Blog Sihatimerahjambu

Siapa Kata Rakyat Malaysia Malas Menulis??

2:37 PM

Assalamualaikum,

Hy guys, baru datang update blog. Walaupun aku tinggal blog sehari setengah.. aku rasa macam dah lama tak bershout shoutan ngan korang. Erk! Sekali sebut macam bersahut sahutan pulak. Bersyaitan syaitan pun ada gak! Huhu. Bukan ape parents aku datang Kuantan, so aku kena la jadi supir dorang, bawak mereka jenjalan. Hari ni aku tak sempat nak buat pape lagi, update entry dan qada' tido sekejap :) Aku plan nak jenjalan baca entry kengkawan petang ni. Ada sesiapa yang nak join?

Haah, sape kata rakyat Malaysia ni malas menulis? Aku tak sokong sebab aku punya alasan sendiri. Kat Malaysia sahaja hampir 50 ribu blogger telah berjaya membuktikan yang mereka rajin menulis! Aku tak peduli apa yang mereka tuliskan, the point is mereka ada sesuatu yang hendak dituliskan! Aku pun tak kata mereka tu pandai menulis. .tetapi mereka telah berjaya membuktikan mereka rajin menulis! Rajin menulis dan pandai menulis adalah 2 makna yang berbeza. Belakang parang kalau di asah.. lama2 tajam jugak kan??


Biarpun budak2 sekolah, eventhough mereka yang buta huruf sekali pun.. penulisan di dalam blog merupakan satu medium terbaik untuk mereka bercerita sekaligus pada masa yang sama memperbaiki teknik penulisan. Eh aku dah puas bw dari blog ke blog..aku dapati blogger dari seawal usia sampai la ke golongan veteran memang pandai dan bijak menulis! Ada sahaja cerita2 yang diketengahkan sehinggakan adakalanya aku macam tek percaya yang dia cuma budak sekolah! Ok aku bagi contoh la seorang blogger yang dah lama aku kenal ni Roti Telur. Daripada enrty2 yang dia keluarkan setiap hari tu.. korang rasa berapa anggaran umur dia? Untuk pengetahuan korang dia baru tingkatan 2 okeh! Sori Roti Telur aku terpaksa pecahkan tembelang.. tapi aku nak tunjukkan betapa umurnya bukan penghalang untuk dia menghasilkan entry2 yang hebat! Aku tabik spring pada dia!

Ramai lagi..bukan dia sahaja. Aku sangat galakkan generasi muda yang ada supaya menulis terutamanya berblog kerana dapat menajamkan minda, memperbaiki skil penulisan dan bertukar2 pendapat. Selain itu mereka jugak boleh mendalami pengetahuan mengenai teknologi perkomputeran, penggunaan sofware dan meningkatkan kreativiti sendiri. Aku yakin setakat karangan SPM tu..koman2 pun mau A2 la dalam tangan! :)

Aku suka cara korang menulis, teruskan usaha. Jangan la korang bantai tulis kisah cinta korang 24/7 semata2.. kesiankan la kat blogger2 lain terutamanya aku sebab nak kena tolong jaga tepi kain korang pulak. Hehe. Pelbagaikan idea dan cerita. Apa2 pun korang memang awesome! Aku suka cara korang menulis sebab beribu2 blog yang aku pergi..aku pasti setiap blog membawa genre mereka sendiri, gaya penulisan yang mengagumkan dan idea menulis entry. Teruskan menulis walaupun ada yang menganggap entry2 yang korang hasilkan itu sampah. Aku pasti entry sampah korang itu lah yang akan diangkat tinggi suatu masa nanti.

So, siapa kata rakyat Malaysia malas menulis?? Habaq mai sikit..

You Might Also Like

36 comments

  1. sekarang baru aku tau kenapa karangan aku selalu dapat A..

    hmm...





    *blushing ~

    ReplyDelete
  2. hahaha...rakyat malaysia adalah yg paling rajin menulis...ahahaha...roti telur tu 14 tahun???biar betul...

