'> Diam Lebih Baik | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Monday, July 23, 2012

Diam Lebih Baik




Hari tu aku lepak la ngan kawan2 aku. Dorang bukak cerita pasal sorang budak ni. Aku dengarkan je la sebab aku pun tak familiar ngan budak tu. Time angguk, angguk.. time geleng aku geleng je laa :)

"Ko ada nampak dia ke surau?", kata si A

"Tak perasan la plak. Apsal ko tak nampak ke?" kata si B plak

"Aku perati, dia tak pegi surau pon. Tak sembahyang la tu. Nak jadi setan kot!", kata A sambil tersengih2

Terkujat aku.

Kenapa dia nak judge budak tu macam setan

Padahal si A sendiri pon tak sembahyang!






P/s : Satu jari tuju ke orang, empat jari akan tuju ke kita balik. Jangan jadi munafik!

19 comments:

  1. aku x leh bla org mcm ni..mcm mana baik pun kita 24 jam dok surau pun jgn pandang org yang x g surau tu x sembahyang..mana kita tau dia sembahyang kat rumah ke kan?? dia ngan Allah je tau

    ReplyDelete
  2. lebih baik diam dari berkata2 kan sebab diri sendiri pun tak sempurna jadi janganlah nak judge hidup orang lain kan?

    ReplyDelete
  3. fikir dulu sebelum cakap,kalau diri sendiri pun tak betul kan?

    ReplyDelete
  4. kekadang org nak joke. tp joke mcm ni dah keterlaluan sgt...

    ReplyDelete
  5. tak ke surau tak semestinya tak solat... labih baik diam dari berkata kata

    ReplyDelete
  6. dah sewel agaknya si A tu..hahaha

    ReplyDelete
  7. dah rase diri tu perfect sangat lettewww.. ramai kot org suke judge org cmtu.. ntah2 dye pegi surau je, org tu pegi masjid sane hah.. -___-"

    ReplyDelete
  8. betul tu zal...siapa kita utk menghukum,..... siapa kita utk menilai....... yg baik belum tentu diterima...yg buruk belum tentu kotor dihatinya....

    Hanya Allah sahaja yg tahu .......

    ReplyDelete
  9. tue la tok...org mmg suka ckp2 cenggitu...tp xsdr kata2 tue, ade tuju kt dri sndri...hurmmmm..

    ReplyDelete
  10. ada kala nya dok diam tu lebih baik

    ReplyDelete
  11. ye betul diam tu lebih baik dari bercakap banyak tapi habuk pun tak der atau bercakap banyak tapi bisa sakiti hati orang lain kan? inikan menuduh tanpa usul periksa.. huhuhuh

    ReplyDelete
  12. berfikir sebelum berkata-kata..

    ReplyDelete
  13. sokong ! jgn aibkan orang, dan jgn jadi munafik !

    ReplyDelete
  14. adoiii..tak perlu la kot nak judge org smpai cmtu. haishhh

    ReplyDelete
  15. kalau akak ditempat kau dik,waktu dia soal tu je akak dah angkat punggung...kalau boleh taknak dengar sepatah pun lagi perkataan keluar dari mulutnya...betul diam itu lebih baik...tapi tak payah dengar pun baik juga..

    ReplyDelete
  16. Conclusion : don judge a book by it's cover lah kan :/

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com