Blog Sihatimerahjambu

Ni Yang Buat Aku Nangis Ni..

8:49 AM

Assalamualaikum,

Selamat pagi Senin dan selamatlah segalanya ye :) Sah2 mood ke laut pepagi ni kan, memikirkan kerja2 baru dapat dan task2 yang perlu disettlekan dalam minggu ni. Pakat2 la korang buat muka mintak sepak? Eh semalam korang ada tengok drama yang tercalon dalam Anugerah Skrin tak? Ala kes pasal mak mentua kejam tu. Ai sadis tol kalau aku ada mak mentua macamtu. Tapi tak mampu lagi merentap emosi aku.

Korang pernah menangis tengok cerita2 yang ditayangkan kat tv tak? Aku nak cerita, selama aku hidup ni..ada beberapa kategori cerita yang buat aku mengalirkan air mata. Yup aku pun tak terkecuali, tapi takde la sampai nak nangis teresak2 macam orang mati bini. Kira nangis kontrol comel la. Tau2 merah mata. Bagi mengelakkan disedari oleh pihak yang tidak bertanggungjawab..bila mengalir je cepat2 curahkan air kopi kat muka. Alasan tertumpah la konon padahal coverline. Amacam bernas macam beras tak idea aku?


Mula2 aku nangis masa aku darjah 4. Aku tengok cerita hindustan. Cerita pasal gajah yang setia, last2 si gajah boleh plak mati sebab nak selamatkan tuan dia. Adoyai sadis tol. Time tu aku nangis bebetul la sebab aku pedulik hape aku tengok sensorang, mak abah aku pegi kerja. Then cerita hindustan lagi masa aku darjah 6..pasal seorang mak besarkan anak lelaki dia. Bila besar dan berjaya anak tu tak mengaku mak. Dia dakwa dia anak orang2 kaya. Disebabkan si emak ni miskin,dia gadai tanah untuk bayar yuran guaman fight anak dia kat court. At last mak dia menang kes, dan hakim benarkan dia tuntut hak daripada anak dia. Anak dia siap keluarkan cek nak bayar.. tapi nak tau mak dia mintak apa? Mintak 60 Rupees je sebagai ganti susu badannya pada anak sewaktu kecik dulu. Perghh tragis tol la citer tu!

Cerita melayu plak, aku fail bab2 kekeluargaan. Lagi2 cerita yang diarahkan Rashid Sibir. Korang tentu familiar ngan cerita2 arahan dia kan especially Pondok Buruk. Dah la cerita sedih tahap gaban, dia letak plak lagu Sudirman - Ayah dan Ibu sebagai lagu background.. humang aih luluh terus hati aku. 8 kali aku tengok.. 8 kali mata aku merah! Aku memang surrender awal2 cerita melibatkan ibu bapa ni. Cramp bulu mata aku nangis! Time tengok cerita tu pepandai la cover.. buat2 potong bawang ke. Kang kalau nangis orang bajet pedih potong bawang .Kahkahkah

Tu la antara genre2 cerita yang mampu buat aku mengalirkan air mata. Adakalanya lelaki juga mampu mengalirkan air mata, sebab mereka juga manusia. Cuma cara dan situasi berbeza berbanding wanita. Ada part2 yang mempu menyentuh jiwa lembut mereka. Tak menunjuk dan tanpa orang di sekelilingnya sedar. Tau2 je mata dah merah. Takde la menangis sebab awek tak reply mesej ke.. menangis sebab mak suruh potong misai ke hape. Tak pun nangis sebab awek terlupa wish besday. Haram jadah tu nak mintak penerajang kat pusat kot?

So korang pulak nangis tengok cerita apa ea?

You Might Also Like

47 comments

  1. Hehe..lelaki pun menangis kan..itu maknanya mereka ada perasaan afzal..

    Hahaha..kitorg yang perempuan ni lebih bnyk cerita yang menyentuh hati.