    ReplyDelete
  3. roti telur tu mmg 14 tahun..hehehe...dia pnh kabor jugak...dulu x suka menulis skg ni..kje nk nulis je...kekeke

    ReplyDelete
  4. nampaknya roti telur kena buat entri pasal biodata dia kejap lagi
    wuu sis pun tak caya..hoho
    saya tak menulis, saya menaip hehe

    ReplyDelete
  5. sokong! hihi

    kite pon suke terjah blog orang2 ni.. suke bace! lagipon bole tambah pengetahuan kan.. best woo BW!

    ~wow! 16 BE? peehhhh.. jeles! huhu

    ReplyDelete
  6. byk menulis maksudnya byk membaca.. :)

    ReplyDelete
  7. bro , hang dah pecahkan rahsia roti telur ye....hang tak tahu umur aku pun muda lagi , belasan tahun juga...haha

    ReplyDelete
  8. ya betul tu..sape la cakap rakyat Malaysia malaz menulis ni..haish..eh biar betul roti telur tu baru form 2?serius tak percaya..

    ReplyDelete
  9. saya suka menulis! walaupun kadang2 merapu.. tp sy cuba utk menulis... hehe

    P/s: hebat la roti telur tu..

    ReplyDelete
  10. Pelangi rajin tulis entry jer. tulis untuk assgmnt semuanya MALAS =D

    ReplyDelete
  11. pelik apa. saya baru darjah 1..ngeh ngeh

    ReplyDelete
  12. macam haram semua nak mengaku mudaaa!!!hahaah

    ReplyDelete
  13. adik roti telur...

    jap g akak aien datanggg..hihi

    ReplyDelete
  14. yg ramai malas..membaca bahan ilmiah. rasanyalah..

    ReplyDelete
  15. Betul3..tak tulis n3 dlm blog, tulis senarai barang yang kena beli tiap bulan pun menulis jugak kan? 3......

    ReplyDelete
  16. praktis buat karangan . banyak betul faedah berblog :D HAHA

    ReplyDelete
  17. ish..mcm x caya plak..mst penulis roti telur ni hebat BM..selalu dapat A

    ReplyDelete
  18. bagi cik tikah, ramai rajin menulis kalau ada internet jer sebab kalau tgh boring menulis, boleh maen game ke ape. then tak penat sgt kalau tulis guna keyboard. kalau tulis guna pen kan penat. hehe..

    ReplyDelete
  19. terasa i.. sebab i malas nk wat entri panjang lebar.. kah2... eh betol ke roti telo tu baru pom 2?

    ReplyDelete
  20. Alamakkkk, apa ni kantoi la aku, nanti mesti ramai yg tak mau shout dengan aku sbb akukan budak2 kehkehkeh..

    Derus: mana hebat pun der.. BM aku dapat E+ laa hahahahaha..

    ReplyDelete
  21. sy suka tulis sbb tulisan saya lawa...hahaha...poyo kn...

    ReplyDelete
  22. aku rajin TAIP je =P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  23. salam isnin bro..er..biar x betul si roti telur tu baru form 2!..haha..bebudak nanti nak bodek budak ni..huhu..sebenarnya kalo gua x suka menulis tapi menaip ok kot..hahah..menulis tu kat buku bukan kat keyboard..hehe..jgn marah bro..:)

    ReplyDelete
  24. kebanyakkan blogger pown terdiri dari rakyat malaysia kan?kira rajinla 2 kan?kan?

    ReplyDelete
  25. Rakyat Malaysia Lah katekan, memang ghajiiiiin..sebab tu semakin maju..huhu!!~~=D

    ReplyDelete
  26. aku jer... blogger yg malas menulis..

    ReplyDelete
  27. hahahaha...setuju2..umur bukan penghalang. practice make perfect. =)

    ReplyDelete
  28. agaknua itu habit terkini rakyat malaysia...menulis..tapi ok per kan suka menulis...dari buat benda tak berfaedah

    ReplyDelete
  29. kadang2 malas, kadang2 rajin... ikut mood...

    ReplyDelete
  30. lorh..baru ku tahu skandal ct tu tingkatan dua rupenyer...tp nampk cm matang gilew beb..ct igt 27..haha

    ReplyDelete
  31. kawe nak pergi serbu roti telur sat

    ReplyDelete