Selamat Ulang Tahun Afzalsukasuki

9:16 AM

As salam,

Tanggal 16 Mac 2011, kini genap setahun aku bergelar blogger. Mula2 aku langsung tak tau apa sebenarnya blog, aku tak amik pusing dan aku tak mahu tau. Bila kawan2 aku sibuk ceritakan perihal blog2 mereka.. aku dengarkan. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.

Aku ada habit, aku suka komen panjang2 dalam wall FB sebelum ni. Hampir setiap hari aku akan shout apa yang aku rasa sehinggakan ada seorang kawan lama aku Halimatun Saadiah. Dia ekceli kawan kepada ex-gf aku. Dia suggest aku buat blog daripada aku merepek meraban dalam FB dengan jumlah aksara yang terhad untuk di post. Aku pun baru tau dia pernah baca cerpen yang aku karangkan untuk ex-gf aku 10 tahun dulu. Lama kan?

Bila mula berblog aku terus je buat entry, hari2 aku macamtu. Aku mula rasa kepuasan membuat entry, meluahkan idea2 aku yang ntahapehape tu. Aku mula dapat perhatian dari beberapa orang blogger yang pada masa itu aku sendiri tak kenal. Aku appreciate sangat2 perhatian mereka terhadap aku tapi aku berblog kerana minat menulis, tak rasa untuk hal2 peribadi yang lain. Kena kutuk maki hamun sindir2 dari blogger yang lebih berpengalaman mengenai blog aku tu biasa.. sakit hati memang tak ingat, tapi tahan la sedikit sakit tu untuk kemanisan yang akan aku peroleh nanti. Tadah je la telinga..

Aku dulu dan aku sekarang.. tak banyak berubah. Aku suka apa yang aku sampaikan dan aku kekalkan begitu cuma sekarang aku cuba untuk menulis enovel. Aku tak ramai follower tak seperti kawan2 aku yang lain.. tapi aku gembira aku punya readers. Readers dikalangan blogger mahupun kawan2 bukan blogger. Aku appreciate sangat2 pada korang yang mengikuti entry2 aku. Aku tak menjangkakan entry2 aku dibaca korang dan itu buat aku terharu..

Teringat aku bila aku maklumkan kepada kawan aku dulu yang aku punya blog, dan dia katakan seperti ini "Apa yang specialnya blog ko?" terus aku terdiam. Ye blog aku tak membawa makna pada sesiapa, tapi pada aku ia terlalu besar maknanya. Di sini aku kenal kawan2 dan di sini aku habiskan masa aku berkarya. Aku juga punya Geng Blogger Sengal dan aku gembira berada di sana. Memang langsung tak bermakna pada sesiapa kan?

Aku tak mahu jadi Ben Ashaari, Lyssa Faizureen, Cik Epal, Yuyu Zulaikha atau mana2 blogger yang korang sanjung tinggi. Cukup sekadar korang kenal aku kerana penulisan2 aku.. Aku tak tahu berapa lama lagi aku mampu bertahan tapi selagi aku terdaya, aku akan terus menulis dan menulis. Aku cuma berimpian satu hari nanti aku mampu mnghasilkan satu karya atau novel di mana penulisnya adalah nama aku, afzalsukasuki.. Sebab koranglah.. aku masih bertahan sehingga kini X0X0


Selamat ulang tahun afzalsukasuki..




P/s : Aku menulis bukan kerna nama..

You Might Also Like

66 comments

  1. happy birthday untuk afzal suka suki.blogspot

    ReplyDelete
  2. wahhhh happy anniversary sbg blogger tok ketuat....

    ReplyDelete
  3. lol~ ingatkan birthday tok ai ni.. hepi besday to blog atok! XD

    ReplyDelete
  4. Selamat Ulangtahun Blog Afzalsukasuki ye Mohd Norafzal :D



    teruskan berblog, saya mula kenal blog awak sebelum hari raya lagi, sebelum follower blog awak cecah ribu-ribu lagi, sampai sekarang masih setia ke blog awak...sebabnya?? sebab saya suka gaya penulisan awak yg dalam sengal masih ada input yg baik untuk dicernakan otak....(ikhlas)


    Selamat Maju Jaya Blog Afzalsukasuki.....yeahhhh!!!


    *kebaboommmm!!! (tembak meriam tanda meraikan...)

    ReplyDelete
  5. hepy anniversary utk blog blog afzalsukasuki.

    Entry ptama tok yg aku baca, ala2 serius giteww

    ReplyDelete
  6. happy anniversary blog suka suki :)) semoga maju jaya..

    ReplyDelete
  7. happy birthday belog..hehhehhe

    kat tuan belog plak, selamat meneruskan berbelog ek..:)

    ReplyDelete
  8. eh eh dah setahun rupanya.cepat je masa. banglong punya entri pun dah xsama cam dulu.

