Kau Doktor? So What??

10:54 PM

Assalamualaikum,

Kuantan masih hujan. Air makin naik. Mak aku pun ada kol tadi, risau gamaknya ngan aku ni. Risau dia berasas. Kalau air naik..aku bukan reti berenang pun. Ditambah pulak dalam kaki aku ada besi..ai percentage nak karam lebih awal tu tinggi. Aku malas nak belajar berenang. Apa guna aku bela ikan sepat, puyu bagai kalau dorang taknak selamatkan aku time banjir? Baik aku bela Daniel Beego!

Ok berbalik pada cerita asal. Aku ada jumpa kawan aku ni. Dia bukak la cerita pasal kawan kitorang masa kat sekolah dulu. Dia chat ngan mamat ni, almaklumlah dah lama tak jumpa. Kawan aku ni apa lagi, kawan lama tak jumpa..punyalah excited. Ala apa nak diherankan.. kawan lama sama2 belajar dulu. 5 tahun kenal malah aku rasa lebih dari tu kot. Tapi si mamat ni pulak tetiba nak skema bagai. Kawan aku panggil nama dia. Korang tau apa dia jawab? Dia kata "Bukan Rahim. Doktor.. Doktor Rahim" dengan nada dan muka yang serius! Perghh terkedu kawan aku tu. Aku yang dengar pun menyirap! Rasa nak tibai sirap kenduri kawen time2 tu gak!


Ko pehal nak berlagak bagai ni beb? Ok kitorang tau title ko Dr..so what? Beb, kitorang ni bukan orang luar. Buddies ko gak. Kitorang kenal ko dari ko berhingus lagi.. sebelum ko dapat title Dr. lagi okey! Lain lah kalau orang luar.. orang yang tak kenal ko sapa. Boleh la ko nak up diri ko tinggi melangit. Aku yang dengar ni pun.. pedih ulu hati. Satu keje aku nak telan Gaviscon. Ye ko hebat.. ko ada title sekarang. Kawan2 ko sekarang pun semua se-type ngan ko ye? Oh lupa ko pilih bulu. So ko nak kitorang buat apa? Sembah ko? Junjung ko ke hulu kehilir? Ha ni makan dia!!

Amacam sekarang wahai doktor intan payung pengarang jantung bucuk2? Ko hiduplah dengan title ko tu ye. Kitorang yang tak berapa nak berjaya ni manalah boleh gether2 ngan ko. Ingatlah beb.. takkan kemana2 pun kita kalau nak terus membongkak. Kitorang tak rugi apa2.. tapi aku pasti ko rasa kehilangan sesuatu yang bernilai dalam hidup ko. Bukan kitorang yang buang ko, tapi ko sendiri yang bikin jurang. Nak cakap banyak pun tak guna.. apa guna ko pegang title Dr, belajar tinggi2 tapi tak mampu nak berfikir. Sendiri mau ingatla ye.


P/s : Aku paling benci bila orang mula membanding2kan pangkat dan kedudukan. Macam gampang!

You Might Also Like

48 comments

  1. Uhuu seribu satu emosi bila baca .. mula2 fikir die mcm nk begurau ngn title tu je, tp bila 2 3 4x pikir.. xde guna nya .. kejayaan blh d cari tp nilai persahabatn mne ada gnti.. Ngee~ ~_~"

    ReplyDelete
  2. sepupu den dr lagi hidung tggi, wa relek je.. xkemana manusia bongkak pon...satu hari dptlah pgjaran mereka tu...

    ReplyDelete
  3. Macam2 daaaaaaaa.. Bedal je la panggil die ape2 lepas ni slain DR. Ahaks..

    ReplyDelete
  4. emosi sungguh.... relax suda..(^^,). tapi dgn member sendiri pun bongkak dengan org lain huii tak tau la hidung tinggi bagai kan ape agknya.. manusia bongkak, menunjukkan-nunjuk dapat la balasan satu hari nnti. setiap perbuatan ada balasannya apzal...

