terdesak pinjam ahlong. =P

    ReplyDelete
  26. gile haru bace cite ko yg nie,haha,.padan muka;p ,.laen kali nak jemput ko raye umah aku,adik2 kecik ramai,hehe

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com