'> Review : Lenovo A880 | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Tuesday, April 8, 2014

Review : Lenovo A880


As salam,

Hari ni aku nak update pasal handphone Lenovo A880 memandangkan aku baru pakai fon ni dalam dua minggu. Sebelum ni aku pakai Samsung S Plus. Setakat hari ini aku berpuas hati dengan spec yang ditampilkan pada fon ni.. Kenapa aku beralih kepada Lenovo sedangkan spec yang ditengahkan oleh Samsung telah diakui pengguna? Salah satu sebab adalah harga!

Telah berada di pasaran antarabangsa pada tahun lepas dan berjaya menembusi pasaran Malaysia pada Januari 2014. Skrin bersaiz 6 inci memang sesuai untuk aku yang gemar bermain game. Main HD game tak lack, tak sangkut2 macam fon lain. Internal memori berkapasiti 8Gb dan mampu menampung sehingga 64Gb. Tapi untuk mendapatkan kualiti dan kelancaran dalam game, aku suggest korang guna memori card 16Gb sahaja sebagai maksimum requirement memandangkan ram fon berkapasiti 1Gb. Bimbang sangkut2 plak nanti.


Android version 4.2.2 Jelly Bean dengan menggunakan Quad-Core 1.3GHz Cortex-A7, dan Mali-400MP2 untuk GPU. Baterinya berkapasiti 2500mAh, mampu bertahan 1 hari penggunaan untuk bermain game dan online. Aku ingatkan kalau korang harapkan gambar yang lebih cantik, Lenovo A800 bukan pilihan terbaik sebab kameranya hanya 5MP. Model ini sangat sesuai untuk online dan bermain game.

Sebelum ni aku ada buat perbandingan dengan lain2 model Lenovo.

A850 - saiz LCD lebih kecil 6 inch dengan internal memori 4Gb
S650 - saiz LCD lebih kecil 4.7 inch, internal memori 8Gb tapi dan kamera 8Gb
P780 - saiz LCD 5.5 inch, 8MP camera dan bateri 4000mAH cuma mahal sikit
S820 - saiz LCD 4.7 inch, 12MP camera, internal memori 8Gb, bateri 2000mAH

Tapi kalau nak lagi puas hati korang beli K900. Skrin 5.5 inch, saiz ram 2Gb, Corning Gorilla Glass, nternal memory 16/32Gb, kamera 13MP, chipset Intel-Atom Z2580 Quad Core. Perghh pus hati kalau dapat sebab body dia pon cantik. Tapi mahal la sikit, harga sekarang around RM900 macam tu la.


So kalau korang mencari fon, why not korang try Lenovo. Kalau yang suka habiskan masa mengadap game, aku syorkan korang rembat A880. Seyes puas hati dan terbukti bateri aku masih lagi bertahan sehingga hari ketiga kalau on standby.

Pilihan di tangan korang.

21 comments:

  1. gambar yang cun tu yg penting tuh! :)

    ReplyDelete
  2. cer ambik gambar dengan enpon tu nak tengok kualiti gambar nya.akak pun tengah nak cari enpon baru ni..yang ni harga berapa??

    ReplyDelete
  3. skang da rmai pkai lenovo ek.dgr cte kualiti not bad.murah pon murah..huu

    ReplyDelete
  4. heeeeee lenovo terbaek lah kot hihi

    ReplyDelete
  5. cambest je brand lenovo ni afzal..ade duit lebih nak jugak tukar handphone ni..

    ReplyDelete
  6. sekarangn lenovo tengah popular. ramai review kata best

    ReplyDelete
  7. aku pkai s4 china. xtau bila dapat tukar.. huhu

    ReplyDelete
  8. ada untung nk rembat satu ar

    ReplyDelete
  9. genglah kita! hahaah.. Tapi azwar pakai S650. Yang ni besar sangat..haha.. xD

    ReplyDelete
  10. HARIMAU MALAYA KERUGIAN!!

    Peminat bola sepak Malaysia mungkin sudah terlupa atau sedang asyik menikmati kerancakan Liga Super Malaysia.FAM buat masa hari ini ternyata masih lagi gagal menamakan calon Pengendali pasukan Kebangsaan Malaysia BACA SELANJUTNYA >>> http://cantikpermainan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. bestnya.. teringin nak pakai Lenovo jugak.. ada gak member pakai...:)

    ReplyDelete
  12. hy.. nk tnye.. spe ad pkai lenovo a880? die ad lmpu led dpn x sbb sy pnye x de pn.. spe2 tlong jwb k.. tq~

    ReplyDelete
  13. Saya juga pengguna Lenovo A880 ! Hee , pada masa ni ia masih dalam keadaan yang sangat memuaskan. Saya suka lenovo :')))

    ReplyDelete
  14. saya pun pengguna lenovo. lepas beli lenovo A766, habis semua orang sekililing saya hasut beli lenovo juga. mama abah yang biasanya malas nak pk, dgr je cakap anak2 bab benda kecik2 ni. disebabkan kwn sy nak beli s820, n dia dah kaji betul2 fon tu dia suka sgt, tp last2 tak dpt sbb yg 8gb cepat sgt habis stock, jadi sy terus suruh mama beli yg tu, malas nak buat review lagi. kawan sy tu skrg pakai p780 lepas hampa tak jumpa s820. beberapa hari lepas mama tukar, abah pun nak beli fon baru, nak sama dgn mama katanya, tapi tak best sgt, line tak clear sgt, sebenarnya kalau ada masalah line ni, boleh try alihkan pegi sim sebelah, cth: pakai kat sim 1, alihkan kat sim 2. biasalah baru jinak2 nak buat fon kan lenovo ni. sy try mcm tu, dh ok. tp abah tak reti n masa tu pun sy belum ada idea nak buat mcm tu so abah bg kat kakak sy fon tu n dia beli s4 ke s5 yg korea punya tu, ok katanya. malangnya sy ni mudah sgt campak barang kat tgn kalau dh geram sgt, so lenovo sy beli tak sampai setahun baru + - 4 bulan, ada masalah dgn volume, call tak dgr lah mcm2 tp bkn salah lenovo salah sy,suka campak2 lepas ni nak beli p780, janji tak campak dah. okay panjangnya comment hehee p780 batery 4000mah tu je nak

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. same la kite, skrin besarm speaker sedap.. hehe http://bhinfoterkini.blogspot.com/2015/01/lenovo-a880-jadi-note-4.html

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, dah jatuh 3 kali dari tingkat 1 sebab anak buat main still ok..'

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah, dah jatuh 3 kali dari tingkat 1 sebab anak buat main still ok..'

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com