    ReplyDelete
  5. mule2 kene bela ikan yu..baru boleh selamatkan time banjir tu..huh tak reti reti lagi nak pegi beli kat kedai ikan..

    ape ade pada doktor tu..setakat DOKTOR yang dipendekkan menjadi Dr...sok susah-susah cari kawan gak..ape kess nak pilih bulu..tu yang korek idung tu ek[macam dalam gambar di atas]

    ReplyDelete
  6. perghh gila bangga budak tu .
    DR . tu da pandai sgt la tu ? sampai da tak boleh nak join kawan yang takde title yang sama ?
    demmm .
    nyampahnya bila baca ai .

    sabar okay :))

    ReplyDelete
  7. wah! xyah la nak meninggi diri cmni..ngn member2 pon nk bermain2 dgn gelaran..ade DR. blum tentu ko pandai berenang..xgune blaja tggi2 tp xreti nilai persahabtan..

    wahaha..aku plak yg emo..

    ReplyDelete
  8. bela daniel beego ek.. besar anak ikan ko.. kelas ko jah.. hahaa :P

    ReplyDelete
  9. ckp kt DR tu jgn hidung tinggi sgt nnti tersangkut kat dahan rambutan ssh... :)

    ReplyDelete
  10. die pilih bulu yg jenis lebat eh? tu yg lebat je cite die. wakakakak

    ReplyDelete
  11. Along,

    Adakah mamat ini yang aku dan kau kenal?

    ReplyDelete
  12. mesti dr tu hidong ea kombang kan apzal..hahhahah ....lantak je la org cm tu..x mati kita x berkwn dgn dia...

    ReplyDelete
  13. kalau dia doktor, akulah majestreeeet!

    ReplyDelete
  14. muahaha.. kawan den pun ada jugak senama dgn dokto tu. Budak bukit kuin. Kasi selam kat sungai kuantan le itu orang bro.. wakakaka

    ReplyDelete
  15. berlagaknye..dengan kawan sendiri pun nak guna title bagai..
    tak guna pangkat tinggi kalau perangai macam tu..

    ReplyDelete
  16. menda?menda?nak berlagak2 sangat ni..meh aku sunatkan doktor tu kali kedua.

    ikan poyo sepat bang long tu layak buat lauk je.goreng pun sodapppp!

    ReplyDelete
  17. apa la ada pada title dan pangkat kalau kawan2 diketepikan...

    kat opis saya nie lagi la ada orgjenis camtue..jawatan pensyarah tapi jgn sesekali berani panggil dia cikgu. sebab katanya cikgu dan pensyarah lain pangkat. padahal dulu dia bekas pelajar sini. skrg bila dh berjaya jadi pensyarah kat tmpt dia belajar dulu, kerek smacam pulak...menyampah tolll...

    ReplyDelete
  18. adoiiiyaiiii, ramai gak la org cmtu kat dunia, mesia ni pon ramai gak...

    ReplyDelete
  19. nasib baik akak tgah pregnant, kalo tak, memang habis-habisan akak kutuk kawan zal tuh..hehehe

    ReplyDelete
  20. jangan terbang tinggi sangat, nanti jatuh menjunam sakit....

    berlagak la dia...mencikkk!!

    ReplyDelete
  21. samelah... tak suke orang cenggitu.. nak bangga sgt pesal.. nyampah plak... -.-

    ReplyDelete
  22. baru DR..hmmm biasa laaa mcm2 ragam manusia ni bro..;)

    ReplyDelete
  23. buat apa nak bangga2 ngn title Dr tu. nanti kau mati, malaikat maut panggil ke title DR kau tu?

