'> Read More Widget ; Perlu Atau Tidak? | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Monday, June 25, 2012

Read More Widget ; Perlu Atau Tidak?

Assalam,

Benda alah ni aku baru terfikir 2-3 hari yang lepas bila ada kawan aku suruh aku buang read more. Kitorang ada buat diskusi beramai2 tapi masih belum memuaskan aku. Aku pasang read more ni pon sebab awal2 blogging dulu, ada blogger suggest aku pakai read more. Sekarang aku dah pening, with read more atau without readmore?

Entry aku ni bukan macam orang lain pendek kemetot je, entry aku ni kalau tak cecah sehasta panjang bukan afzalsukasuki la namanya. Korang tengok la entry ni siap kang, korang ukur. Sebab panjang kemain, aku pasang button read more dan bagi memudahkan loading plak aku setting open new tab. Tak ok lagi ke?

Pesan sorang akak blogger ni melalui pengalaman hitam dia dulu, kawan2 dia kata blog dia tak besh sebab ada read more, macam terbantut katanya nak membaca. Ada yang kata kalau blog tu pasang read more, memang dorang tak bukak dan baca la. Just datang singgah je. Tapi bila tak pasang read more, tempoh loading blog akan jadi panjang dan sedikit serabut. Acane nih?

Aku mintak pendapat korang wahai readers2, sejauh mana widget read more ni menyusahkan korang? Aku perlukan pendapat dan buah fikiran korang sebab aku tau korang juga ada pengalaman yang sama samada di blog sendiri atau waktu korang ke blog orang lain. Bila kebaikan dan keburukannya read more ni sama banyak, buatkan aku hilang mood nak gosok gigi apatah lagi nak kemas katil.

Walau pape pun aku agree ngan statement sorang rakan blogger ni, tak kisah la with or without read more pon selagi entry itu menarik seawal perenggan pertama lagi.. pasti akan menarik orang untuk mengikuti kisah selanjutnya. Lebih2 lagi bila blog tersebut sudah punya readers tersendiri, semuanya tarahal.




P/s : Kepuasan korang adalah kepuasan aku *dah serupa iklan ubat gegat plak

28 comments:

  1. bg aku perlu..sbb blog aku byk gambaq keta

    ReplyDelete
  2. tgk keaadaan zal... tapi kalau byk read more cam tak best..... it's depant dgn pembaca yg dtg... ada cuma nak tgk pic jer..... apa yg ditulis tak baca pun......

    tapi remy setuju dgn pengenalan dan permulaan entry.... kalau menarik...org akan baca sampai kebawah..... tapi kalau yg mcm remy setia nie.... kau letak apa pun, remy layan....ha3

    ReplyDelete
  3. aku dah komen aritu.. xnak komen lagik sbb jwpn nya sama mcm hari tu

    ReplyDelete
  4. perenggan terakhir tu ko dh bg jawapan..so aku malas nak komen la..haha

    ReplyDelete
  5. bagus jjuga lah,, pasang saJA :)

    ReplyDelete
  6. Entri lebih penting.. kalau tak pasang widget read more pun tapi entri kurang menarik, tak best juga org nak singgah..

    ReplyDelete
  7. widget apa pon dipasang ikut keperluan tuan tanah

    xsemua perkara dpt memuaskaan hati org/pengunjung

    ReplyDelete
  8. pasang je ikut suka hati sendiri...pembaca pun sama kalau dia rasa suka hati dengan permulaan pasti dorang akan baca sampai habis.


    ada read more atau takde dorang tetap akan baca. nak2 readers tersendiri..

    ReplyDelete
  9. blog ada read more xbesh sebabbbb xbesh la. hua hua hua..

    ReplyDelete
  10. Read more ujud sebab dalam satu blog itu ada sampai 4 page. Kalau satu entri tu panjang berjela...so entri yg lain x nampak so kena pakai readmore. Kalau satu blog ada satu page tak yah read more.
    Read more juga penting untuk rendahkan loading time...terutama yang suka letak gambau.
    So tak semestinya tiap2 ari pakai read more...bergantung.
    Aku biasanya 1 hari dlm 4 entri..kalau aku ciplak dari paper...bisanya kalau rasa mcm tak est aku buat read more. Kalau story aku....no read more.
    Jgn pening bro....lu punya blog ramai pembaca setia...kau buat read more pun aku rasa no hal. Lupa lagi...read more mslhnya kalau pembaca kau punya berukband mcm siput..memang sakit hati kalau kena tekan read more.