    ReplyDelete
  2. as long as ada perasaan so aku terima! hahahaah

    ReplyDelete
  3. semua cerita yang aku paham bahasa nya, yang melibatkan emosi, kanak kanak, kekejaman terhadap org tua, org miskin, eksiden yang trajis memang aku nangis...xkisahlah orang nak ejek pun...
    i leb tears! akakakakka...

    oh ya, tak yah tggu cerita kat tv aku boleh nangis juga...kadang2 baca blog yang menyentuh jiwa bisa buat aku nangis!

    ReplyDelete
  4. nangis tengok cerita kehidupan sendiri...huhuhuhu~

    ReplyDelete
  5. nangis tengok cerita sedih yang melibatkan hubungan antara ayah dan anak~ hehehe.. hubungan ibu dan anak durhaka...kisah sedih kanak2....macam2 lagi la...


    nasib la cerita hantu tak sedihh..hihi

    ReplyDelete
  6. nak cuba la idea kamu yang
    bila keluar airmata je terus curah muka dengan air kopi tu..

    ReplyDelete
  7. nak cuba la idea kamu yang
    bila keluar airmata je terus curah muka dengan air kopi tu..

    ReplyDelete
  8. sesekali kasi turun lah itu ego..hehehe, nangislah..nangis tu kan pengubat batin...lepas nangis sure lega kan...

    ReplyDelete
  9. Hathi Mere Sathi... tajuk citer gajah tu.

    Yg psl emak dia menangkan kes anak tu tak penah tgk... nak cari la, apa nama tajuk dia? Sebab nak buat jadi bahan pengajaran kat kuliah.

    ReplyDelete
  10. kiutnyer kamo nangis..hehe


    ct nangis lau fauziah nawi yang berlakOn, jd mak yang kesunyian..adOI..memang dia pndai menyetap emOsi gue...hOhO..

    ReplyDelete
  11. erm..crite mlm td xtengok ler pulak..aiseyh, kadang2 ade gk nanges..huhu..kalau sesiape tak nanges mmg xdek perasaan ler deeerr..!!..=) tgok mcm apzal, ade prasaan..huhu..

    ReplyDelete
  12. layan cita industan, cita pasal persahabatan..

    memang tangkap touching la..hehe~~

    benci la ngan cita industan nih, buat kuar air mata jer....haha~~

    ReplyDelete
  13. lap sikit hingus tu...

    kalau wan maimunah berlakon nangis2 ni sy pun terikut nangis sekali.

    tp tiap kali tgk citer korea je sy tension oo nak kena sedia tisu byk2. asal tgk je nangis.

    citer kalau dh sedih tambah lak bubuh lagu mendayu-dayu memang berambu ayaq mata.

    ReplyDelete
  14. sblm pelakon tu nangis, aku dah nangis dulu. sebab jiwa aku mmg sensitip! hehe

    ReplyDelete
  15. wooo nangis sebab tgk citer gajah mati ekkk hihi penyayang kat binatang jugak yer kamu.. =)


    yup sokong kamu..saya mudah nak merah mata bila ada citer pasal kekeluargaan. nak2 pulak citer anak tak kenang jasa mak ayah...hishhh sedih nyerr

    ReplyDelete
  16. memula tengok iklan beras tu menangis kot .

    ReplyDelete
  17. kalu bab nanges ni mmg geGIRL lebih air mata dari boBOY ler kan... hampir semua cerita sedih pun nak nanges...even citer klaka o seram kalu ada bab sedey konpom nanges gak :) termasuklah la saya :p

    ReplyDelete
  18. malas nak komen tentang menangis ni...nanti banjir blog ni ha...hehehe

    ReplyDelete
  19. biasanyer sis nangis tgok citer pengorbanan ibubapa atau penderaan kanak2,mmg akan stenbai tisu

    ReplyDelete
  20. ade orang kate tak macho x ensem la kalau nangis..tapi name pun manusia..mestilah ade perasaan dan ingin menangis ka.n.janganlah sampai bulu mata krem pulak :P btw,idea curah kopi tu memang bukan idea yang bernas.cerita sedih pondok buruk tu memang sedih..kalau tgk 1family mmg kene thn la air mata..kang tak pasal2 kene bahan ..heehe

    ReplyDelete
  21. akak peminat setia drama2 melayu arahan rashid sibir.. :)

    ReplyDelete
  22. baca entry Afzal pun azie dah nages dah..lom negok citer lagi nie...

