Tips Coverline Baik Punya!

9:57 AM

Assalamualaikum,

Morning. Hmm korang pernah rasa malu tak di khalayak ramai? Apa cara terbaik untuk korang cover line? Kadang2 dalam tak sedar kita kena berlakon dalam kehidupan kita sehari2. Macam2 situasi yang memerlukan kita untuk berlakon. Aku akan bagi contoh2 kat bawah, tapi aku sendiri tak pasti korang boleh terima atau tak. Terpulang pada mutu lakonan korang masa tu. Hehe.


Tersalah Tahan Bas / Teksi
  • Dalam posisi tangan ko mendepa ke depan tu, dengan muka konfiden terus guna tangan yang satu lagi buat arm streching macam gambarajah di bawah. Buat 2-3 kali pun takpe. Muka kena serius bagi mengelakkan lakonan korang menjadi. Kalau boleh lepas tu lari setempat. Untuk mendapatkan efek yang lebih dramatik korang boleh lakukan beramai2 dengan mengajak orang lalu lalang join korang buat senaman sekali. Pasti berkesan!
  • Dalam masa korang pasti korang tersalah lambai tangan, jangan panik! Teruskan melambai, tak pun angkat tangan pada kenderaan lain bagi meyakinkan pemandu bas atau teksi yang korang angkat tangan pada kawan korang, bukan dia! :P
Tersalah Tegur Orang
  • bila terjadi macamni, tersalah sapa orang dari belakang..cepat2 korang tutup mata dan kerdip2kan mata korang. Buat2 macam korang buta dan minta tolong dia bawa korang ke ke sisi kedai. Bagi alasan yang kenalan korang minta korang tunggu di situ. Senang kan? Hehe.
  • Bila dah kantoi salah orang, terus peluk dan menangis. Ni payah sikit sebab memerlukan orang berlakon watak sedih dan sebutlah nama sape2. Cakap kat dia kenapa dia dah lama tak balik kampung. Dia pasti akan tenangkan korang dan memperkenalkan diri.
  • Katakan korang halau tebuan yang hinggap di bahu dia atau sapu kelemumur dia ke. Pasti dia pun akan rasa terharu dan mengucapkan terima kasih :)
Terkentut
  • Bila korang terkentut di atas kerusi - korang cuma perlu geselkan kaki kerusi pada lantai sehingga menghasilkan bunyi. Jadi orang akan menganggap bunyi kentut korang adalah bunyi kerusi
  • Bila terkentut di dalam lif - ini memerlukan komitmen korang untuk kentut sebanyak 2 kali paling kurang. Bila korang terkentut buat pertama kali.. bertenang dan cuba kentut untuk kali kedua. Kemudian dengan muka yakin berkerut, keluarkan henfon korang dari poket seluar dan buat2 jawab telefon. Nescaya orang akan beranggapan bunyi kentut adalah bunyi ringtone henfon korang.
  • korang tak pasti korang akan kentut berbunyi atau tak? Semasa nak kentut tu.. korang batuk atau bersin sekali! Bunyi kentut akan ditenggelami dengan bunyi yang korang keluarkan tadi.
Tersalah Marah
  • Lepas marah2 tu, setelah mensyaki yang korang salah marah.. jangan gabra atau buat muka kelat. Muka kena sentiasa konfiden! Terus hulurkan tangan padanya dan katakan 'Good job. Awak lulus untuk ujian penilaian yang saya tetapkan hari ini. Awak sangat tenang dan cool'
  • Tak pun lepas marah terus katakan padanya 'April Fool!' atau katakan 'Ko dalam segmen Bang Bang Boom!' Erk!
Tersadung Kaki.
  • Bila korang tersadung dan terjatuh, terus berada dalam posisi berlutut dan buat2 korang tengah ikat tali kasut atau terus bercekak pinggang dan katakan dengan lantang yang kontraktor buat lantai tu tak pandai buat kerja! Ekspresi muka korang yang diperlukan ketika itu mesti serius giler!!
  • Bila dah tersadung, terus buat2 jengket kaki dan kata 'Ai nasib la aku tak pijak semut2 ni' Pasti orang sekeliling beranggapan yang korang ni pencinta menatang :P
  • Tapi bila korang terjatuh teruk giler sampai tertiarap, terus bertiarap sambil korang lakukan push up beberapa kali dan rasa dah yakin orang sekeliling percaya ngan lakonan korang, bangun dan buat macam biasa. 
  • Tak pun bila dah tertiarap tu, korang terus buat2 pengsan sehingga orang sekeliling yang berdekatan menghampiri dan cuba mengejutkan korang. Buat2 la korang tersedar dan kata 'Err saya kat mana ni? Apa dah berlaku pada saya?' Nak rasa lebih dramatik terus korang buat2 ilang ingatan.
  • Terus buat sujud syukur. Hehe
Ha amacam? Berbaloi untuk korang cuba tips2 yang aku bagi ni.Yela kadang2 kita pun dalam keadaan gabra tak tau nak buat ape kan? So aku harap tips2 kat atas ni sedikit sebanyak dapat membantu korang ye :) Hidup mesti coverline :P