    ReplyDelete
  11. emm kalau aida, entry panjang kita letak read more.. kalau pendek kita tak payah letak.. kalau tak mo letak read more kita letak jump break.. (ke sama je :P) setuju dengan pendapat akhir tu kalau entry kita best org mesti nak bukak punya.. nie mesti kes memang malas nak membaca tahu balas jejak je. hehe..

    ReplyDelete
  12. bagi akak memang tak suka blog yang ada read more.tapi akak singgah jugak la tu pun utk sebab tertentu,sebab memang dah tau blog tu ada read more.bila dia update akak klik kat tajuk je.tapi bagi yang baru nak kenal blog kita dia bukan tau pun blog kita ada read more atau tak.sudah nya blog kita ni nak ada pembaca baru agak susah la.sebab bila blogger baru masuk je,dia akan terus tinggal jejak dan tak baca pun apa kita tulis.

    entry panjang2 pun tak payah la pakai read more kalau dah main page kita tu cuma letak 2 entry je.lain la kalau main page kita ada 7 entry,blh la letak read more.

    rasanya kalau entry panjang pun tapi gambar cuma seketul 2 tak payah la read more.tak ganggu loading pun.akak tau la sebab akak pakai broadband je.

    macam komen aida tu la..kalau entry best orang mesti klik jugak..tapi cemana orang nak tau entry kita best kalau orang tu baru 1st time masuk blog kita.bukan dia tau selama ni kita tulis best ke tak??

    jadi sebaiknya biar la blog kita ni popular giler2 sebelum kita letak read more.kalau baru2 je,suam2 punye blog,pembaca pun sehari setakat 1k tak payah le letak read more.kumpul pembaca setia dulu..

    sekian...

    hahaha

    ReplyDelete
  13. lau blog macam kamu mmg sesuai letak read more sbb banyak entri menarik ...xder la serabut sangat, nanti tertukar ngan entri lain..hehe

    ReplyDelete
  14. ada read more terasa cam x best... huhu

    ReplyDelete
  15. secara jujur dri lubuk hati yg bersih, tikah benci widget read more. hahahah serius ni :)

    ReplyDelete
  16. gua tak berapa minat, tp ada jugak yg kata bagus ..tpulang pada abam pejal//

    ReplyDelete
  17. in my opinion...opsss cakap omputeh lak....ermmm...tirah xberapa gemar read more...tp ade bgs jugak kalo ade read more...at least sape yg nak taw die tekan la read more...sape xnak taw...xyah tekan read more...tp pengenalan mesti nak power la baru ogr tekan read more...alahaiii...xya risau, abg kn power reka2 ayat power...msti ade nak tekan read more...

    #alamak!! terpjg plak komen#

    ReplyDelete
  18. opsss...typo disitu.....ogr=org..harap maklommm... =)

    ReplyDelete
  19. betul tu tok,kalau aku pun malas nak klik benda tu,terbantut wey nak baca..wahaha..rasa takperlu ade.

    ReplyDelete
  20. Tajuk entry, dan intro bagi first impression pada setiap reader. Tak kira yang selalu baca, ataupun yg first time nak terjah blog tu.

    First impression tu penting. Jujur eh, kalau entry memang best, ada read more ke takde read more, org tetap akan baca dan komen.

    Tapi pada Ety, kalau satu page tu nak letak byk2 entry, better ada read more la. Nak skroll smpai ke bawah pun satu hal juga.

    Pendek kata, ikut kelesaan author tu sendiri. Nak puaskan hati semua org, mmg tak boleh la.