    ReplyDelete
  24. penagih dadah pun dokter hapa! bleh cucuk diri sdri tuh! doktor kau tu ada? hahahaha...

    err...kemsalam kat ikan2 belaan tu....blajar je berenang dari dorang....=P

    ReplyDelete
  25. hek aler...sombong gile kawan ko tuh...aleh takat doktor..apa heran...poyo ja ( pergh kite plak emo kat sini..kikikiki)

    ReplyDelete
  26. Baru dokter blm PM.. Kwn camtu tayah anggp kwn je.. Langsi je lbh..

    ReplyDelete
  27. dia doktor yang bodoh sebenarnya pikiran nya singkat,.\simpati dengan dia..

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. huh ! ~~ i like..ape guna belajar tinggi tapi bongkak..cakap xpakai otak..riak takbur kowt ! ~~ xsuke..orang mcm niy memang patut dibuang ke laut..errr..tetibe emo, hekhekhek..=)

    ReplyDelete
  31. alamak aku lagi tahap bahaya ni sebab aku x bela apa2 ikan..ish ish kena g taman tas la jap lagi cari ikan puyu ke hape ke....x leh bla la org mcm ni...kawan2 sendiri pun nak up ke...nak kata bangang x leh pikir dah jadi doktor dah...aku x leh terima la org macam ni...ninggi diri...alah kalo ko doktor ke PM ke ko tu bagi kat makan kat kawan ko ke x kan..mak bapak die yang bagi makan kan...kalo aku aku sound je...aku sound macam ni..ok doktor rahim leh bagi saya ubat ngan mc x hahahahahahahaha

    ReplyDelete
  32. ekeleh baru sikit da blagak. mcner bila berjaya jadi pakar o pengarah nnti..memang habis kena tindas la org bawahan tu..hish tak suke org berlagak!! hebat sgt konon!

    ReplyDelete
  33. sengal la kalau kawan macam to. siyesly rase macam nak genyeh jep tapi apekan daya kan. keh keh. abaikan terus manusia macam gitu

    ReplyDelete
  34. Uhhh! belagaknye! apa ada pada pangkat.

    ReplyDelete
  35. totally agreed! next time, bile org camtu kt ko..ko reply jer.. eh sorry doctor rahim. saye mintak diri dlu yer doctor rahim. jumpe lg yer doctor rahim. take care doctor rahim. bye doctor rahim. gile sgt pangkat. tu makan nyeee. =D

    *eh btw, kuantan da start banjir ker? sabtu ni nk blk kuantan, tp nampak gaye nye naik bas la kot, tak berani nk drive sorang2. takut sangkut tgh2 jln, naya!

    ReplyDelete
  36. memang jadi doktor tu bangga..tapi kt kubur amalan je kira walau kau tu menteri sekalipun

    ReplyDelete
  37. Afzal, memang sikap manusia ni berubah-ubah..Saya ni kerja dengan hampir separuh dari rakan sekerja yg memegang title Dr. Ada yg kenal mereka setelah mereka ada title Dr dan ada yg sebaliknya. Tak semua yg mcm kawan awak yg lupakan kulit tu..ada yg still humble dan baik hati..biar la dia dgn cara dia..tak kemana org camtu leh pergi :)

    ReplyDelete
  38. huhu , riaknya mamat tu , jadi doktor sakit puan pe . hihihi

    ReplyDelete
  39. sekadar gelaran yg x boleh dibawak ke alam kubur...
    itupun nk dibanggakan huhuhu

    ReplyDelete
  40. pangkat dan gelaran mampu membutakan mata...

    ReplyDelete
  41. coming soon...SILA panggil ai DATIN SERI ok....

    hahahaha

    ReplyDelete
  42. dok ke???doc?....apa sangat? heerrrmmm

    ReplyDelete
  43. ade satu lagi, anak saya study kat jepun sana tu, abik engineering!! so what?? anak makcik study kat uganda pon ade akak kisah!! kuikui

    ReplyDelete
  44. pangkat hanya smentara je..hohoho

    ReplyDelete