Cream Cheese Cake Atau Fondant Cake?

2:44 PM

Assalam,

Takleh nak buat ape la hari2 online aku kena persiapkan barang2 kawen aku. Tadi aku kol mak aku tanya pasal khemah, pastu aku riki2 design buku autograf tetamu.. ni plak pasal kek kawen aku. Pergghh lemas aku ngan ketiak bertakung peluh jejantans.

Design buku autograf tetamu aku buat sendiri, 70% siap cuma nak hantar kedai buat hard cover je. Dah siap nanti aku tunjuk haha. Semalam aku pe MUIP hantar borang kebenaran kawen. Settle dah so keje sebelah petang ni aku nak kena decide kek kawen camne yang aku nak. Cheese cream cake atau Fondant cake?


Yang ni kek Fondant, bukan pondan


Ni plak cheese cake. Adoi sedap plak aku nengok bunga kat lantai tu


Aku riki harga kek. Macam kek fondant atas tu warna pepel aku tanya akak tu tadik, 3 tingkat dia charge RM600 perghh terus sujud sahwi aku. Mahal woi giler ke hape kek je kot? Aku rasa mahal tang ada angsa la kat kek tu, kalau letak bentuk lipas murah sikit kot? Aku riki tempat lain, kek cream cheese plak.. harga RM350 sekali upah hantar. Nangis aku tepi laptop sambil berlatar belakangkan lagu Azie, Pelamin Anganku Musnah. Uhuk3

Kek Fondant ni cantik, senang design sebab guna lapisan gula kat bahagian luar dia. Tapi akak cheese cake tu kata rata2 pelanggan tak tempah kek jenis fondant sebab tak sedap sangat. Dia la yang suggest cheese kek kat aku. AMARAN : Cheese cake menggemukkan lagi2 lepas korang tambah 2x nasik minyak umah aku lagi balik umah terus obesiti!! Abang2 akak2 yang ada kencing manis dan BMI tinggi nak mampos aku sarankan kopok Moni di hujung sana ye :P

Arghh payah2 aku beli kek pisang la kat Mydin

You Might Also Like

21 comments

  1. Mahainyaaa kek. Glurpppp. Tu baru tang kek. Kalau benda lain, lagilah parah, duit keluar bagaikan air. Pengantin makan secoet je kek nanti,yang lain kluarga yang ngap.ahaha.

    kalau kek 2 tingkat lepas tu dikelilingi ngan cupcakes comel jugak rain..hehe..sesuka hati je bagi idea..wei.nanti jemputlah aku jugak tu wedding tuh.sob3x

    ReplyDelete
  2. mak aihh.. mahalnya kek..
    bagus buat sendiri, jimat lagi..
    huhu..

    ReplyDelete
  3. cheese cake memg mahal masa saya kahwin pun xmemilih fondant cake sebab manis gila tapi pilih butter cream jerk. boleh choose perisa apa yang disukai.

    ReplyDelete
  4. kek pisang mydin tu terbaik bro x pun kek pandan sedap pun sedap

    ReplyDelete
  5. NAL rasa kek biasa2 pun ok. Kan boleh order kek yg kita nak. mcm Chocolate moise, black forest atau Red Velvet. Minta la dia buat 3 tingkat. Ianya lebih murah berbanding dua kek dalam entri tu. Lagipun, nak potong n makan sikit je, kalau boleh jimat kat bahagian kek. Duit yg lebih dapatlah tampung, mana2 bahagian yang lebih perlukan modal. kak NAL kahwin dulu pun, kita minta kek black forest. Bakery tu buat 2 tingkat punya. Hiasan atas kek memang lawa, makan pun sedap. fikir-fikirkan,

    ReplyDelete
  6. Kek pondan tu takyah tok.. Manis macam gula tumpah sekilo haha

    ReplyDelete
  7. fondant memang cantik dan kemas..dia bergantung pada design kek tu afzal.kalau banyak,charge mahal le.kalau sikit,tak sampai rm600..mahal tu..fondant memang tak sedap..tapi kalau cheese kek pulak mmg sedap tapi xleh nak deco topping beriya sangat kan.ape2 pun afzal ikut budget tau..kek ni semua orang merasa sikit je..xkesah sedap ke tak yg penting ada dan ikut budget afzal.pengantin pun makan sesudu je untuk amek gambar..hahaha..lepas tu xtahu kek kemana pastu kan..dah sorang sorang amek sikit..hehe..panjang le pulak komen

    ReplyDelete
  8. Buat nasi kunyit je..susah sgt..hik

    ReplyDelete
  9. haha afzal nak sorokkan 1 kek utk makan malam nanti.kompom2 kebulur lapo hahaha :D

    ReplyDelete
  10. haa sebut pasal nasik kunyit 2 pulut kuning, mmg ada dalam perancangan tu :D buat bahagian tingkat paling bawah :D maceh2 :D

    ReplyDelete
  11. wohoo.. mahalnyerr... baik cari kenalan yg pandai buat, tmpah jer.. sedap & murah :)) soh je dia deco2 sket..
    nyway, tahniah bro!!

    ReplyDelete
  12. kek fondant harap lawa je...yang design tutup litup luar tu manis dikkk....cheese kek elok gak..sebab makan cepat muak,orang tak tambah lagi...lah beli kek biasa2 je lah..yang bertingkat2 pun nanti ko potong yang bawah je kan dik,atas gerenti ko tak sampai nak potong kan...he he he..

    ReplyDelete
  13. nak jimat..kek tu sejibik je kt tingkat ats. pastu lain2 order cupcake utk tingkat2 yg bawah..

    jaja dh order red velvet, it worth la..dlm 280 nampak cantik.. :)

    ReplyDelete
  14. salam afzal.. kalau kek fondant yg biasa designnya satu tingkat jer dah 100 okey.. jadi berbaloilah harga 600 utk 3 tingkat dgn design yg pelbagai. kek fondant mmg tak sedap sbb ada gula sbg fondantnya tu.. cuma ianya cantik jer. Kalau nak bawak jauh.. silalah beli kek fondant sbb tahan dan tak cair. tapi jgn buh dlm peti sejuk.. alamatnya lembeklah... Kalau kek cheese tu.. hantar jer kat rumah akak.. heeeee....

    ReplyDelete
  15. sekali sekala zal.....
    kalau rasa nak yg cantik dan istimewa....kek pondan tu la......
    tapi cream cheese cake lagi sedap........rege pun murah jer......

    ReplyDelete
  16. hehe kek fondant serupa pondan ^^
    erk kalau beli kekwa tak boleh ?
    kek jugakkan :)

    ReplyDelete
  17. tanya kengkawan yg buat pernah amik tempahan kek kawen, jimat

    ReplyDelete
  18. kek fondant tu ikut tingkat kan harganya? cuba afzal riki2 kat sini pula http://www.facebook.com/Fawies.bake.a.wii

    ReplyDelete