Moh Belajar Memasak : Nasi Kambing

1:47 PM

Korang biasa sangat ngan menu nasik ayam kan? Kalau asyik makan nasi ayam..nasi daging, muak jugak ye tak? So bagi sesiapa yang bujang.. yang kesuntukan masa tapi ada hati nak masak, meh aku nak ajar resipi istimewa yang paling mudah untuk disediakan dan sangat menjimatkan masa.*Untuk mereka2 yang selera tinggi tapi maleh nak mampuih. Moh amik pen dan kertas..salin ye :)

(Gambar ihsan abang Google)

Bahan2 :
  1. Beras dalam 2 pot (ikutla korang nak mentekadarah banyak mana)
  2. Air (untuk cuci beras)
  3. Kambing sekor yang masih hidup (belum disembelih). Kalau boleh kambing jantan.
  4. Tali

Cara2 penyediannya :
  1. Mula2 ikat kambing dengan tali pada kaki meja supaya kambing tak lari sewaktu kita teruskan ke cara2 penyediaan.
  2. Bilas beras 2-3 kali. Pastikan beras cukup bersih. Tak perlu guna sabun dan berus.
  3. Masukkan beras yang dibasuh ke dalam periuk. Sukat takat air bagi memastikan beras yang akan dimasak nanti tidak lembik atau jelantah.
  4. Tunggu sehingga periuk nasi korang berbunyi "Tak" menandakan nasi korang sudah siap dihidang :)
  5. Boleh dihidang dengan sebarang aneka jenis lauk pauk.

Ye kenapa? Kambing tu nak buat ape? Oo lupa nak bagitau kambing tu buat pembakar semangat untuk korang je. Boleh gak dijadikan peneman sewaktu korang masak nasi.. takde la korang kesunyian masak sensorang. Dengan harapan kambing sebagai peneman di sisi, selera makan korang akan bertambah2. Selamat mencuba resepi Nasi Kambing :)



P/s : Resepi ni lebih sesuai dipanggil Resepi Nasi Bersama Kambing kot?

(entry ulang tayang)


*****


Trimas kengkawan kepada yang sudi vote aku untuk SOCIAL MEDIA AWARDS dalam kategori MOST FUNNIEST BLOG. Saje suka2 isi masa lapang :) Pada yang masih mahu menge-vote sila klik link di bawah, sign up dulu sebelum vote. Trimas :)

You Might Also Like

39 comments

  1. halamak.. tak reti nak kedapur la geng~

    ReplyDelete
  2. tak selera lah pulak rasanya hehee

    ReplyDelete
  3. nak trylah resepi ni..ngek tul la pejal ni..baik sembelih kambing tu dari buat peneman..

    ReplyDelete
  4. to diaaaa...resipi cecelop...buat bin jerr letak kambing tu...hik3..

    ReplyDelete
  5. kalau agak2 nak lauk lebih... tadah jer kat kambing tu...... kepok bulat2 !

    ReplyDelete
  6. tade kmbeng unta pon boley buat teman basuh nasik!

    ReplyDelete
  7. kambing busuk! x lalu nak makan nanti

    ReplyDelete
  8. dem...ada gak yg kene sembelih nih..siap ko zal....
    :)

    p/s : nasib baik baca dari bwh..kalau tak..kompem..

    ReplyDelete
  9. tak makan kambing la zal. btw nampak mcm sedap jer

    ReplyDelete
  10. KAHKAHKAH.. takley blah ahh kmbing sbgai pembakar semangat.. adoyaiii..

    ReplyDelete
  11. KAHKAHKAH.. takley blah ahh kmbing sbgai pembakar semangat.. adoyaiii..

    ReplyDelete
  12. kahkahkah..
    aroma kambing akan menambahkan lagi selera tuan2 dan puan2..
    patot tulis camtu bang long weh~

    ReplyDelete
  13. macam sedap tp mls nk masak walaupun dh ada resepinya. huhuhu.

    ReplyDelete
  14. kahkahkahkahkahkah :P
    kalau mkn dgn lipas disebelah..dipangil "nasi lipas" erkkk =__=""...


    *tok sengal :P

    ReplyDelete
  15. dengaq title pon dh telan ayaq lioq

    ReplyDelete
  16. terperanjat gak kau nak ajar masak nasi kambing!!!!
    Rupanya kambing pembakar semangat...hahahah
    lawak..lawak....best bro !!!

    ReplyDelete
  17. jgn lupe sruh kambing tu mndi trlebih dhulu ye =)

    ReplyDelete
  18. ahaks tok...simple sungguh resepi tok..boleh cuba di kala diri dilanda kesunyian...hihi

    ReplyDelete
  19. pnh mkn nie...kmbing mmg sdp...ngn mata skli telan...tnduk pon telan...haha

    ReplyDelete
  20. erk? -.- hahaha cayalah tuk ketua ! muahahahaa

    ReplyDelete
  21. kah.kah.kah..kalau nasi ayam..nasi masak cam biasa..ayam tu pulak kena ikat kan tok?haha

    ReplyDelete
  22. rasanya tak tertelan nasi kalau makan dengan kambing..mana nak makan..mana nak tutup hidung....tak cukup tangan tu...takkan nak pakai kaki kot..
    hahahah..

    ReplyDelete
  23. kalo jual kt pasar malam ni agak2 bape hingget nk letak harag die???

    ReplyDelete
  24. haha apzal nie...org dah prepare pen dengan kertas tau nak salin *tipu* haha :)

    ReplyDelete
  25. huarghhh, tak pernah makan kambing :)

    ReplyDelete
  26. x mkn kambing lembu dan kerbau

    ReplyDelete
  27. adehh... mati2 ingat resepi betul. hampes. HAHA

    ReplyDelete
  28. jadi cikgu memasak pulak...hihi..


    *resepi yang penuh dramatik...terharuuuu saya... ^_^"

    ReplyDelete
  29. Nanti nak cubalah. Bagus resepi nih, resepi baru hahahahahahah

    ReplyDelete