Blog Sihatimerahjambu

Lecturer-student Relationship, Anything Wrong?

11:11 PM

Assalamualaikum,

Amacam? Apa korang rasa bila Bro Eq bukak tajuk kat atas? Korang rasa ok tak? Aku tak rasa pape sebab aku seekor semut sekarang, tapi tak tau pulak kalau esok lusa aku akan menjadi lecturer atau student. Err ni termasuk student kelas memandu ke? Pada aku sebagai seekor semut yang comel bertali leher.. aku rasa tak salah asalkan kena caranya.

Sebab apa aku sokong? Kalau la student dan lecturer tu sama2 bujang, single dan tidak terikat dengan mana2 perhubungan atau mana2 persatuan bulan sabit merah..ditambah pulak sama2 gedik atau bahasa kasarnya miang tahap bersarang daki dalam pusat, perhubungan itu pada aku sah asalkan kena cara2nya. Eh benda sah dan halal.. kenapa nak ditahan2 macam menahan kentut melolos bebas ke ruang udara.. kan terseksa, tak gitu?

Pada masa yang sama, masing2 kena la jalankan peranan. Aku tau kalau dah gatal tahap daki dalam pusat, gatal punya pasal tengah khusyuk menangis tengok berita Tamil pun tarahal. Samala situasinya, pandai2 la coverline. Jangan la dalam kelas korang pegi main baling2 kapur, bajet romantik berguling2 jadah kat parkir kereta dan jangan pulak korang sebagai lecturer.. balik2 markah awek korang tu jugak la yang korang bagi tinggi. Budak2 lain pulak seksa me-repeat next sem sebab markah dorang dah didermakan kat awek korang tu. Kalau tu la caranya, meh sini aku sungkit buntut korang ngan sikat kutu. Adoyai taula korang hangat bercinta. Mengalahkan orang spastik!

Pape pun aku takde halangan kalau mana2 lecturer nak mengorat aku. Aku sudi menerima seadanya. Wah menyempat ko Jah! Selagi korang tau adab2, jaga tingkahlaku dan bijak merahsiakan perhubungan..aku rasa semuanya okey. Jangan sampai korang lupa niat asal korang sebagai student dan lecturer! Alahai nape nak judge bukan2..dorang jugak manusia maaa!!


P/s : Aku tag Simanis untuk join segmen ni. Amacam ada bran??

You Might Also Like

44 comments

  1. rajin nya tag orang...ape nak tulis nanti ye?? adoii kau pakcikkkk...sah2 nanti aku kalah ngan ko...mencik!

    ReplyDelete
  2. mmg wrong lah......org suruh skolah bukan suh mgatal heheh

    ReplyDelete
  3. bagi pasangan bercinta..mana ada salah....semuanya betul..haha..tapi pada hemat saya...memang xdapat dielakkan sifat bias..cerita ni lebih hebat kalau si lelaki student si perempuan lecturer...fulamak.haha

    ReplyDelete
  4. er.. xproper bile salah seorang tu berstatus x bujang..dasat woooe.xsanggup nak tengok,

    ReplyDelete
  5. bg aku tak salah,lagipun skrg byk lecturer2 muda yang masih single mingle, cuma pandai2 la jaga tatasusila mcm yang ko katakan, jgn sampai mencemar nama baik sendri sudah,.

    ReplyDelete
  6. salam,
    abg eq dah baca entry ni dan linkkan kat blog abg.
    nnt boleh singgah ok..
    terima kasih join contest ni. lama lagi tarikh tutup. kalau nak edit atau nak jadikan essay ni ummp! boleh je...hehe

    ReplyDelete
  7. mmg btol pon. asalkan tau jaga adab, should be no problem. manusia sume ade hati dan perasaan. wah gitu!~ :p

    ReplyDelete
  8. tak salah pun. lagi bagusss...haaaa..nanti examnye markah dapat extra mark. ngeh ngeh

    ReplyDelete
  9. tak salah pun...cuma biar percintaan tu bercara pada tempatnya....


    kalau asyik2 dia je dapat markah tinggiiii....memang la tu....

    ReplyDelete
  10. xder masalah...asalkan stud n lec tuh tau batas2 nya....sebab nak mengelakkan buyers plak nanti dalam kolas kan...kikikik

    ReplyDelete
  11. ada lg ke baling2 kapur ni? ingat zaman ali setan?

    sendiri makan pengat sendiri mau ingat la kan..dah nama cinta tu buta mana nak kenal pensyarah ke student ke...
    cinta ma...

    ReplyDelete
  12. xkesah ler tuuu..student ker lecturer ker..same jer..manusie juger..name pown mereka dah akhil baligh utk terime cinter..bukan budak2 skola lagii..=)

    ReplyDelete
  13. x de hal lah, yang penting tahu batas2 nye

    ReplyDelete
  14. haih untungnyaa kalau lecturer mengorat...hahaha

    ReplyDelete
  15. takde masalah pun. asalkan sama-sama single dan tau batasan. hati dan perasaan tak boleh dihalang. gitew~

    ReplyDelete
  16. kunjungan balas,
    kene ingat jugak.. setiap profesion ada kod etikanya masing2..

    sebagai pendidik,
    kita mesti patuhi kod etika ini supaya imej profesion sentiasa dipandang mulia dan dihormati msyarakat..

    perakra ini selalu orang tak fikirkan kan?

    memang la hubungan itu sah.. tp tunggu la sehingga student tu abis belajar. itu adalah lebih baik.

    p/s - nampak cam berilmiah je komen ni.. tp sebenarnya terpengaruh dgn pembacaan buku education. nak exam kan?? hahaha

    ReplyDelete
  17. iKhRam - hmm boleh diterima pakai tang kod etika tu :) supaya pelajar respek :)

    ReplyDelete
  18. nak bercintan-cintun ka nak blajar ni??tak leh cam tu..kang tekena lect. yang dah ada anak bini..kan berat kesnya..