    Yg penting, kalau org yg tak suka button read more pun, kalau dia mmg dah suka entry2 di satu2 blog tu, dia akan gagahkan diri juga. Sama juga macam word verification yg merepek2 tu. Hehehe :D

    ReplyDelete
  21. jawapan sama. muah sama lu apzal. wakakaka

    ReplyDelete
  22. SALAM, (CAPLOCK ROSAK),
    BAGI PANDANGAN AKU LA KAN, READ MORE ATAU TIDAK ADA READ MORE DI SESEBUAH BLOG ITU BUKAN PERMASALAHAN.. DI AKUI MMG ADA ORG SUKA DAN ADA YG TIDAK SUKA..

    INI PANDANGAN AKU;

    1. BAGI BLOGGER YG MEMENTINGKAN SOAL DESIGN DAN KEKEMASAN SESEBUAH BLOG (MENGIKUT KESESUAIAN TEMPLATE) MEREKA AKAN PASANG READ MORE.. KENAPA? DGN ADANYA READ MORE.. IMAGE DAN ISI KANDUNGAN SESEBUAH ENTRY AKAN MENJADI LEBIH KEMAS DARI SEGI SAIZ DAN SUSUN ATUR ANTARA ENTRY PERTAMA DAN KE2 DI LIHAT SAMA BESAR SERTA ALIGNMENT ENTRY AKAN MENJADI LBH KEMAS DAN TIDAK MEMERLUKAN RUANG YG BESAR..

    2. TIDAK SUKA READ MORE? BIASAAN BLOGGER SEBEGINI MEMPUNYAI ARTIKEL/ ENTRY YG LEBIH KEPADA PERIBADI CONTOH: DIARY, KISAH2 SESUATU AKTIVITI ATAU PON POSTING YG JARANG2 DIBUAT.. DALAM 1 MINGGU MUNGKIN 2 ENTRY. MAKA X PERLULAH READ MORE KERANA PAGE YG DI UTARAKAN TETAP DI MUKA DEPAN..JARANG2LAH VISITOR SUKA KE KLIK PAGE LAIN KLU ENTRY CITER PASAL KO PERGI SHOPPING KE GI BALIK KG KE.. LAIN LA KO RETIS..

    KESIMPULANNYA: READ MORE PERLU BAGI BLOG YG ADA 3 ATAU 4 ENTRY DI MUKA DPN BLOG..

    READ MORE X DI PERLUKAN KLU KORG CUMA ADA 1 ATAU 2 ENTRY DI MUKA DPN BLOG...

    READ MORE JUGA PERLU BAGI ENTRY YG MEMPUNYAI BYK GAMBAR.. DGN ADANYA READ MORE PAGE LOADING AKAN LEBIH CEPAT BERBANDING IS LOADING 4,5 GAMBAR DI MUKA DEPAN BLOG..

    ADA ATAU X ADA READ MORE BERGANGTUNG KEPADA KREATIVITI TUAN BLOG..

    UNTUK KESEIMBANGAN BLOG PERLU ADA READ MORE..

    ReplyDelete
  23. bagi aku perlu ..sebab aku setuju ngan pendapat potia.. page depan ada 5 entry kalo entry panjang x ke berat jadi nya...aku pun buat read more jugak untuk entry aku silap2 WW punya entry pun read more hahaha

    ReplyDelete
  24. jawapannya.....perlu-perlu...yuhuhuhuuuuuu...

    ReplyDelete
  25. setuju dengan statement yang last tu. Tak kesah pun ade ke tak yang penting isi menarik mesti ada orang bace :D Just my two cents :)

    ReplyDelete
  26. ikut suka tuan belog..

    kalau ada read more amat geramnya bila tenet selow ngalahkan siput.taim tu mmg akak takkan baca walau entry ko mmg superb

    tepuk dada tanya selere jgn cabut bulu dada dah.. kang sakit

    ReplyDelete
  27. kalau entry panjang gunakan read more..kalau kemetot je xyahlah kot.mungkin kalau internet slow memang tak suka lah kalau ade read more sebab nak kene loading sekali lagi.=__='

    ReplyDelete
  28. <-- blogger ni tak suka read more sebab hal peribadi macam tak perlu formal and betul cakap potia. dan betul jugak bila ada read more ni membuatkan gua malas nak klik dan terus keluar. hahaha

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com