Resepi Mudah Dan Sedap Macaroni & Cheese

11:21 AM


Bismillah,

Dah plan hujung minggu ni nak masakkan apa untuk keluarga? Kalau masih samar-samar apa kata aku nak kongsikan resepi mudah dan sedap cara membuat Macaroni & Cheese atau singkatannya Mac & Cheese.


Kalau diberikan pilihan antara spaghetti Carbonara dan Mac & Cheese, aku lebih prefer Mac & Cheese sebab ia lebih pekat dan creamy lagi-lagi bila ditambah dengan keju. Perghhh meleleh ayaq liur bak hang.

BAHAN BAHANNYA

  1. Macaroni 1 paket (any kind of macaroni)
  2. Sos Prego 1 tin (Keju & herbs)
  3. Susu segar 1 kotak kecil
  4. Bawang putih 2-3 ulas (potong dadu)
  5. Bawang besar 1 biji (potong dadu)
  6. Buttercup 2 sudu besar
  7. Sosej 2 biji
  8. Cendawan butang 7-10 biji
  9. Dada ayam dipotong dadu (1-2 ketul)
  10. Lada hitam 1 sudu besar (ikut suka)
  11. Garam secukup rasa
  12. Keju cheesedale
  13. Daun oregano (tak letak pun takpe)
  14. Air kosong 1 cawan

CARA PENYEDIAAN
  • Rebus 1/2 paket macaroni terlebih dahulu. Tunggu macaroni cukup lembut dan toskan. 
  • Mula-mula tumiskan bawang putih dan bawang besar dengan buttercup sehingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan dada ayam yang dah dipotong dadu. Tumis sehingga sebati dan cukup masak. 
  • Masukkan sosej, cendawan butang dan lada hitam. Gaul sehingga sebati. 
  • Setelah itu masukkan 1 kotak susu dan biarkan seketika. Kemudian masukkan tin sos prego keju dan herba. Kacau sehingga sebati. 
  • Bila campuran tadi kelihatan pekat, tambahkan air kosong sedikit demi sedikit. Jangan sampai terlalu cair. Biarkan sehingga mendidih. 
  • Kemudian masukkan keju cheesedale dalam 2-3 keping. Kacau sehingga sebati. 
  • Tambah garam secukup rasa sekiranya perlu (biasanya kalau dah campur keju cheesedale dah cukup rasa masinnya)
  • Masukkan macaroni yang dah direbus dan ditos ke dalam kuah. Kacau sehingga sebati, sehingga campuran cukup pekat.
  • Mac & Cheese sedia untuk dihidang. Rekomen hidangan untuk 4-6 orang. 

Selamat mencuba dan menjamu selera 

You Might Also Like

6 comments

  1. Sedapnya..fav anak dara akak ni...

    ReplyDelete
  2. perrhh...guna makaroni biasa ja tp nampak mahal lepas masak!

    kuronofu91.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. susu guna susu ape tu bape gram susu tu

    ReplyDelete