    ReplyDelete
  9. selamat ulang tahun tok. blog tok hebat! :)

    ReplyDelete
  10. Sempena meraikan ulangtahun ko sebagai blogger merapu buat kali pertama, sila terima hadiah best dari aku kat link neh: http://citerjo.blogspot.com/2012/03/party-animal.html

    ReplyDelete
  11. SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN YANG PERTAMA UNTUK AFZALSUKASUKI...

    setuju apa popkorn cakap...bila saya selak2 balik entri lama afzal, mmg gaya penulisan afzal dah berubah. dah lain cara menulis...dulu lebih kepada macam diari kehidupan tapi sekarang nampak lebih santai...

    dan mekasih tok sepanjang saya mengenali AFZALSUKASUKI nie, saya banyak tersenyum sorang2 jer baca karya tok. i like it. tok mmg superb laaa dan tok sorang yg kreatif. harapnya eyza dpt jd org pertama memiliki novel ditulis ahmad shin chan nie...hahaha....


    oke lah tok terbebel lebih2 lak kat sini kang nanti tok tak lalu makan nasi lak sbb terlebih kenyang dok senyum sorang2 hehehehe....adios..peace YO!

    ReplyDelete
  12. happy birthday afzalsukasuki. semoga kekal berbloggging :)

    auwwww :)

    ReplyDelete
  13. happy besday to ur blog.. ke happy anni nie??? mana mana laa yer... apa pun terussssssss bloggingggggggggggg k?

    ReplyDelete
  14. wah...hapi birtdah to afzalsukasuki.blogspot.com... skg dah otai..huhuhu...

    ReplyDelete
  15. HB tuk blog merapu meraban tok ketua nih...hikhik gurau je.. :)

    ReplyDelete
  16. haapy tua day afzalsukasuki :)) kipidap tok mudim, ehh?

    ReplyDelete
  17. selamat pengantin baru afzalsukasuki...

    ehh silap-silap...

    selamat ulangtahun afzalsukasuki.blogspot.

    terima kasih kerana sentiasa menceriakan hari-hari readers anda :)

    ReplyDelete
  18. tahniah dh setahun..
    bukan senang nk menten dalm setahun tue

    ReplyDelete
  19. hepi bufday blog tok..
    teruskan menulis sampai ko letih...hihi

    ReplyDelete
  20. selamat ulangtahun dari mynzahome.blogspot. Semoga terus mantap dgn entri yg sengal...huhu

    ReplyDelete
  21. Waaahhhh ! Kata-kata dan ayat yang mendalammm tuuu !

    Apa-apa pun , happy birthday blog afzalsukasuki . Lyssa doakan , satu hari nanti , afzal dapat menghasilkan novel yang Wowwww !!!

    ReplyDelete
  22. happy besdayyy abam ! hehehe.. cmoga suksesss berblogging.. kita suka abam punye entryy. semua nice2 :D gudluckk abamm sayangg

    ReplyDelete
  23. selamat ulang tahun blog afzalsukasuki

    maju lah blog utk negara

    ReplyDelete
  24. Happy Besday to blog afzalsukasuki..
    semoga semakin hari semakin ceria :)

    *first time kenal afzal dalam GBS, rasa macam dah kenal lama.. ur the best abang long :)

    ReplyDelete
  25. | Selamat Ulangtahun Blog Afzalsukasuki :))

    Moga semakin sukses ya ! ^^

    ReplyDelete
  26. tacing plak baca entry ni...selamt ulangtahun...

    ok perr, setahun tapi follower boleh tahan...kesengalan yang boleh diterima pakai...tidak terlalu lucah ^_^

    hepi blogging zal...

    ReplyDelete
  27. masih tak terlewat utk remy wish selamat ulangtahun.....
    yebedu bedu........

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. halah halah boboi2 n hadik2 gitu lagi rupernyerr....:D hppy buffdaaaaaayy blog ko eyh heheh

    ReplyDelete
  30. happy birthday afzalsukasuki,moga terus maju,jyeahh.

    ReplyDelete
  31. Allah selamatkan kamu :)

    slmt ulang tahun kwn...:)

    ReplyDelete
  32. Selamat ulang tahun afzalsukasuki..

    ReplyDelete
  33. baca tajuk ingat ulang tahun awak married , wuhuuu
    btw apy bezday, sorry late coz bawu ada masa nak usya blog2 followers. ^oo^

    ReplyDelete
  34. laa same besday aku rupenye. so, mohon bagi hadiah

    ReplyDelete
  35. happy bufday sukasuki....tunggu suka-suka punya bufday lak..hakhakhakhak....