    ReplyDelete
  23. akak tak kira citer apa, asal sedih je, mesti nangis heheheh

    ReplyDelete
  24. wuuu saya cepat touching+berjangkit bila orng lain sedeh...okayyy T^T *sedehnya...muehehe glak kasi cver sedh.

    ReplyDelete
  25. suha ada touching jugak bila tengok drama dekat tv ni. tapi selalu try cover je. malulah nak tunjuk. haha

    ReplyDelete
  26. sedihnnnya kalo tgk cite tu heroin /heronya mati.muahaha

    ReplyDelete
  27. nyampah!!! sikit2 nak nangiss.....cam budak kecik jer....hiihihihi

    mama lau tgk apa2 cite ler....x kire sape pelakon or director nya..yg penting kisahnya meruntun hati nurani mama ni..uhuhukkkkkkkksssssob sob sob

    ReplyDelete
  28. mmg sedih cerita semalam...kesian kt die..xdpt raya ngn mak die..

    ReplyDelete
  29. nie kalo ak xleave komen nie, sure2 ko nanges nie..tpksalah komen jgak..ko nie xyah jambu sgtlahh...ahhahahha

    ReplyDelete
  30. sokong ndkkacamata....hahha
    alolo bucuk3 timang2 die...tateh..

    ReplyDelete
  31. movie aku tak bodoh. 2 3 part buat ck nanges. haissshhh..hilang macho!

    ^^p

    ReplyDelete
  32. si afzal ni mesti dlm hati dia ada taman kan hehehe :)

    ReplyDelete
  33. nk tgk mr.donut nie ngs lahhh!!! buleyhhh??? ekekeeke...

    ReplyDelete
  34. touching kalau tengok kisah anak ngan mak berbaik semula dari gadoh2..setelah setahun gado2... anak dah sakit baru mintak ampon...kalau x selalu buat dosa ngan mak...sebak..

    ReplyDelete
  35. wah! pernah nanges ke?ehehehe.. gurau2 :P

    ReplyDelete
  36. wahh, hati cute jugak ko nih eh..haha..kalo pondok buruk tu kompem nangis 4 baldi..cite kabi kushi kabi gham melayu pn nangeh gak..hekhek

    ReplyDelete
  37. HAHAHAHA! nk nangis de, lwk pn de!

    ReplyDelete
  38. Aku x ingat tp mak kata aku nangis paling kuat riuh satu spital masa lahir :)

    ReplyDelete
  39. nagis tgk crita Jewel in the palace..huhuhu...sedih2..sekarang dh msuk epsode y sdih...T_T

    ReplyDelete
  40. aku jangan cakap lah. cerita sesame street kat tb 2 dulu dulu pun aku nangisss.

    dahhh kau tak payah tanya apsal!

    ReplyDelete
  41. choki pom nanges kalo tengok ceta sedih . tak kesah lah ceta ape pom . rase cm sedih je . berjujuran lah air mata . hahaha:)

    ReplyDelete
  42. ta hengat la perkara pa yg buat ain nanges..
    sbb ain mmg cenggeng..
    hewhew

    ReplyDelete
  43. haha afzal nangis yeye afzal nangis

    pang !!!
    sis kena lempang ngan afzal
    :(

    ReplyDelete
  44. Yg buat aku nangis cerita indon...Mak inggin naik Haji...

    ReplyDelete