Makan Dengan 'Garfu Bercakap'

10:38 AM


As salam,

Apa korang rasa bila setiap kali geget makanan pada garfu, garfu tu akan bercakap atau sebut nama makanan yang korang makan tu. Amacam? Cara tak? Aku tengah bayangkan jap...

Di Jepun, satu kumpulan dari University Ochanumizu telah berjaya menghasilkan garfu yang boleh berkata2. Bila kita geget makanan, garfu tu akan detected makanan yang kita makan dan menyaound kita. Secara teknikalnya ia dipanggil 'EaTheremine' iaitu bunyi yang terhasil dan berubah mengikut nilai rintangan makanan yang melekat padanya.


Contohnya bila korang makan keropok, hasil daripada bunyi rangup keropok itu akan ditranslate ke dalam kod dan dibaca 'keropok'. Amacam kagum tak? Tapi tu tak bermakna kalau korang makan keropok Super Ring.. dia akan cakap 'keropok Super Ring' plak. Takde la sehebat itu.

Soalan
Cuba kalau kita makan kuih keria, tapi dia bunyi karipap. Adakah kita perlu makan berulang2 kali bagi membuktikan yang kita makan tu keria atau karipap?

Jawapan
Tak perlu melainkan korang punya 4 usus macam lembu atau korang sememangnya spesis pelahap dan jadikan perkara tu sebagai alasan untuk korang habiskan kuih kawan korang tu

Untungla kan kalau ada garfu leh cakap? Kalau bosan duduk sensorang dalam bilik, line tenet plak abis kuota.. leh la ajak garfu duduk berbual2 dari hati ke hati uhuk3

Aku rasa semakin kita maju, semakin pelik cara kita berfikir :P


source


You Might Also Like

11 comments

  1. tang berbual dari hati ke hati tu yag pelik , hahaha ,

    ReplyDelete
  2. hihihi nak dari hati ke hati..amboii..hihihi pelik2

    ReplyDelete
  3. jangan ada yang jatuh hati dengan sudu dah la..heheh

    ReplyDelete
  4. mcm2 kan skrg.. tp betul jugak, kalau bosan sorang2 bleh ajak garfu tu bercakap.. ehe

    ReplyDelete
  5. kalau ada garfu ni xjd makan je jawabnya dok asyik dgr die ckp je..hehe

    ReplyDelete
  6. Perlu ke teknologi mcm tu...
    Pening nak mkn asik bercakap..hihihi

    ReplyDelete
  7. kita kata nasi dia kata rice...... susah jugak tu nanti...kena pilih yg alihsuara......he3

    ReplyDelete
  8. macam macam...pelik pun ada nie..haha

    ReplyDelete
  9. makin lama makin pelik, haha

    ReplyDelete
  10. bleh buat alat bantu mengajar ni. budak2 yang xmau makan pun bersemangat nak makan

    tiba2 teringat asal usul chopstik.chopstik dulu2 digunakan oleh maharaja china ja. bila chopstik tu nyalakan lampu makananya makanan tu ada racun.

    xtahu plak kesahihan cerita tu.

    ReplyDelete
  11. haahahah adeihh gelak je baca komen2 diorg kt atas ni.hurm nak komen apa ye tadi???lupa lahhh!!!

    ReplyDelete