    ReplyDelete
  19. pada aku la kan, its okay, kalau dh jodoh, on sajo :-)

    ReplyDelete
  20. haha teringat dulu pernah minat cikgu yang comel kat sek.rendah hahah

    ReplyDelete
  21. isu panas nie..ko jelez ea??/hahhahah...tp ak pon xstuju kalo lec cmni..sbg lec, die xley campuradukkan urusan keje dan peribadi..salah dcc undang2..

    ReplyDelete
  22. lorr..slack ak bkak blog eqbalzack lambt..rupenyer ko join contest..terkena ak..!tp situasi 2 da jer berlaku kan..>>ayt cover

    ReplyDelete
  23. dh mmg jodoh..dgn sape2 pn boleh..

    kemas x ayat? hahahah

    ReplyDelete
  24. kalau dah cinta benda yang salah pun akan dianaggap betul..
    heheheheh..
    salah bila tak kena gaya..
    jadi betul bila pandai menggayakan nya..:)

    ReplyDelete
  25. betol..stuju beb..slgi bnda tu tak slh xpe..=)

    ReplyDelete
  26. segmen abg Eq mmemang selalunyer best!

    relationship yang memang wrong kalau disalah gunekan kan..xyah show off lah senang ckp..

    ReplyDelete
  27. Belum kena panahan cinta tu bolehlah cakap tapi kalau dah terkena, takde dah nak rasional ke apa.Cinta itu buta Zal.Kalau student jatuh cinta pada lecturer kira ok lagi tapi kalau student jatuh cinta pada teacher?Aduhai!Penat nak merasionalkan.

    p/s:Dah boleh hafal dah nama Afzalsukasuki tu lepas lawatan ke Batu Kikir.

    ReplyDelete
  28. x salah..tp biarlah berpada..haha

    bijak seimbangkan antra belaja& bcinta & jgn ter'over' sgt!

    ReplyDelete
  29. psstt..dulu ada juga lect ngurat jaja...ermm emmm..pk byk kali mmg susah la zal..xmau serabut2 jaja buat2 xtahu jer.kikiki

    ReplyDelete
  30. err tak salah kot kalau dua2 single dan lebih kurang je umur .
    ehh . takde la umur diorang jarak sampai 30 tahun . kan kan kan

    ReplyDelete
  31. kalau da jodoh, takde masalah... (^^,) yang penting jangan bias sudah laa.. kalau asik markah awek je yang tinggi student lain memang naik hangin la kan.. mueheheheh..

    ReplyDelete
  32. TAK BOLEH,NEHIIII,NEHII.kita pi blajar bukan bercinta..hahaha TAPI kalau dah jodoh?xdea masalah cuma pandai2 lah kita jaga adab n pergaulan.jangan terover udah lerr
    -sekadar pndapat dri saya >,<

    ReplyDelete
  33. Sebenarnya isu ni memang dah lama berlaku. Sebenarnya, bercinta antara student dgn lecturer tak salah. Islam pun tak larang tetapi bila melibatkan etika dan integriti sikit susah la.

    Berdasarkan pengalaman saya sendiri, dulu masa saya freshies kat univ, ada la main ushar2 senior tahun akhir..hahaha..jadi la kawan..hubungan terputus selepas dia smbung master di univ. lain. Masa saya tahun akhir, tiba2 kelas baru saya yg mengajar dia..kahkahkah..tak leh bayangkan reaksi masa tu..

    then sampaila masa nk tgok result..Alhamdulillah ok..tapi awak tau apa yg kawan2 ckp?dapat markah best mesti sbb saya skandal dia dulu2..Even mmg kita bagus (perasan jap), org akan tetap nampak penilaian seorg lecturer tidak profesional. Sikap profesional dia dipersoalkan.kesian kan..

    ReplyDelete
  34. kalau masing2 single apa salahnya jika kena pd tempatnya.....

    ReplyDelete
  35. klau kena cara ok jaa.. tapi kes cmni slalu terbabas.. *based on exp zaman study2 dulu, huh...

    ReplyDelete
  36. bak kata orang...cinta tak mengenal darjat or usia..tak gitu? hahaha =D
    tak kisah lewww cinta student dengan lec sendiri.asal sama2 leh majukan diri.bukannya kasi alasan kukuh pada student xnak belajar elok2.sbb lec tu akan topup markah..diam2 sudah hubgan tu..jgn nak tergedik2 nak sebar satu universiti..wohoo.nak bangga konon sebab leh tackle lec..kalau lec single okey la..tp kalau dah berpunya kekasih halal kat rumah.baik xyah..kan?


    rain! ko ni..mentang2 wanie dah balik rumah..sibuk jer baru nak ajak beraya kat rumah..hik3

    ReplyDelete
  37. kalo da suka na wt can kn...huhu

    ReplyDelete
  38. xsalah ..aslkan jangan berat sebelah...
    pendapat yang bagus afzal :)

    ReplyDelete
  39. tak salah pom asalkan pandai jge batas2 . sokong lah :)

    ReplyDelete
  40. akk xsetujulah sbb...hasben akk ialah lecturer !jgn buat onar wehh... klu ada student yg terminat kat dia tu xleh nk wat ape lah kan... jgn dia terminat kat student sudahh...apapun akk percaya dgn beliau... dia hanya mncintaiku ...ahakss...sengal :p

    ReplyDelete
  41. Nadh datang melawat peserta contest mr.Eq. tahniah.. Suka cara kamu menyampaikan pendapat.

    moga berjaya. ;)

    ReplyDelete