P/s : Ingat kena sentiasa yakin, fokus dan cuba menjiwai watak dalam situasi yang berbeza.
         Itulah kunci keberkesanan lakonan korang nanti! Huhu

You Might Also Like

38 comments

  1. terbaek la ko punyer tips nie. hahahaha. sume boleh pakai.

    ReplyDelete
  2. hahaha..tips tuk buat muka jd lg tebal eh ^_^

    ReplyDelete
  3. haha..gelak yang den dapat..haddoi..apesal apzal??..pernah alami ker??..macam pernah jer??..huhuhu..=D

    ReplyDelete
  4. insyaAllah akan dipraktikkan. haha

    ReplyDelete
  5. awesome ! hee . tips anda . Boleh ikut :)

    ReplyDelete
  6. tak yakin rasa boleh buat semua ni..
    hahahahah

    ReplyDelete
  7. akekeke..kalau fiza lah kan..
    tersalah thn taxi>>buat muke selamber je kot
    tersalah tegur>>say sorry je la kot
    terkentut>>kalau rase nak kentut..pg jauh2 dari orang :p
    tersalah marah>>say sorry je..xyah berlakon sangat..ngeh ngeh
    tersaung kaki>>alahai ni memang tak leh nak cover malu la incek afzal..tetap malu woo

    tak dapek den nak tolong eh

    ReplyDelete
  8. hahahaha..


    bab tersalah orang memang selalu....
    bila dah tersalah senyum semanis2nya lepas tu terus blah...


    teringat balik insiden2 tersalah orang..lebih dari 10 kali kot.. badi apa...hehe.. boleh la cuba tips afzal..

    ReplyDelete
  9. Bley guna pakai.. Sgt bagus ini tips laaaa... hahahaha

    ReplyDelete
  10. ahaha..tips yg bagus..timing tu penting..jgn nmpak mcm belakon..

    ReplyDelete
  11. hahaha...
    nie mesti slalu buat mcm nie kan?
    hehehe...

    ReplyDelete
  12. KAHKAHKAHKAH...suma tak bleh blah...


    akakakakaka

    ReplyDelete
  13. bwahahahaha...awk ni buat perut saya sakit je la...hahahaha

    ReplyDelete
  14. sy penah lalui saat yg memalukan...
    sy jatuh tertiarap 2x di shopping complex yg berlainan...dengan muka merah padam teros jalan wat xtaw n kuar dr citu...huhu...

    ReplyDelete
  15. yes...tq sebut nme aku kt " p/s" tu...hahahha...errrkkk...tips macam ni pun ada...boleh amalkn ni...ilmu baru..ahahahah

    ReplyDelete
  16. ok. cara meng'cover' yg cool.. haha

    ReplyDelete
  17. hahahhaha.. jaja sukaaa.sebab selalu tersalah tegur org :p

    ReplyDelete
  18. haha terbaek la ringtone kentut tu..siap diiringi aroma lagi tu..

    ReplyDelete
  19. hahahahahah... tips yang berkesan... thanks.. keh3... paling best buat rington kentut..:)

    ReplyDelete
  20. Makasih atas berbagi informasi yang bermanfaat seperti ini sahabat..salam dari Indonesia

    ReplyDelete
  21. tips ni dh biasa buat la der....tips luar biasa ade?? heheh

    ReplyDelete
  22. kahkahkah....afzal2. baik punya tips~! =P

    ReplyDelete
  23. terbaik lah tips.. bole cuba ni.. hekhek...

    ReplyDelete
  24. hahahha...tips menarik ni

    yang ke 2 tu akak pernah, nak tahu apa akak buat, tak apalah ta yah tahulah hehehe tapi yang pasti akak tak akan ikut tips tu hahaha

    yang ke 5 juga pernah, yang pasti akak sendiri yang gelak

    ReplyDelete
  25. yang tersadung tuh x bleh pakai..sebab da penah buat..orang bahan gak kata ''cover ke dik..ahha lawak''..kata depa..malu sehh
    !!

    ReplyDelete
  26. ct selalu tersadung depan org..hahaha....malu2..

    ReplyDelete
  27. haha..ni mesti delalu buat ni..yg tak tahan bab tersadung tu

    ReplyDelete