Resepi Mudah Dan Sedap Macaroni & Cheese

11:21 AM


Bismillah,

Dah plan hujung minggu ni nak masakkan apa untuk keluarga? Kalau masih samar-samar apa kata aku nak kongsikan resepi mudah dan sedap cara membuat Macaroni & Cheese atau singkatannya Mac & Cheese.


Kalau diberikan pilihan antara spaghetti Carbonara dan Mac & Cheese, aku lebih prefer Mac & Cheese sebab ia lebih pekat dan creamy lagi-lagi bila ditambah dengan keju. Perghhh meleleh ayaq liur bak hang.

BAHAN BAHANNYA

  1. Macaroni 1 paket (any kind of macaroni)
  2. Sos Prego 1 tin (Keju & herbs)
  3. Susu segar 1 kotak kecil
  4. Bawang putih 2-3 ulas (potong dadu)
  5. Bawang besar 1 biji (potong dadu)
  6. Buttercup 2 sudu besar
  7. Sosej 2 biji
  8. Cendawan butang 7-10 biji
  9. Dada ayam dipotong dadu (1-2 ketul)
  10. Lada hitam 1 sudu besar (ikut suka)
  11. Garam secukup rasa
  12. Keju cheesedale
  13. Daun oregano (tak letak pun takpe)
  14. Air kosong 1 cawan

CARA PENYEDIAAN
  • Rebus 1/2 paket macaroni terlebih dahulu. Tunggu macaroni cukup lembut dan toskan. 
  • Mula-mula tumiskan bawang putih dan bawang besar dengan buttercup sehingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan dada ayam yang dah dipotong dadu. Tumis sehingga sebati dan cukup masak. 
  • Masukkan sosej, cendawan butang dan lada hitam. Gaul sehingga sebati. 
  • Setelah itu masukkan 1 kotak susu dan biarkan seketika. Kemudian masukkan tin sos prego keju dan herba. Kacau sehingga sebati. 
  • Bila campuran tadi kelihatan pekat, tambahkan air kosong sedikit demi sedikit. Jangan sampai terlalu cair. Biarkan sehingga mendidih. 
  • Kemudian masukkan keju cheesedale dalam 2-3 keping. Kacau sehingga sebati. 
  • Tambah garam secukup rasa sekiranya perlu (biasanya kalau dah campur keju cheesedale dah cukup rasa masinnya)
  • Masukkan macaroni yang dah direbus dan ditos ke dalam kuah. Kacau sehingga sebati, sehingga campuran cukup pekat.
  • Mac & Cheese sedia untuk dihidang. Rekomen hidangan untuk 4-6 orang. 

Selamat mencuba dan menjamu selera 

You Might Also Like

3 comments

  1. Sedapnya..fav anak dara akak ni...

    ReplyDelete
  2. perrhh...guna makaroni biasa ja tp nampak mahal lepas masak!

    kuronofu91.blogspot.my

    ReplyDelete