    ReplyDelete
  36. aku amat2 terkesan dengan entri ko ni..apa yang kau tempuhi, sama dengan apa yang aku tempuhi.. aku pernah disindir, diejek oleh kawan2 baik aku sendiri.. kata dorang blog aku merapu..kata dorang blog aku macam gampang, kata dorang blog aku macam sampah.. tapi aku pekakkan je telinga aku.. aku terus menaip dan menulis untuk gembirakan hati orang lain walau hakikat sebenarnya tak ada siapa tau apa yang aku rasa dalam hati aku ni.. hakikatnya aku sedih, kecewa, sunyi, dan bermacam2 lagi kedukaan yang melanda jiwa aku, tapi aku tak pedulikan semua tu. daripada awal entri aku, aku cuba hasilkan karya2 yang aku nak orang lain gembira dan ketawa puas2 membacanya. dari situ, sikit demi sikit kesedihan dan kekecewaan aku terubat. readers dan juga follower lah sumber inspirasi aku. sumber kekuatan dan semangat aku. alhamdulillah sekarang karya aku makin diterima ramai. betul apa yang kau cakap kan tu. walaupun follower tak ramai, tapi readers setia yang selalu membaca setiap entri kita dah cukup membuatkan hati kita berbunga2. dan alhamdulillah..dengan setiap pencapaian demi pencapaian yang aku dapat sekarang, aku berjaya mendiamkan mulut2 puaka yang selalu merendah2kan aku.. seriously aku amat terkesan dengan entri ni. sebab bagi aku, kau dengan aku sama je. saling tak tumpah. Masing2 hipokrit. Hipokrit untuk menghiburkan orang lain. setiap ayat yang digubah, setiap karya yang dicipta membuat orang lain menyangkakan kita ni adalah seseorang yang tak pernah ada rasa sedih, kecewa, kalah.. tapi hakikatnya, disebalik karya yang tercipta ini berdiri seorang insan yang penuh dengan kekecewaan.. tapi terus berjuang dan bangkit untuk menghiburkan orang lain.. selamat ulangtahun AFZALSUKASUKI

    ReplyDelete
  37. Berusaha! Berusaha! Berusaha hingga jaya! Haha. Wahh! Jelesnya if kau dapat tulis novel tuu. Aku pun ada impian gitu. Heeeeee :D

    ReplyDelete
  38. happy anniversary blog afzalsukasuki :)

    ReplyDelete
  39. slmt ulang tahun.....moga lpas ni bertambah0tambah success. ehhee

    ReplyDelete
  40. selamat ulang tahun
    happy blogging tok ketua =)

    ReplyDelete
  41. hepy bufday..gwa pnye blog pn tk ingat ulangthunnye..haha

    ReplyDelete
  42. terkdu bca komen Boni..sumber inspirasi blog afzal nih ^_^

    selamat ulang tahun blog afzal :)

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. selamat ulang tahun blog afzal.. keep blogging.. moga terus maju.. =)

    ReplyDelete
  45. Oleh kerana ni masih bulan mac nak wish jugak...
    Hepi belated b'day ye blog afzal..
    Moga lebih banyak entry2 yang disukai ramai ^_^

    ReplyDelete
  46. happy burfday blog apzalsukasuki...baru setahun ke..ala tomey2 :)

    ReplyDelete
  47. segala2 haepy buat hang bro :)

    ReplyDelete
  48. hepi besday ass
    smoga suksess blog kalian hehehe

    ReplyDelete
  49. Epy bday Afzalsukasuki! hihi..yeah,setuju dengan tok.Menulis bukan kerna nama.. :)

    ReplyDelete
  50. taching sungguh. sobs..
    anyway keep blogging ketua kg! :)

    ReplyDelete
  51. Semoga blog Afzalsukasuki terus maju ye..support tok!

    ReplyDelete
  52. hehe..

    cool je la kan..happy bufday afzalsukasuki

    lebiu

    ReplyDelete
  53. wah ! tahniah dah capai usia setaun. hihihi.

    hepy belated besday for your blog. selamat maju jaya.

    ReplyDelete
  54. hepi besday utk blog ni.. smoga trus sukses bro ^^

    ReplyDelete
  55. happy birthday blog abg ..
    allhamdullilah..teruzkn dlm dunia blog.blog abg mmg best.hilang stress bila baca.smga brjaya.insyaAllah..amin

    ReplyDelete
  56. wow. baru setahun yer. bagus la, blog dh makin maju :D selamat ulang tahun!. moga terus maju dlm dunia blogging.

    ReplyDelete
  57. hpy belated besday wahai blog afzal =)

    ReplyDelete
  58. selamat hari jadi blog AFZALSUKASUKI ^__^


    teruskan berblog.. !! slmat maju jaya...erkk :D

    ReplyDelete
  59. hye birthday boy... moga berjaya... menulis juga dunia tanpa sempadan.. =)

    ReplyDelete
  60. HB blogsukasuki apzal.. :) setahun daerk..cepatnyer mase berlalu..

    ReplyDelete
  61. Happy belated birthday utk blog TOK GBS nie :) terus sukses...lau da famous amous jgn lupe diri..kehkeh :P

    ReplyDelete
  62. happy belated birthday 4 ur blog....

    ReplyDelete